PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων που ξεπέρασαν τους 200.000



Ξεπέρασε τους 200.000 ο αριθμός των συνταξιούχων που έχουν δηλώσει την εργασία τους, από την αρχή του έτους, υπερβαίνοντας κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, όπως επίσης και τον αριθμό εκείνων που το είχαν πράξει πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα, οι οποίοι ήταν 35.000.

Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση, η οποία σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, έχει δημιουργήσει νέες οικονομικές συνθήκες, προσφέροντας οφέλη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές – τόσο για τους ίδιους τους συνταξιούχους όσο και για τα κρατικά έσοδα και τον ΕΦΚΑ.

Η εφαρμογή του νέου καθεστώτος απασχόλησης των συνταξιούχων έχει εξελιχθεί σε μία επιτυχημένη συνταγή που εξυπηρετεί όλους.

Από τη μία πλευρά, οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται έχουν δει αύξηση στις απολαβές τους, ενώ από την άλλη, ο ΕΦΚΑ και ο κρατικός προϋπολογισμός έχουν επωφεληθεί από τα αυξημένα έσοδα.

Κερδισμένες επίσης είναι και οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν έβρισκαν εργαζομένους και με τη λύση αυτή κάλυψαν τις ανάγκες τους.

Με την αλλαγή της νομοθεσίας που αφορά στην απασχόληση των συνταξιούχων, οι απολαβές τους αυξήθηκαν σημαντικά, με τα ετήσια οφέλη να κυμαίνονται από 1.200 έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του μισθού και της σύνταξης που λαμβάνουν. Ακόμα και μετά την αφαίρεση της φορολογικής επιβάρυνσης από τα πρόσθετα εισοδήματα, οι συνταξιούχοι διατηρούν ένα σημαντικό οικονομικό όφελος.

Οφέλη για τον ΕΦΚΑ και τα κρατικά έσοδα

Η ραγδαία αύξηση των εργαζόμενων συνταξιούχων έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Εκτιμάται ότι τα ετήσια έσοδα του ταμείου από αυτή τη ρύθμιση θα ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ, επιτρέποντας στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να διαχειριστεί με μεγαλύτερη ευελιξία τα μέτρα ελάφρυνσης που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα. Ένα από τα σημαντικότερα μέτρα που προγραμματίζεται είναι η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία αποτελεί πάγιο αίτημα των συνταξιούχων.

Παράλληλα, αυξάνονται και τα φορολογικά έσοδα του κράτους λόγω της φορολόγησης της εργασίας των συνταξιούχων. Πολλοί από αυτούς, μέχρι πρόσφατα, δεν δήλωναν την εργασία τους, αποφεύγοντας να εμφανίζονται ως εργαζόμενοι προκειμένου να μην υποστούν περικοπές στη σύνταξή τους. Ωστόσο, με την κατάργηση της παρακράτησης του 30% της σύνταξης, πολλοί συνταξιούχοι ενθαρρύνθηκαν να δηλώσουν την εργασία τους, ενισχύοντας έτσι τα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, η ποινή στη σύνταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από μια επιπλέον επιβάρυνση 10% επί του μισθού τους (για τους μισθωτούς). Για τους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες, η νέα επιβάρυνση αντιστοιχεί στο ήμισυ της ασφαλιστικής εισφοράς που καταβάλλουν για τον κλάδο σύνταξης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

ΙΕΛΚΑ: Αύξηση στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Αύξηση στην τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Peristeri News

Στο 3% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment