Η Τουρκία έχει προσκληθεί να γίνει εταίρος της ομάδας BRICS των δυνάμεων των αναδυόμενων αγορών, παρά την προσδοκία της ότι θα της χορηγηθεί πλήρης ένταξη.
Ο Ομέρ Μπολάτ, υπουργός Εμπορίου της χώρας απέρριψε τις εικασίες ότι η Ινδία είχε αντιταχθεί στην ένταξη της Τουρκίας λόγω των στενών της δεσμών της χώρας του Ερντογάν με το Πακιστάν, λέγοντας ότι «οι BRICS είχαν προσφέρει σε πολλές άλλες χώρες το καθεστώς της χώρας εταίρου», με την τελική απόφαση για την ένταξη τους να λαμβάνεται σε μεταγενέστερο στάδιο.
«Έχουν προσφέρει το καθεστώς της χώρας εταίρου στην Τουρκία», είπε ο Μπολάτ, στο TVNet την Τετάρτη. «Αυτή είναι μια μεταβατική περίοδος στην οργανωτική διαδικασία των BRICS».
Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ζήτησε να ενταχθεί στις BRICS νωρίτερα αυτό το έτος για να ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της και να σφυρηλατήσει νέους δεσμούς πέρα από τους παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους της, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει να προστατεύσει τα συμφέροντα του έθνους του εν μέσω μιας γεωπολιτικής αλλαγής που έχει αυξήσει την επιρροή των αναπτυσσόμενων χωρών.
«Το μπλοκ, το οποίο επικεντρώνεται στην ενίσχυση της πολιτικής και διεθνούς συνεργασίας, έχει αναδειχθεί σε κέντρο αντίστασης ενάντια στην επιθυμία της Δύσης να κυβερνήσει τον κόσμο με ηγεμονικό τρόπο», είπε ο Μπολάτ που συνόδευε τον Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής των BRICS που διοργάνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Καζάν τον περασμένο μήνα.
Οι BRICS – το ακρωνύμιο σημαίνει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική – πρόσθεσαν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο στις τάξεις τους στις αρχές του τρέχοντος έτους.