ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΑΝΟΧΗΣ «ΣΟΥΛΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, ΤΑ ΓΕΡΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΤΗΝ PHILIP MORRIS ΣΤΗΝ Β. ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ COCA-COLA ΣΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ… ΚΑΙ Η ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ.
Με την πολιτική της υποχρηματοδότησης που τηρεί η κυβέρνηση, ήταν αναμενόμενο πως θα φτάναμε με γοργά βήματα σε ακραίες καταστάσεις. Το πέρασμα των σχολείων στην ευθύνη του δήμου και με τη σειρά του στις πλάτες του γονιού, οι συγχωνεύσεις, η κατάργηση του ΟΣΚ, είναι κινήσεις που υποτάσσονται στην γενικότερη στρατηγική των μονοπωλίων, να μπουν στα σχολεία, να κάνουν την Παιδεία εμπόρευμα, να κερδοφορήσουν και σε αυτόν τον κλάδο.
Είναι καταδικαστέα η ενέργεια της πλειοψηφίας μελών ΔΣ Συλλόγου Γονέων δημοτικού σχολείου στην Ηλιούπολη, που κάλεσαν την Coca cola να γίνει χορηγός σε εκδήλωση του σχολείου!
Η στάση πληρωμών στα σχολεία από τη μεριά του κράτους και κατ’ επέκταση και των Δήμων, οδηγεί μεθοδευμένα, από τη μια, να καλούνται οι γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη (αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθαρίστριες κλπ) και από την άλλη πολλές φορές απογοητευμένοι, προσπαθούν να δώσουν λύση, δίνοντας “πρόσφορο” έδαφος σε χορηγούς, κοινωφελή ιδρύματα, ΜΚΟ κ.λπ. χωρίς καν να διεκδικήσουν, χωρίς να αγωνιστούν.
Τέτοιες μέθοδοι στοχεύουν στο να εθιστεί ο λαός μας στην αντίληψη ότι το δικαίωμά του στη δωρεάν Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια δεν είναι ευθύνη του κράτους να τους το εξασφαλίζει, αλλά ατομική, οικογενειακή ευθύνη ή ευθύνη της γειτονιάς, των εθελοντών ή των κάθε είδους “ενεργών πολιτών”.
Τέτοιες ενέργειες θέλουν να μας πείσουν ότι το μέλλον μας, θα εξαρτάται από αυτούς που μας ληστεύουν, που μας απολύουν. Θέλουν να μας πείσουν ότι είναι μονόδρομος ο δρόμος της υποταγής, της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας, σπρώχνοντάς μας στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι να μη διεκδικούμε ούτε τα αυτονόητα. Αυτά για τα οποία έχουμε φορολογηθεί και έχουμε πληρώσει!
Είναι επικίνδυνη η αντίληψη «τι να κάνουμε, δεν έχουμε άλλη λύση». Ο γονιός, που πληρώνει καθημερινά τα βάρη της κρίσης, δεν πρέπει να συμβιβαστεί. Σήμερα περισσότερο από ποτέ φαίνεται να συγκρούονται δύο συμφέροντα. Της φτωχής οικογένειας που προσπαθεί να επιβιώσει, και των μονοπωλίων που γιγαντώνουν τα κέρδη τους, καρπώνονται τον πλούτο που εμείς παράγουμε. Οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας, γιαυτό η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την μέρα. Η απάντηση δεν είναι όμως η υποταγή και η διαχείριση, είναι η αντίσταση, η διεκδίκηση, η απειθαρχία σε αυτήν την πολιτική, η αντεπίθεση. Δύναμή μας είναι η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα να μην κάνουμε γραμμή πίσω σε αυτά που δικαιούμαστε.
Απορρίπτουμε συνολικά τη λογική των χορηγιών, που καλλιεργεί το κράτος σε συνεργασία με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Είναι πρόκληση και κοροϊδία να μας πετάνε στα μούτρα ένα ξεροκόμματο, αυτοί που μας πετσοκόβουν τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή!
Γι’ αυτό και πρέπει να εντείνουμε την πάλη μας ώστε να μην πληρώσουμε ούτε 1€ από την τσέπη μας και από κοινού να απαιτήσουμε από το κράτος την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων, σύγχρονων υποδομών για τη λειτουργία των σχολείων.
Όσοι θέλουμε να ζήσουν τα παιδιά μας σ’ έναν καλύτερο κόσμο, οφείλουμε να συντονίσουμε τα βήματά μας μαζί με τα Ταξικά Σωματεία & Συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές και να διεκδικήσουμε την παιδεία και την κοινωνία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Και όσον αφορά την Coca cola παραθέτουμε το παρακάτω δημοσιευμένο κείμενο του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου από το Ριζοσπάστη:
«Η εταιρεία «Coca-Cola 3E» του ομίλου Δαυίδ έχει προχωρήσει σε 1.400 απολύσεις τα τελευταία έξι χρόνια, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «οικειοθελούς αποχώρησης». Μάλιστα, οι αποχωρήσεις είναι τόσο …οικειοθελείς, που, όταν ένας εργαζόμενος αρνηθεί την πρόταση της εργοδοσίας να απολυθεί, τότε …απολύεται. Επιπρόσθετα, η εταιρεία έκλεισε τις μονάδες παραγωγής στα εργοστάσια της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, μειώνοντας και την παραγωγή της κατά 8%. Ενδιαφέρον, επίσης, είναι ότι την ίδια στιγμή παραχωρεί τμήματα λειτουργίας του εργοστασίου σε εργολάβους (π.χ., εργαζόμενοι στα κλαρκ και συντήρηση). Η εργολαβοποίηση των τμημάτων έχει ως συνέπεια την ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εργατικού κόστους.
Γιατί τα κάνει όλα αυτά η «Coca-Cola»; Μα γιατί άλλο: Επειδή υπάρχει κρίση.
Για να καταλάβετε, δε, πόσο… δυσκολεύονται τα μονοπώλια τύπου «Coca-Cola» από την κρίση, σημειώστε:
Το διάστημα 2011 – 2012 τα καθαρά κέρδη της «Coca-Cola 3E» ανήλθαν στα 611 εκατ. ευρώ. Μόνο το 2012 τα καθαρά της κέρδη ήταν 285 εκατ. ευρώ. Οσο για τον τζίρο της εκτινάχτηκε στα 7,045 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 3% σε σχέση με το 2011.
Εν ολίγοις μέσα στην περίοδο 2011 – 2012 η «Coca-Cola 3E» έβγαλε κέρδη που αντιστοιχούν στις 436,5 χιλιάδες ευρώ ανά απολυμένο εργαζόμενο. Δεν είναι κι άσχημα…
ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ