Εργασία στο Ισραήλ αναζητούν χιλιάδες εργάτες από την Ινδία, καθώς η σαρωτική και πολύνεκρη επιχείρηση του Τελ Αβίβ στη Γάζα, που διανύει τον τέταρτο μήνα της, έχει προκαλέσει έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Κτίστες, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και ορισμένοι αγρότες ζητούν μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας να βρουν δουλειά στη χώρα της Μέσης Ανατολής, δηλώνοντας έτοιμοι ακόμα και να διακινδυνεύσουν προκειμένου να βγάλουν πέντε φορές περισσότερα χρήματα σε ένα χρόνο από ό,τι θα έβγαζαν στην πατρίδα τους.
«Υπάρχει ανεργία εδώ και εξαιτίας αυτής οι άνθρωποι θέλουν να φύγουν» δήλωσε στο Reuters ο Lekharam, ένας χτίστης μεταξύ των εργατών που συγκεντρώθηκαν σε καταυλισμό στρατολόγησης στο Rohtak, 66 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί.
«Αν είναι στο πεπρωμένο μας να πεθάνουμε, τότε μπορούμε να πεθάνουμε είτε εδώ είτε εκεί. Η ελπίδα μου είναι ότι θα πάμε και θα κάνουμε καλή δουλειά, θα περάσουμε λίγο χρόνο και θα επιστρέψουμε».
Καλπάζει η ανεργία
Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις της Ινδίας, του πολυπληθέστερου κράτους στον κόσμο, ανέρχεται σε 6,6%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Η ανεργία όμως είναι πολύ υψηλότερη στους νέους: Πάνω από το 17% των εργαζομένων κάτω των 29 ετών είναι άνεργοι ενώ πολλοί άλλοι βρίσκουν δουλειές μόνο περιστασιακά.
Η ανεργία και η υποαπασχόληση αποτελούν βασική ανησυχία για τις αρχές της χώρας, παρά την εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη του 7,3%.
Αναζητούνται 70.000 ξένοι εργάτες
Αυτόν τον μήνα, μια ισραηλινή οικονομική εφημερίδα ανέφερε ότι το Τελ Αβίβ σχεδίαζε να φέρει περίπου 70.000 ξένους εργάτες από την Κίνα, την Ινδία και αλλού για να ενισχύσει τον κατασκευαστικό της τομέα, ο οποίος έχει ακινητοποιηθεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς.
Η Εθνική Εταιρεία Ανάπτυξης Δεξιοτήτων της Ινδίας διεξήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες διαφημιστικές εκστρατείες για εργάτες που θα ζούσαν και θα εργάζονταν στο Ισραήλ.
Έτοιμοι να διακινδυνεύσουν
Στο πλαίσιο αυτό ο Vivek Sharma, ένας 28χρονος κτίστης, δήλωσε στο Reuters ότι γνώριζε τους κινδύνους στο Ισραήλ από τη σύγκρουση, αλλά ήταν πρόθυμος να αναλάβει το ρίσκο αν μπορούσε να κερδίσει περισσότερα.
«Ναι, έχω επίγνωση της σύγκρουσης, αλλά μπορώ να κερδίσω πολλά χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Sharma, ο οποίος εκτιμά ότι θα μπορούσε να κερδίσει τελικά πάνω από ένα εκατομμύριο ινδικές ρουπίες (12.000 δολάρια) δουλεύοντας στο Ισραήλ για ένα χρόνο.
«Θα μπορούσα να χρειαστώ τουλάχιστον πέντε χρόνια για να κερδίσω το ίδιο ποσό στην Ινδία», πρόσθεσε.
Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 13 εκατομμύρια Ινδοί υπήκοοι εργάζονται στο εξωτερικό.
Το Ισραήλ και η Ινδία υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για να επιτραπεί σε περισσότερους από 40.000 Ινδούς να εργαστούν στη χώρα της Μέσης Ανατολής στους τομείς της νοσηλευτικής και των κατασκευών.