Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο πρόγραμμα δημιουργίας τριών Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών στην Αττική, με δύο προϋποθέσεις.
Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής στο πρόγραμμα δημιουργίας τριών Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών στην Αττική, με δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: 1) να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλες οι απαιτήσεις ασφαλείας και 2) να τηρηθεί ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια των ανθρώπων που θα μεταφερθούν εκεί, αποφάσισε κατά πλειοψηφία έπειτα από εισήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατά τη διάρκεια της σημερινής του Συνεδρίασης. Παράλληλα, σε προσεχή Συνεδρίασή του θα προτείνει προς τα συναρμόδια Υπουργεία τους κατάλληλους χώρους για την εγκατάσταση αυτών των κέντρων, πάντα με τη συνεργασία των Δήμων της Αττικής, ενώ ζητάει από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) συγκεκριμένες προτάσεις για τη χωροθέτηση των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών στην Αττική, αποδεικνύοντας έτσι τη βούληση της Περιφέρειας Αττικής για ουσιαστική συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε:
«Το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι τεράστιο. Το βιώνουμε κάθε μέρα στο κέντρο της Αθήνας, που έχει μετατραπεί σε μια τεράστια χοάνη παρανομίας και παραβατικότητας. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική «ναι στα κέντρα, αλλά στην αυλή του γείτονα». Το ίδιο γίνεται με τα σκουπίδια, το ίδιο γίνεται με τον ΟΚΑΝΑ. Κανείς δεν θέλει δίπλα του αυτές τις δραστηριότητες. Έτσι, όμως, δεν μπορούμε να βρούμε λύση. Μας αφορά όλους το πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί χθες. Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Ο κίνδυνος να βγούμε από τη Συνθήκη SENGEN είναι ορατός και άμεσος, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα.
Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει άμεσα να επιλυθεί. Κάθε μετάθεσή του στο μέλλον θα το διογκώνει συνεχώς. Το έθεσα με έντονο τρόπο από το 2007. Πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια για να βρεθούμε μπροστά σε αδιέξοδο και να κάνουμε κάτι. Γι’ αυτό φτάσαμε ως εδώ, στο σημείο που πρέπει να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις. Σας καλώ όλους, Περιφερειακό Συμβούλιο και Δήμους, να συνεργαστούμε και να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας για όλη την Αττική. Όλα τα προβλήματα λύνονται μέσα από την ανθρώπινη προσέγγιση».
Θετικός στην πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής ήταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας: «Στηρίζουμε αυτή την πρόταση με τη λογική, ότι θα σεβαστούν τα δικαιώματα των ανθρώπων, τα θέματα υγείας, οφείλουμε να δώσουμε ανάσα στο ιστορικό κέντρο».
Oι επικεφαλής των παρατάξεων ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, Κωνσταντίνος Διάκος, τόνισε: «πώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δημιουργία κέντρων φιλοξενίας χωρίς διαβούλευση», ενώ ο κ. Νίκος Βούτσης από την ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μίλησε για αποπροσανατολισμό του κόσμου από τις εκλογές.
Ο κ. Θανάσης Πλεύρης, επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, υπογράμμισε πως στο θέμα πρέπει να μπουν όροι επαναπροώθησης και όροι απέλασης κι όχι φιλοξενίας, ενώ ο κ. Γιάννης Μανουσογιαννάκης από την παράταξη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ και ο κ. Στάθης Παναγούλης από την παράταξη ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ δήλωσαν ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σ’ αυτό που προωθεί η κυβέρνηση.
Το μέλος της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ, Δημήτρης Βαρελάς, επισήμανε «Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, πάντα κάποιο θέμα βγαίνει στο προσκήνιο, για να αποπροσανατολίζεται ο κόσμος», ενώ ο επικεφαλής της παράταξης ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, Χρήστος Καπάταης, διαφώνησε λέγοντας ότι «δεν θα λυθεί το πρόβλημα, αν γεμίσει φυλακές η Ελλάδα».
Παρόντες στη Συνεδρίαση ήταν και οι Δήμαρχοι Δυτικής Αττικής, ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Μελετίου Νικόλαος, ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας, Δρίκος Γεώργιος, και ο Δήμαρχος Μεγαρέων, Μαρινάκης Ιωάννης, οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στη δημιουργία τέτοιων Κέντρων στην περιοχή τους, θεωρώντας πως θα επιφέρει επιπλέον υποβάθμιση, θέση την οποία υποστήριξε και η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Σταυρούλα Δήμου.