Viber
PeristeriNews.gr
Συνταγές

Αρνί στη σούβλα



Μπορεί η προετοιμασία του αρνιού να σας φανεί εύκολη, το ψήσιμο όμως στη σούβλα είναι πραγματικά δύσκολο και κουραστικό.

Μπορεί η προετοιμασία του αρνιού να σας φανεί εύκολη, το ψήσιμο όμως στη σούβλα είναι πραγματικά δύσκολο και κουραστικό.

Αν δεν κατέχετε το άθλημα, τότε θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κάποιον έμπειρο στο ψήσιμο ή κάποιον που το έχει ξανακάνει τουλάχιστον μια φορά.

Διαφορετικά το αρνί σας κινδυνεύει να ψηθεί απ’έξω αλλά από μέσα να μείνει άψητο και να πάει χαμένος ο κόπος σας.

Υλικά

1 αρνί γύρω στα 8-12 κιλά (εξαρτάται από το πόσα άτομα θα είστε, υπολογίστε ότι το αρνί στο ψήσιμο θα μαζέψει πολύ)

1 χούφτα αλάτι και πιπέρι

Σπάγκο για ράψιμο ή λεπτό σύρμα

Μια χοντρή βελόνα

Εκτέλεση

Σουβλίζετε το αρνί από την ουρά και σπρώχνετε για να βγει η σούβλα από το κέντρο του κεφαλιού.

Αλατοπιπερώνετε το αρνί από την εσωτερική πλευρά του.

Μπορείτε να βάλετε ελάχιστο λάδι στο χέρι (ή σε ένα πινέλο κουζίνας) και να αλείψετε εξωτερικά το αρνί ώστε να κολλήσει επάνω στο αρνί το αλάτι.

Μετά αλατοπιπερώνετε και εξωτερικά (στις πλάτες, λαιμό, πόδια).

Το ράβετε στο άνοιγμα με μια βελόνα με κλωστή ή με σύρμα λεπτό. Αυτό γίνεται για να μη τρέχει το ξύγκι κατά το ψήσιμο, κατά τα άλλα θα μπορούσε να μείνει και ανοιχτό.

Το σούβλισμα και το αλατοπιπέρωμα γίνονται από το προηγούμενο βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα, πρωί-πρωί, ετοιμάζετε τη φωτιά (φτιάχνετε ένα λάκκο με κάρβουνα στο μήκος του αρνιού και πλάτος ανάλογα με το πόσα αρνιά θα ψήσετε).

Καλό είναι να έχετε και παρέα στο ψήσιμο.

Η φωτιά πρέπει να είναι πολύ χαμηλή.

Για να ψηθεί το αρνί θέλει 2-3 ώρες ανάλογα με τη φωτιά που έχετε.

Στην αρχή θέλει γρήγορο γύρισμα, βοηθά να μην «αρπάξει» το αρνί, να μην καεί δηλαδή.

Το ψήσιμο θέλει υπομονή. Μην βιάζεστε να το ψήσετε, θέλει να το βάλετε ψηλά σε ύψος και σε χαμηλή φωτιά.

Αν το βάλετε χαμηλά (κοντά στη φωτιά), θα ψηθεί πιο γρήγορα αλλά μπορεί να το κάψετε.

Σημαντικό ρόλο στη γεύση παίζει το αλατοπίπερο και πόσο θα βάλετε (ανάλογα το πόσο αλμυρό το θέλετε).

Όσοι βρίσκουν ανυπόφορο το ψήσιμο μπροστά στη φωτιά, μπορούν να αγοράσουν ένα αυτόματο μηχανάκι που πατάς το κουμπί και γυρίζει μόνο του το αρνί.

Συμβουλή:

Ψήστε το δικό σας αρνί στην αυλή/μπροστά στο δρόμο του σπιτιού σας, φωνάξτε φίλους/γείτονες, βάλτε μουσική, κεράστε τους περαστικούς ένα κρασάκι.

Και επειδή το αρνί αργεί να γίνει, έχετε πολεμοφόδια σε ένα τραπεζάκι όπως κόκκινα αβγά για τσούγκρισμα, συκωτάκια τηγανητά, κουλουράκια, καμιά σαλατούλα, κρασί.

Καλή επιτυχία!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Πώς να φτιάξετε Paloma

Peristeri News

Μπακαλιάρος στο φούρνο

Peristeri News

Σπετσοφάι με χωριάτικο λουκάνικο

Peristeri News

Leave a Comment