PeristeriNews.gr
Διεθνή

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Ισραήλ



Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κηρύχθηκε «persona non grata» (ανεπιθύμητο πρόσωπο) στο Ισραήλ, το οποίο του προσάπτει ότι δεν καταδίκασε την μαζική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν χθες, Τρίτη, το βράδυ κατά του Ισραήλ.

Ο Ισραήλ Κατς, στη σχετική του δήλωση που είδε το «φως» της δημοσιότητας νωρίτερα, σήμερα, ανέφερε πως ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα μπορεί να επισκέπτεται, πλέον, τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Η ανακοίνωση για τον Γκουτέρες

«Σήμερα, κήρυξα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata στο Ισραήλ και του απαγόρευσα την είσοδο στη χώρα. Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του στο ισραηλινό έδαφος.

Πρόκειται για έναν γενικό γραμματέα που δεν έχει ακόμη καταδικάσει τη σφαγή και τις σεξουαλικές φρικαλεότητες που διέπραξαν οι δολοφόνοι της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ούτε έχει ηγηθεί οποιασδήποτε προσπάθειας για την ανακήρυξή τους σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ένας γενικός γραμματέας που παρέχει υποστήριξη σε τρομοκράτες, βιαστές και δολοφόνους από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και τώρα το Ιράν –το μητριαρχικό κράτος της παγκόσμιας τρομοκρατίας– θα μείνει στην ιστορία του ΟΗΕ ως μαύρη κηλίδα.

Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους πολίτες του και να διατηρεί την εθνική του αξιοπρέπεια, με ή χωρίς τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Τον Οκτώβριο του 2023 ο Γκουτέρες δήλωσε: «Καταδίκασα απερίφραστα τις τρομακτικές και πρωτοφανείς τρομοκρατικές πράξεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εσκεμμένη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων – ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων. Όλοι οι όμηροι πρέπει να τύχουν ανθρώπινης μεταχείρισης και να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους».

Ωστόσο, εξόργισε τους Ισραηλινούς λέγοντας, στην ίδια ομιλία, ότι «είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής».

Ο Γκουτέρες συνέχισε με αυτή την ευκαιρία να λέει ότι οι Παλαιστίνιοι «έχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται σταθερά από τους οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να ασφυκτιά, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται. Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι τρομακτικές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Τον περασμένο μήνα τα μέλη του ΟΗΕ υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία μια μη δεσμευτική πρόταση που καλούσε το Ισραήλ να τερματίσει τη σχεδόν εξαετή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ισραήλ: Οι πολίτες φεύγουν από τα καταφύγια μετά την ιρανική επίθεση

Peristeri News

Το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ

Peristeri News

ΝΑΤΟ: Ανέλαβε επισήμως νέος γενικός γραμματέας ο Μαρκ Ρούτε

Peristeri News

Leave a Comment