Οι Ιρανοί άρχισαν να ψηφίζουν σήμερα Παρασκευή 5 Ιουλίου στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, αλλά και κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.
Στον πρώτο γύρο η αποχή κατέγραψε ρεκόρ με σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων να μην πηγαίνουν στις κάλπες. Πρόκειται για τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία του Ιράν από την επανάσταση του 1979, αναφέρει ο Guardian.
Ρεκόρ αποχής
Σύμφωνα με αναλυτές το μεγάλο ποσοστό της αποχής αποτελεί δείγμα δυσαρέσκειας προς το ισλαμικό καθεστώς, που έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους Ιρανούς να προσέλθουν στις κάλπες καθώς θέλει να επιβεβαιώσει τη νομιμοποίησή του.
Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2001 καταγράφηκε επισήμως σε 48,8% με 24,9 εκατομμύρια ψηφοφόρους.
Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Πεζεσκιάν έλαβε 10,45 εκατ. ψήφους, ο Τζαλίλι 9,47 εκατ. και ο άλλος συντηρητικός υπολψήφιος Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ 3,38 εκατ. ψήφους. Ένας τέταρτος υποψήφιος, ο Mostafa Pourmohammadi, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κέρδισε μόνο 206.000 ψήφους. Συνολικά ψήφισαν 24.735.185 άτομα.
«Σαφές μήνυμα»
Οι πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν μετά τον θάνατο του προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι σε συντριβή ελικοπτέρου. Το 2021, ο Ραΐσι εξασφάλισε 18 εκατ. ψήφους, μόλις 6 εκατ. λιγότερες από τον συνολικό αριθμό των ψήφων στον πρώτο γύρο του 2024. Συγκρίσεις έδειξαν ότι η συμμετοχή ήταν μειωμένη το 2021 σε όλες σχεδόν τις επαρχίες εκτός από την Τεχεράνη και το Κομ.
Ο Abbas Akhoundi, ένας κορυφαίος μεταρρυθμιστής, προειδοποίησε: «Περίπου το 60% των ψηφοφόρων δεν συμμετείχε στις εκλογές. Το μήνυμά τους ήταν σαφές. Αντιδρούν στις θεσμοθετημένες διακρίσεις της υφιστάμενης διακυβέρνησης και δεν αποδέχονται ότι είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ότι μια μειοψηφία επιβάλλει τη θέλησή της στην πλειοψηφία της ιρανικής κοινωνίας ως πολίτες πρώτης κατηγορίας.
«Ένα μεγάλο μέρος της ιρανικής κοινωνίας δεν βλέπει μια θέση για τον εαυτό του στους κυρίαρχους πολιτικούς θεσμούς. Ως εκ τούτου, είχαν το δικαίωμα να μην συμμετάσχουν στις εκλογές. Η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι, αν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, αυτό το τμήμα της κοινωνίας θα γίνει μεγαλύτερο, διότι ακόμη και κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν συμφωνούν με αυτούς που απείχαν», λέει η Abbas Akhoundi.