PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Η πιο μεγάλη συγκέντρωση για την πιο κρίσιμη ψηφοφορία στην ιστορία της χώρας



Μάχη με τη συνείδησή τους θα δώσουν ως την ψήφιση της τελικής συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας οι βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μάχη με τη συνείδησή τους θα δώσουν ώς την ψήφιση της τελικής συμφωνίας κυβέρνησης και τρόικας οι βουλευτές των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μάχη επιβίωσης δίνει επίσης το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, καθώς, αν μπορέσει να διαχειριστεί αυτήν την κρίση, ενδεχομένως να είναι δυνατή η ανάκτηση της θέσης που είχαν τα πολιτικά κόμματα στη διακυβέρνηση της χώρας. Ως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες ούτε για το PSI (το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου) ούτε για τη νέα δανειακή σύμβαση, ούτε για το μνημόνιο, τα οποία θα έρθουν στη Βουλή για ψήφιση σαν ένα ενιαίο πακέτο.

Κορυφώνονται την Κυριακή, ημέρα ψήφισης του νέου μνημονίου από τη Βουλή, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που διαμαρτύρονται για τα νέα μέτρα λιτότητας.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο για τις 17:00 το απόγευμα στο Σύνταγμα, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και υπό τον φόβο επεισοδίων, επί ποδός στο κέντρο της Αθήνας θα βρίσκονται περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί.

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Οοι ηγεσίες των τριών κομμάτων (Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης) έγιναν δέκτες σκληρών εκβιασμών για να συμφωνήσουν μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια με τις προτάσεις της τρόικας, ώστε να τηρηθούν οι χρονικές δεσμεύσεις και να συνεδριάσει το Γιούρογκρουπ αλλά και τα κοινοβούλια των άλλων δεκαέξι χωρών που συμμετέχουν σε διμερή βάση στη συμφωνία με τον συντονισμό της τρόικας.

Το πακέτο της συμφωνίας περιλαμβάνει μειώσεις μισθών και συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, από -22% για τους νεοεισερχόμενους έως και -40% για τις συνολικές αποδοχές των άλλων εργαζομένων. Και αυτό προσθετικά σε όσες μειώσεις έχουν γίνει έως τώρα ως αποτέλεσμα της ύφεσης στον ιδιωτικό τομέα. Δημιουργείται πλέον η γενιά των 417 ευρώ (καθαρά) στον ιδιωτικό τομέα για τους νέους, ενώ το επίδομα ανεργίας μειώνεται στα 361 ευρώ. Αυτές οι προτάσεις για τις οποίες δεσμεύεται η χώρα να τις εφαρμόσει επί πολλά χρόνια (ασχέτως εκλογών που θα μεσολαβήσουν) δεν σχετίζονται με το δημόσιο χρέος αλλά είναι οι «μεταρρυθμίσεις» που γίνονται για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, όπως λέει πλέον καθαρά και η τρόικα.

Αυτά τα μέτρα όμως θα προκαλέσουν νέα ύφεση (αύξηση της ανεργίας) και νέα πρωτογενή ελλείμματα στο Δημόσιο, τα οποία υπολογίστηκαν επιεικώς στα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ (προβλέπεται όμως να είναι μεγαλύτερα), τα οποία προστίθενται στο πρωτογενές έλλειμμα 3% που ήδη υπάρχει κατά τον κ. Παπαδήμο στην επιστολή του προς την κ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Με την ύφεση που θα προκληθεί το πρωτογενές έλλειμμα (χωρίς τους τόκους) ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ έως το τέλος της χρονιάς, ενώ ο στόχος υποτίθεται ότι παραμένει ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος μέσα στο 2012, πράγμα που δημιουργεί την πεποίθηση ότι είναι άλλο ένα λαθεμένο στη σχεδίασή του πρόγραμμα διαχείρισης του χρέους.

Ολα τα παραπάνω είναι όμως το αντάλλαγμα που ζητάει η τρόικα των δανειστών για να υποστηρίξει τη χώρα μας για το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου κατά εκατό δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται εντός Ελλάδος στα χέρια τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και ιδιωτών. Εναντι αυτών των πενήντα δισεκατομμυρίων ευρώ που βρίσκονται εντός Ελλάδος η χώρα μας θα πρέπει για να καλύψει τις ζημιές, να χορηγήσει σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έναντι μετοχών χωρίς ψήφο, οι οποίες θα εκχωρηθούν αμέσως στο ταμείο εκποίησης κρατικής περιουσίας, μαζί με τις μετοχές που κατέχει το κράτος σε άλλες επιχειρήσεις, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ κ.λπ., αλλά και περίπου δώδεκα δισεκατομμύρια ευρώ για τις ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων.

Η «ελάφρυνση» του παλαιού χρέους μέσω του PSI είναι λοιπόν τα περίπου πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία κατέχουν ξένες τράπεζες και αυτό με την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει το 100% των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Η «ελάφρυνση» αυτή συνοδεύεται όμως
με την επιβάρυνση των νέων ομολόγων ίσης ονομαστικής αξίας (50 δισεκατομμύρια ευρώ στα χέρια ξένων τραπεζών) με το αγγλικό δίκαιο για περισσότερα από τριάντα χρόνια και με κυμαινόμενο επιτόκιο από 3,6% έως πάνω από 4% τον χρόνο. Συνεπώς, πρέπει η χώρα να έχει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 4% για να μπορεί να τα πληρώσει, αλλιώς θα «εξοφλείται» κατά προτεραιότητα από την εκποίηση δημόσιας περιουσίας. Επειδή προβλέπεται ότι δεν επαρκεί η περιουσία που έχει ήδη εκχωρηθεί στο Ταμείο Εκποίησης Δημόσιας Περιουσίας (μετοχές, ακίνητα και δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου), το μνημόνιο δεσμεύει τη χώρα να εκχωρήσει σε αυτό και άλλα ακίνητα, αφού διευθετήσει το νομικό τους καθεστώς, και άλλα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτού πλούτου, αφού γίνουν μελέτες υπολογισμού της αξίας τους.

ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕ… ΠΡΟΚΑΤ ΣΥΝΤΑΓΗ

Με άλλα λόγια, το πακέτο της συμφωνίας («κούρεμα», νέο δάνειο και νέο μνημόνιο) δημιουργεί νέες υποχρεώσεις πέραν του παλαιού χρέους, για τις οποίες ουδείς δεσμεύεται ότι θα είναι μικρότερες από το «όφελος». Κανείς επίσης δεν υπολογίζει τη μείωση της συνολικής περιουσίας, του πλούτου της Ελλάδας λόγω αποπληθωρισμού (δηλαδή, τη μείωση της αξίας ακινήτων, επιχειρήσεων, μετοχών και λοιπών προϊόντων), η οποία υπολογίζεται στα περίπου 1.500 δισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισεκατομμύριο), από τα οποία τα περίπου 700 δισεκατομμύρια ευρώ μείωσης της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας έχει ήδη συντελεστεί από το 2008 έως το τέλος του 2011. Δεν έχει όμως ακόμα ρευστοποιηθεί και έτσι δεν έχει καταγραφεί. Αλλά επειδή προβλέπεται να διαρκέσει η ύφεση έως το 2014, η πώληση αυτής της περιουσίας θα καταγράψει και τις απώλειες υπέρ των νέων αγοραστών εκτός Ελλάδος. Γίνεται επομένως μια ανακατανομή του πλούτου για ένα γιγαντιαίο ποσό, από το οποίο θα επωφεληθούν όσοι αγοράσουν ελληνική περιουσία μειωμένης αξίας με χρήματα από το εξωτερικό που δεν έχουν υποτιμηθεί.

Αυτή η ελπίδα να εισρεύσουν στην Ελλάδα χρήματα από το εξωτερικό, τα οποία θα επενδυθούν σε περιουσία στην Ελλάδα, είναι ο έγγραφος στόχος του μνημονίου, χωρίς φυσικά καμιά εγγύηση για το αποτέλεσμα ή για τον χρόνο που θα επιτευχθεί. Ολα εξαρτώνται από τις ευκαιρίες ανάλογων τοποθετήσεων που υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο στην περιοχή μας. Η αξιοπιστία του προγράμματος που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια εγγυάται και την επιτυχία του νέου μνημονίου. Αλλιώς, το 2014 θα φανεί ότι «η συνταγή ήταν λάθος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Εξιχνιάστηκε κύκλωμα πειρατείας συνδρομητικής τηλεόρασης

Peristeri News

Μείωση της ανεργίας στο 9,3% τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Ο απόλυτος εφιάλτης για κοπέλα στο Περιστέρι μετά από γνωριμία στο Instagram

Peristeri News

Leave a Comment