Αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι έφτασε στο 3,1%, από 3% τον Ιούλιο.
Μάλιστα, η Ελλάδα είναι 5η στη λίστα με τις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν τον υψηλότερο πληθωρισμό.
Να σημειωθεί ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον τρέχοντα μήνα στο 2,2% σε ετήσια βάση, από το 2,6% του Ιουλίου.
Σε ότι έχει να κάνει με τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, οι υπηρεσίες έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Αύγουστο (4,2%, έναντι 4,0% τον Ιούλιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (2,4%, έναντι 2,3% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,4%, έναντι 0,7% τον Ιούλιο) και η ενέργεια (-3,0%, έναντι 1,2% τον Ιούλιο).
Οι καλύτερες και οι χειρότερες χώρες
Τον Αύγουστο το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν το Βέλγιο (4,5%), η Εσθονία (3,4%), η Ολλανδία (3,3%), η Σλοβακία (3,2%) και η Ελλάδα (3,1%).
Τα χαμηλότερα επίπεδα πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν η Λετονία (0,9%) και η Φινλανδία, η Ιρλανδία και η Σλοβενία (και οι τρεις 1,1%).
Να σημειωθεί ότι στην Ισπανία οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που δημοσιοποιήθηκε σήμερα (30/08) οι τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ είναι μειωμένες κατά μέσο όρο 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023.
Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού (-6,68%), χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής (-5,16%), τροφές και είδη για κατοικίδια (-4,78%), βρεφικές και παιδικές τροφές (-4,28%), φρέσκα φρούτα και λαχανικά (-2,84%).
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ευνοηθεί από τις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες στις αρχές καλοκαιριού σε σχέση με το 2023.
Στα υπόλοιπα είδη, οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα τόσο της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα.
Μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στις κατηγορίες: ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζομενα είδη (+5,52%), φρέσκα ψάρια και θαλασσινά (+5,09%), τρόφιμα παντοπωλείου (+3,51%), μπισκότα, σοκολάτες, ζαχαρώδη (+3,41%), οινοπνευματώδη ποτά (+2,07%).