PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Το «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025



Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2024-2025, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Με προκλήσεις, περιορισμούς, ευκαιρίες.

Η Πρόεδρος Αικατερίνη Τσερούλα, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», σας ευχόμαστε καλή δύναμη με αισιοδοξία και δημιουργική διάθεση!

Ένα από τα κύρια και σημαντικά πεδία δράσης του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Δήμου Περιστερίου «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» αποτελεί η Εκπαιδευτική Κοινότητα του Δήμου Περιστερίου. Το σχολείο αποτελεί έναν χώρο κατάλληλο για παρεμβάσεις πρόληψης, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε και να εκπαιδεύσουμε το σύνολο των μαθητών σε πολύτιμες δεξιότητες ζωής, να ενδυναμώσουμε τους εκπαιδευτικούς στον επαγγελματικό και παιδαγωγικό τους ρόλο, να ενθαρρύνουμε την αποτελεσματική συνεργασία των γονέων με το σχολείο.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 το «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ» υλοποίησε σημαντικό αριθμό βραχειών παρεμβάσεων και μακρόχρονων προγραμμάτων στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Περιστερίου.

Πιο συγκεκριμένα, και κατόπιν σχετικού αιτήματός τους, συνεργαστήκαμε με:

  • 3ο Νηπιαγωγείο, 8ο Νηπιαγωγείο, 30ο Νηπιαγωγείο, 34ο Νηπιαγωγείο, 38ο Νηπιαγωγείο, 39ο Νηπιαγωγείο.
  • 1ο Δημοτικό, 4ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, 6ο Δημοτικό, 7ο Δημοτικό, 13ο Δημοτικό, 14ο Δημοτικό, 15ο Δημοτικό, 20ο Δημοτικό, 22ο Δημοτικό, 26ο Δημοτικό, 27ο Δημοτικό, 29ο Δημοτικό, 32ο Δημοτικό, 39ο Δημοτικό, 40ο Δημοτικό, 45ο Δημοτικό.
  • 3ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 7ο Γυμνάσιο, 8ο Γυμνάσιο, 9ο Γυμνάσιο, 10ο Γυμνάσιο, 13ο Γυμνάσιο, 14ο Γυμνάσιο, 16ο Γυμνάσιο, 17ο Γυμνάσιο.
  • 2ο ΓΕΛ, 7ο ΓΕΛ, 10ο ΓΕΛ, 1ο ΕΠΑΛ, 2ο ΕΠΑΛ .

Ενδεικτικά, υλοποιήθηκαν προγράμματα για μαθητές που αφορούσαν στην έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων, την ανάπτυξη ενδοπροσωπικής νοημοσύνης, την αξία της φιλίας και του σεβασμού, την επίλυση συγκρούσεων στο χώρο του σχολείου, την ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, την πρόληψη της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην εφηβεία, το άγχος των εξετάσεων, την πρόληψη της βίας και της επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ συνομηλίκων, κ.ά. Συναντήσεις αλληλοενημέρωσης και διερεύνησης αναγκών πραγματοποιήθηκαν με Δεκαπενταμελή Συμβούλια μαθητών, αναδεικνύοντας τον θεσμικό τους ρόλο.

Σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών των σχολείων πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ευαισθητοποίησης και ομάδες εποπτείας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών μεταξύ όμορων σχολείων. Στα πλαίσια της Θεματικής Εβδομάδας, που οργάνωσε το Υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες. Με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας, τους Σχολικούς Συμβούλους Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεργαστήκαμε στην υλοποίηση σεμιναρίων, ομιλιών (σεξουαλική αγωγή, πένθος, μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό) και βιωματικών εργαστηρίων (η ενδυνάμωση του ρόλου του Συμβούλου Σχολικής Ζωής). Τέλος, στο χώρο του σχολείου υλοποιήθηκαν ομάδες γονέων και ομιλίες για γονείς με έμφαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση δυσκολιών και προβλημάτων που συνδέονται με την ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων. Σε συνέχεια των παρεμβάσεων, αρκετοί εκπαιδευτικοί και γονείς απευθύνθηκαν στο «Οδοιπορικό» για συμβουλευτική, εποπτεία ή συνεργασία.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των ωφελούμενων μελών της σχολικής κοινότητας (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς) ξεπερνά τις 3.000.

Το «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», σταθερό και αξιόπιστο σημείο αναφοράς για την κοινότητα του Περιστερίου από το 2001, συνεχίζει και αυτή τη χρονιά να στηρίζει τα σχολεία του Δήμου Περιστερίου. Χτίζουμε σχέσεις, εμπιστευόμαστε, οραματιζόμαστε, αντιμετωπίζουμε μαζί τις δυσκολίες, χαιρόμαστε τη ζωή.

Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή αιτημάτων από τα σχολεία του Δήμου Περιστερίου μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά στο 2105786888 ή στο email kp.odiporiko@yahoo.gr

Καλή σχολική χρονιά σε ΟΛΟΥΣ !!!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πότε έρχεται στο Περιστέρι το 3ο δημοτικό πανηγύρι

Peristeri News

Συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (24η)

Peristeri News

Αναστάσιος Θεοδωράκος: ΟΧΙ στις συμπτύξεις και συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων

Peristeri News

Leave a Comment