PeristeriNews.gr
Ενδιαφέροντα

Τι είναι η γεωθερμία και γιατί την προτιμούν όλο και περισσότεροι;



Με την γεωθερμία χρησιμοποιούμε την θερμοκρασία των γεωλογικών σχηματισμών, επιφανειακών και υπόγειων ρευστών προς όφελος μας.  Γίνεται εκμετάλλευση δε, του θερμού νερού, στο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας που υπόκεινται στη θέρμανση, ιαματικό τουρισμό και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και πραγματοποιούνται μόνον από εταιρείες και επενδύτες στο χώρο της ενέργειας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αναφερόμαστε στην Αβαθή γεωθερμία, την οποία και χρησιμοποιούμε για ίδια ενεργειακή χρήση κλιματισμού μίας εγκατάστασης, δηλαδή τη θέρμανση και τη ψύξη του χώρου.

Η αβαθής γεωθερμία, εφαρμόζεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια σε αντίθεση με το χαρακτηρισμένο γεωθερμικό δυναμικό, τόσο από εταιρείες όσο και ιδιώτες. Αναπτύσσεται ταχύτατα και αναμένεται να κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο μόλις ανοίξουν τα προγράμματα επιδοτήσεων τόσο για τα φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα ενώ γνωρίζει έναν γοργό ρυθμό ανάπτυξης σε αντίθεση με τη γεωθερμία που αποσκοπεί στη παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας ή τη χρήση της στον ιαματικό τουρισμό.

Η αβαθής γεωθερμία στη βιομηχανία εφαρμόζεται στη ζήτηση θερμού ή ψυχρού αέρα λ.χ. ξήρανση καθώς και στη ζήτηση θερμού ή ψυχρού νερού ήπιων θερμοκρασιών. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει το γεωθερμικό σύστημα είναι αυτό των υψηλών θερμοκρασιών, διότι στην παραγωγή του ζεστού νερού για βιομηχανική χρήση δεν μπορεί να υπερβεί το 55-60 βαθμούς Κελσίου γι’ αυτό και περιορίζεται η χρήση της σε ήπιες θερμοκρασίες, αντισταθμίζοντας το μειονέκτημα της αυτό όμως, με την βοήθεια της γεωθερμικής αντλίας θερμότητας στην ενεργειακή ολοκλήρωση της διαχείρισης του θερμικού και ψυκτικού φορτίου μέσω συστημάτων ανάκτησης της θερμότητας. Το τελευταίο αναφέρεται στη δημιουργία συστημάτων ενεργειακής εκμετάλλευσης των ρευστών που βρίσκονται σε χαμηλότερα ενεργειακά επίπεδα και με τη χρήση της αντλίας θερμότητας δύναται η παραγωγή του άμεσου θερμικού ή ψυκτικού φορτίου, χωρίς την απαίτηση της κατανάλωσης πρωτογενών υλικών καύσης, επιτυγχάνοντας την εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση του πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Επιλέγοντας χρήση γεωθερμίας στο κλιματισμό μίας εγκατάστασης έχει τόσο περιβαλλοντικούς όσο και οικονομικούς λόγους. Η κατάργηση χρήσης του πετρελαίου και των αέριων λυμάτων της καύσης συμπεριλαμβανομένου της μείωσης ρύπανσης που προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αποτελεί ίσως τον ουσιαστικότερο περιβαλλοντικό παράγοντα επιλογής ενός γεωθερμικού συστήματος κλιματισμού. Παράλληλα έχουμε οικονομικό όφελος που προκύπτει τόσο από τη θέρμανση όσο και από τη ψύξη της εγκατάστασης και μη ξεχνάμε βέβαια την σχεδόν ανύπαρκτη συντήρηση του εξοπλισμού, η άνεση, η ευελιξία και η φιλικότητα προς το περιβάλλον.

Θα διαπιστώσετε δε, πως η εξοικονόμηση χρημάτων στη θέρμανση αγγίζει το 55% όταν η τιμή πετρελαίου κυμαίνεται μεταξύ 0.45 – 0.60 Ευρώ ανά λίτρο και  η τιμή αγοράς της KWhr ανέρχεται στα 0.10 Ευρώ πλέον ΦΠΑ.  Αντίθετα, στη ψύξη η εξοικονόμηση χρημάτων ξεπερνά το 35% τους ήπιους μήνες ενώ μεγαλώνει η ψαλίδα όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλότερη των 35 Βαθμών Κελσίου.

Ο καλύτερος τρόπος για να ενημερωθεί κάποιος για την αβαθή γεωθερμία όσο και το γεωθερμικό δυναμικό, είναι το διαδίκτυο. Μέσο αυτού, ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ενημερωθεί σχετικά με τις δυνατότητες και εφαρμογές των γεωθερμικών συστημάτων. Επιπλέον, υπάρχουν χώροι στο διαδίκτυο, των επιχειρήσεων παροχών και αναλυτικών στοιχείων σχεδιασμών και κοστολογήσεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πως να φτιάξεις ένα online blog μαγειρικής!

Peristeri News

Πώς η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας μπορεί να βοηθήσει στο επαγγελματικό σας ξεκίνημα;

Peristeri News

Πως να απαλλαγείτε από τα επιβλαβή έντομα και τους κοριούς

Peristeri News

Leave a Comment