Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση, αυξήθηκε ελάχιστα κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια.
Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παγκόσμια κατανάλωση, αυξήθηκε ελάχιστα κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Παγκόσμια Τράπεζα (WB) και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).
«Συγκρατημένη πρόοδος έχει σημειωθεί από το 1990 σχετικά με την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια (…), την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης», αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα στη σχετική ανακοίνωση.
Μεταξύ της εικοσαετίας από το 1990 έως το 2010, το ποσοστό των ατόμων που ζούσαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στον πλανήτη υποχώρησε από 24% σε 17%, αλλά η βελτίωση είναι ακόμη ανεπαρκής ειδικά στην Ινδία, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν για πρώτη φορά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, αριθμός όμως που ενώ φαίνεται εντυπωσιακός είναι μόλις και μετά βίας λίγο μεγαλύτερος από την αντίστοιχη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού (1,6 δισ. άνθρωποι ) κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, σύμφωνα με την ίδια έκθεση.
Όσον αφορά το στόχο που τέθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 2011 ώστε να διπλασιαστεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, ηλιακή κ.α .) μέχρι το 2030, πλέον φαίνεται υπερβολικά φιλόδοξος. Το 2010, το ποσοστό αυτό ήταν 18% έναντι 16,6% πριν από είκοσι χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση.
Είκοσι χώρες καταναλώνουν το 80% της παγκόσμιας ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας- που χρησιμοποιούν το 40% της ενέργειας του πλανήτη, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα. Είκοσι χώρες καταναλώνουν το 80% της παγκόσμιας ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας- που χρησιμοποιούν το 40% της ενέργειας του πλανήτη, αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.