PeristeriNews.gr
Πολιτική

Στουρνάρας: Δεν θέλω να πω ότι η Κύπρος οδεύει σε αδιέξοδο



Λύση εντός των επόμενων ωρών και όχι ημερών, ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το τι πραγματικά έγινε στο Eurogroup.

Λύση εντός των επόμενων ωρών και όχι ημερών, ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το τι πραγματικά έγινε στο Eurogroup.

«Δεν θέλω να πω ότι η Κύπρος οδεύει σε αδιέξοδο, αλλά για να μην οδεύσει, πρέπει να προτείνει λύση μέσα στις επόμενες ώρες», είπε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να παραμείνουν για πολύ ακόμα κλειστές οι κυπριακές τράπεζες», αφού έτσι θα καταστραφεί η κυπριακή οικονομία. Υποστήριξε μάλιστα ότι η όποια λύση πρέπει να είναι εντός ΟΝΕ, καθώς οι επιπτώσεις από τυχόν έξοδό της θα είναι τεράστιες. Απαντώντας δε στα επιχειρήματα περί χρεοκοπίας εντός ευρώ, υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και πως «χρεοκοπία σημαίνει έξοδος από το ευρώ». Νωρίτερα πάντως είχε πει ότι όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, θα παραμένουν και τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας πάντως πως αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. Υποστήριξε ότι υπάρχει πλάνο Β για την Ελλάδα, το οποίο όμως τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει τώρα. Επανέλαβε πάντως πως η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη.

Σημειώνοντας ότι το μέγιστο ποσό δανεισμού που μπορεί να δεχθεί η Κύπρος είναι δέκα δις ευρώ, ο κ.Στουρνάρας υποστήριξε πως ακόμα και αν τα υπόλοιπα έρθουν από τα ασφαλιστικά της ταμεία, δεν θα είναι με την μορφή δανεισμού, αλλά δήμευσης, αναρωτώμενος αν αυτό είναι καλύτερο. Το ίδιο θα ισχύσει για Ρώσους ή την Εκκλησία της Κύπρου, που θα μπορούσαν όπως είπε να κάνουν δωρεές, αλλά όχι δανεισμό. «Δυστυχώς δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι για την Κύπρο», είπε, υποστηρίζοντας ότι όλες οι προτάσεις αφορούσαν σε καταθέσεις, με την πρώτη που ήθελε να εξαιρεθούν οι καταθέσεις ως 100.000 ευρώ και να φορολογηθούν με 15,5-16% οι μεγαλύτερες, δεν έγινε δεκτή. Ακόμα και τώρα, είπε πως η τρόικα αποδέχεται την απόρριψη της πρότασης από το κυπριακό κοινοβούλιο, ζητά όμως πλάνο Β. «Το χειρότερο είναι αυτό που υπάρχει σήμερα. Το ‘όχι’ χωρίς σχέδιο Β», είπε, εκφράζοντας την ευχή του να μην συνεχιστεί για πολύ αυτό.

Ο κ.Στουρνάρας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει αγοράζοντας κυπριακά υποκαταστήματα και θα στηρίξει όποια απόφαση πάρει η Κύπρος. Ήδη υπάρχουν περισσότερες από μία προτάσεις κατατεθειμένες στην Τράπεζα της Ελλάδας για εξαγορά των κυπριακών καταστημάτων στην Ελλάδα, όπως αποκάλυψε, με τρεις προϋποθέσεις να έχουν ζητηθεί. Ότι αυτή δεν θα γίνει αναγκαστικά, αλλά με την εξέταση του ενεργητικού και του παθητικού τους, ότι θα γίνει σε δίκαιη τιμή και ότι δεν θα έχει επίπτωση στο ελληνικό δημόσιο χρέος. Το αν πάντως αυτά τα υποκαταστήματα θα απορροφηθούν από Έλληνες ή από Ρώσους, όπως ρωτήθηκε, υποστήριξε ότι θα το αποφασίσει η Κύπρος.

Απαντώντας στον Νότη Μαριά και τα περί πρότασης μομφής στο πρόσωπό του, υποστήριξε ότι ουδόλως τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, κατηγορώντας τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι συσκοτίζει τα γεγονότα. «Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Στηρίξαμε την Κύπρο», είπε για τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στο Γιουρογκρουπ, εξηγώντας πως στη διαπραγμάτευση συμμετείχαν Κύπριοι αξιωματούχοι που τους παρουσίασαν την λύση του κουρέματος καταθέσεων ως συναινετική.

Ένταση σημειώθηκε στην αίθουσα όταν ο κ.Στουρνάρας, απαντώντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έκανε λόγο για «κροκοδείλια δάκρυα» υποστηρίζοντας ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε η φορολόγηση καταθέσεων πάνω από τις 20.000 ευρώ στην Ελλάδα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν τον λόγο, διακόπτοντας τον υπουργό, αλλά ο προεδρεύων Γιάννης Τραγάκης τους επανέφερε στην τάξη. Ο κ.Στουρνάρας αναφέρθηκε στο επιχείρημα των άλλων χωρών ότι πρέπει και εκείνες να πείθουν τα κοινοβούλιά τους πριν από κάθε χρηματοδότηση, ενώ απαντώντας ειδικά στον κ.Λαφαζάνη που είχε υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει, ως επικίνδυνη για την Ελλάδα και την Κύπρο, αφού δεν έχει να προσφέρει τίποτα άλλο παρά συμφορές, αρνήθηκε ότι με την στάση του κατέστρεφε την Κύπρο. «Η Κύπρος αποφάσιζε και εμείς στηρίζαμε», επανέλαβε, σημειώνοντας ότι δεν ‘κρύβεται’ πίσω από τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και πως δεν μπορεί να γίνει πιο Κύπριος από τους Κυπρίους…

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Επίκαιρη ερώτηση της Μαρίας Συρεγγέλα προς το Υπουργείο Υποδομών για το ρέμα της Εσχατιάς

Peristeri News

135 μέλη της 3ης ΟΜ Περιστερίου αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με σοβαρές καταγγελίες

Peristeri News

Ν. Δένδιας: Μέσα στο 2025 θα κλείσουν 137 στρατόπεδα

Peristeri News

Leave a Comment