Δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση της Γάζας ανοίγει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος την Παρασκευή έδωσε διορία 24 ωρών στους άμαχους πολίτες για να μετακινηθούν από το βορρά προς το νότο, εν αναμονή των ευρείας κλίμακας χερσαίων επιχειρήσεων.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι Ισραηλινές δυνάμεις, ανέφεραν ότι οι δυο ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν στις 10 τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 4 το απόγευμα.
Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στα αραβικά στο X, πρώην Twitter, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Avichay Adraee είπε ότι δύο διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ. τοπική ώρα (7 π.μ. έως 1 μ.μ. GMT) «χωρίς να συμβεί κανένα κακό».
Όσοι ζουν στην πόλη της Γάζας έχουν λάβει συμβουλές να μετακινηθούν νότια από το Beit Hanoun στο Khan Yunis, εν όψει μιας πιθανής χερσαίας επίθεσης από τον ισραηλινό στρατό.
Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην παραλία και δυτικά του Olive θα επιτρέπεται επίσης να μετακινούνται στις οδούς Daldul και Al-Sana προς Salah Al-Din και Al-Bahr, προσθέτει ο Adraee.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNNi, το Προξενικό Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (CACMS), ενημέρωσε τους Παλαιστίνιους Αμερικανούς ότι το απόγευμα του Σαββάτου πιθανότατα θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα, ώστε μέλη των οικγενειών τους που έχουν αποκλειστεί στη Γάζα, να μπορέσουν να εκκενώσουν προς την Αίγυπτο.
Τουλάχιστον 1.900 άνθρωποι στη Γάζα σκοτώθηκαν σε επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν ως αντίποινα για τη δολοφονία 1.300 Ισραηλινών σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις από ένοπλους της Χαμάς πριν από μια εβδομάδα.
Μετά το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτιμάται πως εγκατέλειψαν την πόλη της Γάζας και κινήθηκαν προς το νότο.
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε το Σάββατο ότι η εντολή του Ισραήλ να εκκενώσουν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ανθρώπους τη βόρεια Γάζα μέσα σε μια μέρα ήταν «εντελώς αδύνατο να εφαρμοστεί».
Ήδη πριν από το τελεσίγραφο αυτό του ισραηλινού στρατού, είχαν εκτοπιστεί πάνω από 423.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και υφίσταται σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό.
Ο στρατός του Ισραήλ έχει πει σε περίπου 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους στη βόρεια Γάζα να φύγουν πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή. Από την άλλη, η Χαμάς προέτρεψε τους ανθρώπους να μείνουν στη θέση τους και να αψηφήσουν την ισραηλινή στρατιωτική εντολή για εκκένωση των σπιτιών.
Από τα τεμένη ακουγόταν το μήνυμα: «Μείνετε στα σπίτια σας. Μείνετε στη γη σας».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι η εντολή είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη – και σε ορισμένες περιπτώσεις, απλά δεν είναι δυνατή».
Σε συνέντευξη Τύπου, που μεταδόθηκε ζωντανά από το X (πρώην twitter), oαντισυνταγματάρχης Jonathan Conricus είπε ότι ο ισραηλινός στρατός «γνωστοποίησε τις προθέσεις μας εκ των προτέρων…επειδή θέλουμε οι πολίτες να μην επηρεαστούν από τον πόλεμο».
Ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι «εξαιρετικά λυπηρό και ανησυχητικό» να βλέπεις τη Χαμάς να προσπαθεί να εμποδίσει τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν την περιοχή.
Το ισραηλινό πεζικό πραγματοποίησε χθες, Παρασκευή 13/10 τις πρώτες χερσαίες, τοπικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας που έχει αποκλειστεί πλήρως και βομβαρδίζεται εδώ και μέρες. Ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι οι στρατιώτες, με τη στήριξη αρμάτων μάχης, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε ομάδες Παλαιστινίων που εκτοξεύουν ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος και παράλληλα αναζήτησαν πληροφορίες για να εντοπίσουν τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.
Αρκετές χιλιάδες κάτοικοι της πόλης της Γάζας πήραν τον δρόμο προς τα νότια, όμως είναι αδύνατον να γίνει κάποια ακριβής εκτίμηση του αριθμού τους. Πολλοί άλλοι είπαν ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν.
Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν ότι ο ισραηλινός στρατός χτύπησε αυτοκίνητα και φορτηγά που μετέφεραν ανθρώπους από τον βορρά του θύλακα προς τον νότο. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτήν την πληροφορία από άλλες πηγές.
Τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΠΟΥ, πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, απέρριψαν την εκκένωση και προειδοποίησαν ότι επίκειται καταστροφή εάν ένας τόσο μεγάλος αριθμός ανθρώπων αναγκαστεί να φύγει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ζήτησαν επίσης να αρθεί η πολιορκία του θύλακα για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.
Η κατάσταση στη Γάζα έχει φτάσει σε «επικίνδυνα χαμηλό σημείο», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Χρειαζόμαστε επειγόντως ανθρωπιστική πρόσβαση για να μεταφέρουμε καύσιμα, τρόφιμο και νερό σε όσους έχουν ανάγκη. Ακόμη και οι πόλεμοι έχουν κανόνες», τόνισε.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι σχολίασε ότι μια τέτοια τεράστια εκκένωση είναι «δύσκολη υπόθεση» αλλά η Ουάσινγκτον δεν αμφισβητεί την απόφαση του Ισραήλ να καλέσει τους αμάχους να φύγουν. «Καταλαβαίνουμε τι προσπαθούν να κάνουν και γιατί – προσπαθούν να απομονώσουν τον άμαχο πληθυσμό από τη Χαμάς, που είναι ο πραγματικός τους στόχος», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είπε νωρίτερα στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ότι η εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας θα είναι μια δεύτερη «Νάκμπα», μια επανάληψη του 1948, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα εδάφη που σήμερα αποτελούν το Ισραήλ. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας είναι απόγονοι εκείνων των προσφύγων.
Προς το παρόν η Γάζα, μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, είναι αποκλεισμένη και δεν υπάρχει διέξοδος. Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό και η Αίγυπτος, που συνορεύει με τον θύλακα, έχει αρνηθεί να ανοίξει τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα για τους αμάχους που φεύγουν.