Την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις “ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά” υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις “ώστε η χώρα να προχωρήσει μπροστά” υπογράμμισε ο Α. Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπάρχει μία “μάχη ανάμεσα στο καινούργιο που γεννιέται και το παλιό που αντιστέκεται”, συμπληρώνοντας ότι “κανένας εδώ μέσα δεν αναμάρτητος, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κουνάει το δάκτυλο στο άλλο”.
Χαρακτήρισε “φθηνό και χονδροειδή λαϊκισμό” την κατηγορία που ακούστηκε περί “πωλητηρίου” που έβαλε η κυβέρνηση.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα, ειδικά για την προειδοποίησή του ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για τις αποκρατικοποιήσεις: “Αφήστε τα παλιά κύριε Τσίπρα, αφήστε τα λόγια και τις απειλές και το παραμύθι του φόβου, αν θέλετε εμένα θα πρέπει να βάλλετε στις φυλακές, έτοιμος είμαι και σας περιμένω. Πρώτη φορά έχει λεχθεί τέτοιο πράγμα από το 1977. Τρομοκρατείτε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα”.
“Κύριε Τσίπρα, μιλάτε σαν εκπρόσωποι του κάθε λογής Φωτόπουλου”, είπε και πρόσθεσε: “Πείτε κ. Τσίπρα στον κύριο Φωτόπουλο που επάξια εκπροσωπείτε: Και αποχαιρέτα την Αλεξάνδρεια που χάνεις”, τονίζοντας: “Το πάρτι των ανεύθυνων συντεχνιών τελείωσε”.
“Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να διαλυθούν τα πάντα και να έρθετε να κυβερνήσετε”, συνέχισε την επίθεση ο κ. Σαμαράς, λέγοντας με διάθεση ειρωνική: “Εδώ δεν είναι δεκαπενταμελές”, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα για οίηση, έπαρση και μεγαλομανία.
Απάντησε στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας: “Δεν είναι ξεπούλημα της χώρας όταν μιλάμε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Είναι ξεπούλημα η αξιοποίηση του Ελληνικού που έχει μείνει αναξιοποίητο δέκα χρόνια; Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία για να φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει μεγάλο απόθεμα περιουσίας που παραμένει αδρανές. Μας κατηγορούν ότι άλλα λέγαμε πριν τις εκλογές και άλλα λέμε τώρα. Για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας όμως μιλούσα από το 2010”.
Υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης και έκανε ειδική αναφορά στους σιδηροδρόμους και την ενέργεια λέγοντας: “Δεν λέμε τίποτε διαφορετικό από ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Οι σιδηρόδρομοι είναι στη χώρα μας υποβαθμισμένοι και υπάρχουν επενδυτές που θέλουν να επενδύσουν ακόμη και στα δίκτυα. Υπάρχει ενδιαφέρον από διεθνείς κοινοπραξίες να επενδύσουν στο λειτουργικό κομμάτι. Το ίδιο ενδιαφέρον υπάρχει και για την ενέργεια. Αν δεν απελευθερώσουμε την αγορά ενέργειας θα μείνουμε σύντομα χωρίς ανταγωνιστική ενέργεια”.
Σχετικά με το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, είπε: “Δεν θα είναι εύκολη και ο δρόμος θα είναι ανηφορικός. Αλλά έχουμε απορρίψει τις μονομερείς ενέργειες. Από τον Μάιο του 2010 είπαμε ότι το κράτος έχει συνέχεια. Θέλουμε να αλλάξουμε τα υφεσιακά τμήματα του Μνημονίου με επαναδιαπραγμάτευση”.
“Εσείς μιλούσατε για κατάργηση του Μνημονίου αλλά μετά μαλακώσατε. Η τακτική σας όμως οδηγεί σε χρεωκοπία και έξοδο από το ευρώ. Εσείς θέλετε να απομονώσετε την χώρα και να κάνετε τον έσχατο εκβιασμό από θέση απόλυτης αδυναμίας. Η Ευρώπη αλλάζει και αναγνωρίζει ότι μαζί με την δημοσιονομική προοπτική χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης. Γι αυτό αναζητούμε συμμαχίες στην Ευρώπη. Είπατε ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για τις τράπεζες”, επισήμανε.
Και πρόσθεσε: “Ασφαλώς αλλά για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ, εσείς κάνετε ότι μπορείτε για να μείνουμε χωρίς συμμάχους και να βρεθούμε εκτός ευρώ. Ανέφερα ακόμη ρητά ότι η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων ισχύει απολύτως. Η κυβέρνηση θα δώσει τις μάχες που αξίζει να δωθούν για τον ελληνικό λαό. Στόχος μας είναι να βγούμε από την κρίση και να μείνουμε στο ευρώ”.
Αναφερόμενος στην παράνομη μετανάστευση, είπε ότι “πρέπει να αντιμετωπιστεί σύντομα και ένα από τα σημεία είναι η προσαρμογή της απόδοσης ιθαγένειας σε ότι ισχύει στην Ευρώπη”.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει αλλαγή αλλά αναζητείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη Βουλή. “Όποιος το τορπιλίζει δεν θέλει να δοθεί λύση στο πρόβλημα”, τόνισε.
“Ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε την έξοδο από το ευρώ είναι ανάπτυξη και επενδύσεις”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
“Αναγνωρίζει η Ευρώπη ότι ταυτόχρονα με τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να υπάρχει και ανάπτυξη”, είπε και συμπλήρωσε: “Για να πετύχουμε οτιδήποτε, πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ”. “Εμείς ζητάμε ενότητα, αυτή την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός”, κατέληξε.