Τη σημαντική πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τη σημαντική πρόοδο που, όπως είπε, έχει σημειώσει η Ελλάδα σε επίπεδο δημοσιονομικών μέτρων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας βοήθειας, κληθείς από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο να σχολιάσει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο δανειακό πακέτο και είναι έτοιμη να ακολουθήσει το δρόμο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στην Ελλάδα, «δεν υπάρχει παζάρι».
«Εμείς κάνουμε την πολιτική μας με βάση την εντολή που έχουμε και οι κυβερνήσεις τη δική τους» σημείωσε.
Ο κ. Ντράγκι εστίασε στο ζήτημα των διαρθρωτικών μεταραρυθμίσεων, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι υποκατάστατό τους και ότι η εφαρμογή τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις.
Ειδικά για την Ελλάδα είπε πως η ΕΚΤ αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει όσον αφορά τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ότι η πρόοδος αυτή αναγνωρίζεται και από τις αγορές που πρόσφεραν χρηματοδότηση στην Ελλάδα.
Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, οι αγορές βασίζονται στην προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων και σε όλα όσα προβλέπονται από το τρέχον πρόγραμμα.
Παράλληλα, έστειλε μήνυμα σε όλες τις χώρες, λέγοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη χρονική στιγμή για να συνεχίσουν την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.
Μάλιστα, απευθύνοντας προειδοποίηση για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, υπογράμμισε ότι «η οικονομική κρίση θα τελειώσει μόνο αν εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ενώ σημείωσε πως ο κίνδυνος μη εφαρμογής τους μπορεί να επιβαρύνει το κλίμα των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «η κρίση θα τελειώσει μόνο όταν θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην οικονομία, όταν οι επιχειρήσεις θα ξαναρχίσουν να αναλαμβάνουν κινδύνους, να επενδύουν και να δημιουργούν θέσεις εργασίας».
Πρόσθεσε πως αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής πολιτικής, αλλά κυρίως από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα καταστήσουν την Ευρωζώνη πιο αξιόπιστη.
Σχετικά με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΚΤ «TLTRO», ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι απλώς και μόνο η ανακοίνωσή του έχει ήδη θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Αν και είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί η επίπτωση του TLTRO στην οικονομία, μπορούμε ήδη να πούμε ότι μόνο η ανακοίνωσή του είχε αξιοσημείωτη θετική επίδραση στην ψυχολογία των χρηματοοικονομικών αγορών» είπε.