Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Ηγετική παρουσία, απολύτως δηλωτική των προθέσεών του να τεθεί επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού χώρου εντός, αλλά και εκτός ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε σήμερα στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετούμενος με οξύτητα κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αλλαγή ρυθμίσεων του νόμο Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια, την οποία χαρακτήρισε αντιμεταρρύθμιση.
Ο πρώην υπουργός Υγείας ήταν απόλυτος και εξαιρετικά καυστικός μιλώντας για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το χαρακτήρισε ευκαμψία απέναντι στο κατεστημένο και επισήμανε ότι δημιουργεί πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης.
Ο κ. Λοβέρδος απευθυνόμενος στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο σημείωσε ότι αποτελεί άθλιο συμβολισμό, η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αφορά την αγώνα κατά της ύφεσης,αλλά την κατάργηση ενός νόμου που ψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία πριν από 11 μήνες.
Τον ρώτησε μάλιστα αν υπάρχει απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου ή έστω συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών και σημείωσε ότι δεν μπορεί ένας νόμος για τον οποίο προηγήθηκε διάλογος 18 μηνών και ψηφίστηκε από 155 βουλευτές να αλλάζει με τέτοιο τρόπο.
Τέλος, μιλώντας για τον επίσης παρόντα υφυπουργό Παιδείας Θεόδωρο Παπαθεοδώρου υποστήριξε ότι το οργανωμένο σχέδιο της αντιμεταρρύθμισης έγινε απολύτως σαφές όταν τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού, ο πρύτανης που είχε τονίσει ότι «ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί.»
Λαμβάνοντας το λόγο για να απαντήσει ο κ. Αρβανιτόπουλος δεν έκρυψε τη δυσφορία του για την τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου και όπως τόνισε τον εξέπληξε δυσάρεστα. «Του επιστρέφω τον χαρακτηρισμό περί ευκαμψίας» είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Δεν πρόκειται για αντιμεταρρύθμιση όπως θέλει να την αποκαλεί ο κ. Λοβέρδος προφανώς για λόγους πολιτικών εντυπώσεων και όχι ουσίας. Πρόκειται για ρυθμίσεις που βοηθούν στην εφαρμογή ενός κομματιού του νόμου που δεν είχε εφαρμοστεί και αυτό είχε ως συνέπεια να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα Ιδρύματα καθώς δεν έχουν χρήματα και θα έπρεπε να μείνουν χωρίς διοικήσεις στις 31 Αυγούστου».
Ο υπουργός Παιδείας συνέχισε αναφέροντας με έμφαση ότι με τις προτεινόμενες από τον ίδιο ρυθμίσεις προσπαθεί να κάνει τη μεταρρύθμιση λειτουργική και αποτελεσματική, ότι δεν αλλάζει τη βασική φιλοσοφία του νόμου και ότι υποχρεώνονται τα ιδρύματα να έχουν συμβούλια διοίκησης έως το τέλος του χρόνου ακόμη και με χρήση επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου».
Τέλος, ο κ. Αρβανιτόπουλος διαβεβαίωσε τον κ. Λοβέρδο ότι έχει την εξουσιοδότηση των τριών πολιτικών αρχηγών για το νομοσχέδιο.