Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται όχι μόνο όσα τους λέμε με λόγια, αλλά και την πρόθεσή μας να επικοινωνήσουμε μαζί τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό Cell Press journal Current Biology.
Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται όχι μόνο όσα τους λέμε με λόγια, αλλά και την πρόθεσή μας να επικοινωνήσουμε μαζί τους, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο διαδικτυακό Cell Press journal Current Biology, στις 5 Ιανουαρίου.
Τα ευρήματα της μελέτης αυτής, ενδεχομένως να βοηθήσουν στο να δοθεί εξήγηση γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους τετράποδους φίλους τους με παρόμοιο τρόπο με τα παιδιά τους! «Τα σκυλιά έχουν εκπληκτική ικανότητα να επικοινωνούν με τους ανθρώπους, ακριβώς όπως γίνεται και με τα μικρά παιδιά», σημειώνουν οι ερευνητές.
«Αυξάνονται συνεχώς τα ευρήματα που υπογραμμίζουν ότι οι άνθρωποι και οι σκύλοι μοιράζονται συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες» τονίζει ο ερευνητής δρ Ζσεφ Τοπάλ. «Ο τρόπος επικοινωνίας των σκύλων μοιάζει με εκείνον ενός παιδιού ηλικίας από έξι μηνών έως δύο ετών» προσθέτει.
Τετράποδη επικοινωνία
Από τη μελέτη φάνηκε ότι οι σκύλοι παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούμε οπτική επαφή μαζί τους προκειμένου να κατανοήσουν τι ακριβώς προσπαθούμε να τους πούμε και γιατί τους μιλάμε.
«Οι σκύλοι, όπως και τα μικρά παιδιά, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε νύξεις που μπορεί να σηματοδοτούν τις προθέσεις μας» εξηγεί ο δρ Τοπάλ.
Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι επιστήμονες εξέτασαν τις αντιδράσεις των σκύλων σε ένα βίντεο στο οποίο ο ομιλητής επαναλάμβανε την πρόταση «Γειά σου, σκύλε!» με διαφορετικό τόνο στη φωνή του και πραγματοποιώντας διαφορετική οπτική επαφή κάθε φορά.
Με τη βοήθεια μιας νέας τεχνολογίας παρακολούθησης των κινήσεων των ματιών, οι ειδικοί είδαν ότι τα χαριτωμένα ζωάκια έχουν την ικανότητα να «διαβάζουν» το βλέμμα και τον ενθουσιασμό του συνομιλητή τους, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα παιδιά. Με τον τρόπο αυτό, είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε τους απευθύνουμε τον λόγο αλλά και να «μαντεύουν» τι σκεφτόμαστε.
Παρά το γεγονός ότι τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις ανεπτυγμένες επικοινωνιακές ικανότητες των σκύλων για την ώρα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την εγκεφαλική επεξεργασία των νύξεων.