Ήταν η σαφής απάντηση που έδωσε η Τρόικα στην έκτακτη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά το πρωί της Τρίτης.
«Η Ελληνική Δημοκρατία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Να σπάσει το πακέτο των μέτρων σε δύο, τρεις ή περισσότερες δόσεις. Όμως σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρόκειται να συντάξουμε Έκθεση Αξιολόγησης, δεν πρόκειται να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση».
Ήταν η σαφής απάντηση που έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τρόικα στην έκτακτη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά το πρωί της Τρίτης κι ενώ είχε προηγηθεί η σύσκεψη των πολιτικών Αρχηγών, όπου και διαπιστώθηκε η πλήρης διαφωνία του ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη στρατηγική της διαπραγμάτευσης.
Όπως λένε από το οικονομικό επιτελείο, η απάντηση αυτή αποτελεί επί της ουσίας τελεσίγραφο προς την ελληνική πλευρά, ενώ σε κάθε περίπτωση η εικόνα από τις συζητήσεις με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ το τελευταίο 48ωρο, είναι ότι οι επικεφαλής της Τρόικα είναι μεν διατεθειμένοι να περιμένουν το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά δεν θα περιμένουν επ’ άπειρον, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.
Αυτό που φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο είναι να μην επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, όταν δηλαδή η Τρόικα είχε αποχωρήσει καθώς ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους είχε διαμηνύσει ότι θα διαπραγματευθεί με τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, με αποτέλεσμα τη σημαντική επιβάρυνση του κλίματος, τη καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης και βέβαια τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που είχαν οδηγήσει τη τελευταία στιγμή στη κυβέρνηση Παπαδήμου.
«Δεν είναι υπάλληλοι, είναι εξουσιοδοτημένοι, είναι σαν υπουργοί», επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θέλοντας να πείσουν ότι η πρώτη και πιο σημαντική φάση της διαπραγμάτευσης πρέπει να γίνει εδώ στην Αθήνα, με τους επικεφαλής της Τρόικα.
Στη περίπτωση καθυστερήσεων, το ΓΛΚ θα πρέπει να ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καλύψει τις εσωτερικές ανάγκες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, καθώς τα ταμεία είναι σχεδόν άδεια, όπως παραδέχθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη κρατική τηλεόραση.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να γίνει χρήση των περίπου 3 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε ενδιάμεσο λογαριασμό με τελικό αποδέκτη το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ άλλη εναλλακτική λύση είναι οι έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, λύση στην οποία θα πρέπει να καταφύγει το ΓΛΚ για να καλύψει και το ομόλογο των 3,2 δισ ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου, εφόσον υπάρξει εμπλοκή με τους Ευρωπαίους.