PeristeriNews.gr
Οικονομία

Φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν εξαίρεση από το «κούρεμα»



Να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» του χρέους τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί για τις οφειλές των δημόσιων νοκοκομείων, ζητεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.

Να εξαιρεθούν από το «κούρεμα» του χρέους τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί για τις οφειλές των δημόσιων νοκοκομείων, ζητεί με επιστολή του στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Το ύψος των ομολόγων για οφειλές της περιόδου 2007-09 είναι περίπου 5,3 δισ. ευρώ (1,1 το 2007, 2,2 το 2008 και άνω των 2 δισ. ευρώ το 2009), όπως επισημαίνουν από τον Σύνδεσμο.

Οι οφειλές αφορούν μόνο τα δημόσια νοσοκομεία και δεν υπολογίζονται οι οφειλές από το ΙΚΑ και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Στα τέλη του 2011 τα χρέη του ΙΚΑ για φάρμακα ήταν 343,5 εκατ. ευρώ και των στρατιωτικών νοσοκομείων άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή του ΣΦΕΕ προς τον πρωθυπουργό, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «ότι το πραγματικό κόστος για το ελληνικό κράτος από την ενσωμάτωσή τους στο PSI μπορεί να αποδειχθεί αισθητά μεγαλύτερο του “οικονομικού οφέλους” από την εξαίρεσή τους».

«Τα εν λόγω ομόλογα», τονίζεται, «συγκροτούν “ρυθμίσεις οφειλών” και ως εκ τούτου ο θρυμματισμός της πίστης ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε μια ρύθμιση οφειλών (και όχι απλώς στην αποπληρωμή επενδυτικών ομολόγων) θα μεταδοθεί στο εξωτερικό και θα διαρρήξει τους δεσμούς εμπιστοσύνης πολλών διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται στην Ελλάδα».

«Το γεγονός αυτό», σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, «θα πλήξει καίρια τον φαρμακευτικό κλάδο και θα δημιουργήσει εμπόδια στην ομαλή διάθεση στην ελληνική αγορά φαρμάκων με κομβική σημασία για τη θωράκιση της δημοσίας υγείας ενώ θα αποτρέψει τη ροή ξένων επενδύσεων σε σχέδια συμπαραγωγής που σήμερα υφίστανται ακριβώς την ώρα κατά την οποία σχεδιάζεται να ενισχυθούν».

»Το κόστος θα είναι υψηλό και διότι τυχόν αδυναμία των εταιρειών να εισάγουν τα φάρμακα αυτά θα αναγκάσει το κράτος σε έκτακτες εισαγωγές που επιβαρύνουν περισσότερο τον προϋπολογισμό», σημειώνεται.

Ο ΣΦΕΕ επισημαίνει το οικονομικό πλήγμα για τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα είναι τέτοιο που πολλές απ’ αυτές θα χάσουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στην χρηματοοικονομική υποστήριξη του ελληνικού κράτους και του ελληνικού προϋπολογισμού μέσα από την απορρόφηση των μέτρων μειώσεως τιμών και μέσα από την έγκαιρη καταβολή των υψηλότερων φορολογικών υποχρεώσεων και εκτάκτων εισφορών.

Ο ΣΦΕΕ σημειώνει ακόμα ότι το κόστος της περικοπής των παραπάνω υποχρεώσεων θα διοχετευθεί σε σημαντικό βαθμό στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις εταιρείες που εξάγουν φάρμακα προς την Ελλάδα, «αυξάνοντας το κόστος του ελληνικού PSI για πολλές χώρες οι οποίες ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης».

Προβλήματα και στο PSI

Επιπλέον, καθώς πολλά από τα παραπάνω ομόλογα έχουν δοθεί ως ενέχυρο σε τράπεζες για τη δανειοδότηση των εταιρειών, πέραν των προβλημάτων που η περικοπή τους θα δημιουργήσει, πρόσθετη επιπλοκή για το κράτος θα προέλθει από το γεγονός πως δεν είναι γνωστό σε αυτό το χρονικό σημείο ποιος ακριβώς τα κατέχει.

«Πολλές τράπεζες μπορεί να τα έχουν διαθέσει στη δευτερογενή αγορά και τα ίχνη τους να έχουν ως σήμερα χαθεί. Κατά συνέπεια μεγάλο ποσοστό των εν λόγω ομολόγων μπορεί να έχουν προστεθεί στη κατοχή ξένων επενδυτικών οχημάτων (π.χ. hedge funds) που σχεδιάζουν να διακρατήσουν τις τοποθετήσεις τους για να “ακινητοποιήσουν” και να ακυρώσουν το ελληνικό PSI».

«Η περικοπή των εν λόγω ομολόγων λοιπόν», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος, «ενδέχεται να συναντήσει αντιστάσεις και να αξιοποιηθεί για την αύξηση του ποσοστού επί του συνόλου των ομολόγων που χρειάζονται όσοι σχεδιάζουν να προκαλέσουν την “απενεργοποίηση” των ρητρών συλλογικής δράσεως».

Ο ΣΦΕΕ αναφέρει ακόμα ότι οι κάτοχοι ομολόγων ν.3867 έχουν ήδη υποστεί σημαντική απομείωση των αρχικών απαιτήσεών τους κατά των δημοσίων νοσοκομείων.

Τα ομόλογα του ν.3867 εκδόθηκαν το 2010 για να καλύψουν εκκαθαρισμένες απαιτήσεις των προμηθευτών κατά των Δημοσίων Νοσοκομείων που υφίσταντο ήδη από τα έτη 2007, 2008 και 2009, και οι οποίες εξοφλούντο αντίστοιχα σε βάθος μεγαλύτερο της τετραετίας το 2011, 2012 και 2013.

Πρόκειται δηλαδή για απαιτήσεις, οι οποίες, αν και ληξιπρόθεσμες, εξοφλούνται άτοκα μετά από τέσσερα σχεδόν έτη από τη γένεσή τους, με αντίστοιχο χρηματοοικονομικό κόστος για τους προμηθευτές, λέει ο ΣΦΕΕ.

Τα ομόλογα του ν.3867 είναι άτοκα
(μηδενισκού τοκομεριδίου).

Στον υπολογισμό της απομείωσης αυτής, ο ΣΦΕΕ αναφέρει ότι «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το χρηματοοικονομικό κόστος διακράτησης των ομολόγων ν.3867 μέχρι τη λήξη τους (με χρήση τους π.χ. για τραπεζικό δανεισμό), καθόσον τυχόν άμεση ρευστοποίησή τους θα συνεπάγετο ακόμη μεγαλύτερη ζημία για τους προμηθευτές».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Peristeri News

Πρωτογενές πλεόνασμα 8,7 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Peristeri News

Φορολοταρία Σεπτεμβρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment