Η υφυπουργός παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, δήλωσε ότι οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και μάλιστα μέσα στο τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου.
Η υφυπουργός παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, δήλωσε ότι οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα και μάλιστα μέσα στο τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου.
Παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο η ανακοίνωση γίνονταν τέλος Αυγούστου, φέτος όλα φαίνονται να γίνονται νωρίτερα.
Σίγουρα εν μέσω κρίσης θα δωθεί περισσότερος χρόνος για ανεύρεση στέγης των νέων φοιτητών.
Εκτιμήσεις Βάσεων
Η ευφορία που καλλιεργείται λόγω πτώσης των βάσεων εισαγωγής εξαιτίας των βαθµολογικών επιδόσεων, που φέτος σε σχέση µε πέρυσι διαγράφονται χαµηλότερες, υπάρχει περίπτωση να ανατραπεί σε κάποιες περιπτώσεις µε την επίσηµη ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής και αυτό µπορεί να δηµιουργήσει µια πολύ δυσάρεστη κατάσταση σε χιλιάδες υποψηφίους
Η φετινή κίνηση των βάσεων εισαγωγής αναµένεται να έχει πολλά απρόοπτα και ανατροπές, τέτοιες που δεν έχουµε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό καθώς φέτος υπάρχουν δύο νέοι παράγοντες οι οποίοι µπορούν να φρενάρουν σε κάποιο βαθµό τις πτωτικές τάσεις που δηµιουργούν τα στοιχεία για χαµηλότερες επιδόσεις των φετινών υποψηφίων.
Η ανακοίνωση των βαθµολογιών των υποψηφίων από το υπουργείο Παιδείας καταγράφει αριθµητική µείωση αριστούχων σε σχέση µε πέρυσι και βαθµολογικά «ναυάγια» σε µία σειρά από µαθήµατα τόσο της Τεχνολογικής και Θετικής Κατεύθυνσης όσο και της Θεωρητικής.
Οφείλουµε να είµαστε πολύ επιφυλακτικοί φέτος. Στη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού ∆ελτίου οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να λάβουν υπόψη καµιά πρόβλεψη για την κίνηση των βάσεων, καθώς δεν µπορεί, ακόµη και αν «πέσουν µέσα», να βοηθήσει σε «εξυπνότερες κινήσεις».
Η πιο σίγουρη και σωστή επιλογή τµηµάτων στο Μηχανογραφικό ∆ελτίο γίνεται όταν ο υποψήφιος σηµειώνει τις σχολές µε τον τρόπο που θα τις σηµείωνε προτού καν δώσει εξετάσεις, προτού πάρει τη βαθµολογία του. Απλώς, φέτος οφείλει να γνωρίζει πως δεν µπορεί να πάρει µετεγγραφή, όπου εισαχθεί εκεί θα µείνει.
Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.
Αναµένεται πτώση των βάσεων στα υψηλόβαθµα τµήµατα των πανεπιστηµίων της περιφέ ρειας. Σε όλα τα Επιστηµονικά Πεδία. Σε όλα τα τµήµατα; Οχι βεβαίως. Ορισµένα που προσφέρουν φέτος αρκετά λιγότερες θέσεις από πέρυσι (για παράδειγµα το Τµήµα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης) είναι δύσκολο να χαµηλώσουν τις βάσεις τους. Για τα υπόλοιπα όµως, όσα δεν έχουν µειωµένο αριθµό εισακτέων ή η µείωση είναι ελάχιστη, ηπτώση των βάσεων πρέπει να θεωρείται δεδοµένη (για παράδειγµα η Ιατρική Ιωαννίνων ή Θράκης). Είναι φανερό ότι εδώ θα «βάλει το χέρι» της, εκτός των άλλων (χαµηλότερες επιδόσεις), η κατάργηση των µετεγγραφών που µέχρι πέρυσι «έφερνε» κάποιες εκατοντάδες υποψηφίων από το Λεκανοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη σε σχολές της περιφέρειας, η ένταξη στις οποίες οδηγούσε αµέσως µετά, στα αντίστοιχα τµήµατα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης. Οπως γίνεται κατανοητό, η διαδικασία των µετεγγραφών ανέβαζε τις βάσεις πολλών τµηµάτων της περιφέρειας και αυτό µπορεί κανείς να το δει στην εξέλιξη των βάσεων εισαγωγής για παράδειγµα στα Τµήµατα Μηχανικών της Κοζάνης ή του Βόλου αλλά και σε πολλά άλλα τµήµατα των περιφερειακών πανεπιστηµίων. Παράλληλα, κάποια µεσαίας και χαµηλής βαθµολογίας τµήµατα των πανεπιστηµίων της περιφέρειας φαίνεται να ισορροπούν στα περσινά επίπεδα ή ακόµη και να «τσιµπάνε» προς τα πάνω οι βάσεις εισαγωγής τους καθώς έχουµε µεγάλη µείωση των θέσεων εισακτέων (για παράδειγµα το Τµήµα Πληροφορικής Ιονίου Πανεπιστηµίου, Ιστορί ας Ιονίου Πανεπιστηµίου, Κοινωνιολογίας Πανεπιστηµίου Αιγαίου, Φιλολογίας Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου κ.λπ.).
ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Οσον αφορά τα ιατρικά, πολυτεχνικά τµήµατα και νοµικά και παιδαγωγικά τµήµατα του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης που πέρυσι απαίτησαν 18.500 µόρια και πάνω, φέτος από τα βαθµολογικά στοιχείαπου έχουµε στη διάθεσή µας φαίνεται ότι θα έχουν πτώση. Η ένταση της πτώσης δεν µπορεί να εκτιµηθεί, θα είναι όµως ορατή. Παράλληλα δεν αναµένεται πτώση στα µεσαίας βαθµολογίας (13.000 – 17.500 µόρια) τµήµατα των πανεπιστηµίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σε αυτή την εξέλιξη σίγουρα θα έχουν βοηθήσει, εκτός των άλλων, τόσο η οικονοµική δυσπραγία των νοικοκυριών (δηλαδή η επιµονή σε σχολές που βρίσκονται στον τόπο όπου κατοικοεδρεύει ο υποψήφιος) όσο και η αναγκαστική καθήλωση των υποψηφίων των δύο µεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίοι µέχρι πέρσι βασίζονταν στη µετεγγραφή.
Τέλος, σε κυρίως χαµηλόβαθµα έως και πολύ χαµηλόβαθµα τµήµατα (και κάτω από τη βάση) των µεγάλων αστικών κέντρων (Λεκανοπέδιο – Θεσσαλονίκη) θα έχουµε άνοδο των βάσεων. Για παράδειγµα, το Τµήµα Γαλλικής Φιλολογίας Θεσσαλονίκης που προσφέρει τις µισές θέσεις από πέρυσι, θα έχει την πολυτέλεια να ανεβάσει τις βάσεις εισαγωγής του. Η άνοδος αυτή µπορεί να πάρει και εκρηκτικές διαστάσεις.
Σφαγή αριστούχων στα 17 από τα 22 µαθήµατα των Πανελλαδικών, η οποία σπρώχνει προς τα κάτω τις φετινές βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τµήµατα και σχολές της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης, αποκάλυψε η χθεσινή ανακοίνωση των βαθµολογιών απότο υπουργείο Παιδείας.
Στα µαθήµατα-κλειδιά για τις σχολές αιχµής µειώθηκαν ακόµα και πάνω από το µισό οι αριστούχοι σε σύγκριση µε πέρυσι! Ειδικά στη Θετική Κατεύθυνση, το άριστα αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολο.
«Με την ανακοίνωση των βαθµολογιών µπαίνουµε στη δεύτερη φάση των εξετάσεων, που είναι και η πιο κρίσιµη: η συµπλήρωση του Μηχανογραφικού ∆ελτίου. Μία επιλογή µε γνώµονα τις προσωπικές προτιµήσεις αλλά και τις εθνικές ανάγκες, καθώς κριτήριο πλέον οφείλει να είναι και η επαγγελµατική αποκατάσταση µέσα στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές που θα πρέπει να δηµιουργήσει η χώρα. Φέτος, εισάγουµε µία αυτονόητη καινοτοµία, την ηλεκτρονική συµπλήρωση του Μηχανογραφικού», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Αννα∆ιαµαντοπούλου, η οποία παράλληλα εξέφρασε ευχαριστίες στον απερχόµενο υφυπουργό Γ. Πανάρετο, ο οποίος παρέµεινε χθες και βοήθησε στην έκδοση των βαθµολογιών.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ. Η δυσκολία των θεµάτων ήταν τόση ώστε στηΒιολογία Θετικής Κατεύθυνσης φέτος έγραψαν άριστα (18-20) 19,91% των µαθητών, ενώ πέρυσι 43,43%. Αρα διαφαίνεται τάση πτώσης στιςΙατρικές Σχολές. Στα Μαθηµατικά Θετικής, από 24,23% πέρυσι, οι αριστούχοι φέτος έπεσαν στο 11,09% και στη Φυσική από σχεδόν 23% σε 13,8%, κάτι που δείχνει τάση πτώσης και στις Πολυτεχνικές Σχολές.
Επίσης στα Αρχαία Θεωρητικής, οι αριστούχοι από 6,43% µειώθηκαν σε 2,78% κ.λπ., στα Λατινικά από 17,4% σε 16,2% – δεδοµένα που προδιαθέτουν για πτώση των βάσεων και στις Νοµικές, Φιλολογίες κ.λπ. Μόνο σε 5 µαθήµατα (Ιστορία και Φυσική Γενικής Παιδείας, Λογοτεχνία Θεωρητικής, Αρχές Οργάνωσης ∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Ανάπτυξη Εφαρµογών Τεχνολογικής) τα άριστα ήταν φέτος περισσότερα από πέρυσι. Και στη Φυσική της Τεχνολογικής ΙΙ σηµειώθηκε πανωλεθρία, όπου σχεδόν 75% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση.
Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ της βαθµολογίας διαφοροποιήθηκε στα περισσότερα µαθήµατα σε σχέση µε το 2010. Μείωση εµφανίζεται στα γραπτά που βαθµολογήθηκαν µεταξύ 18-20 (11,09% έναντι 15,51% για το έτος 2010) καθώς και στα γραπτά που βαθµολογήθηκαν µεταξύ 15-18 (18,08% έναντι 19% για το έτος 2010). Το στοιχείο αυτό σε συνδυασµό µε τους κατά περίπου 5.000 λιγότερους υποψηφίους φέτος, οδηγεί στο γενικό συµπέρασµα για πτώση των βάσεων σε όλα τα Επιστηµονικά Πεδία, στις σχολές αιχµής αλλά και στις µεσαίας ζήτησης. Συγκεκριµένα, στο 1ο Επιστηµονικό Πεδίο αναµένεται µικρή πτώση των βάσεων στις Νοµικές και Παιδαγωγικές τωναστικών κέντρων. Στο 2ο Πεδίοοι βάσεις στις καθηγητικές και πληροφορικές στα κεντρικά Ιδρύµατα εκτιµάται ότι θα πέσουν αρκετά, ενώ στα περιφερειακά τµήµατα µπορεί να ξεπεράσουν τα 800 µόρια. Μικρή πτώση αναµένεται στις δύο µεγάλες Ιατρικές Σχολές του 3ου Πεδίου, ενώ οι περιφερειακές ενδέχεται να πέσουν ακόµα και κάτω από 18.700 µόρια.
Οι Πολυτεχνικές Σχολές του 4ου Επιστηµονικού Πεδίου φαίνεται να πέφτουν λίγο στο κέντρο, αλλά στα τµήµατα της περιφέρειας µπορεί να εµφανιστεί πτώση ακόµα και κατά 700 µόρια. Τέλος, πτώση διαφαίνεται και στις Οικονοµικές Σχολές του 5ου Πεδίου.Ωστόσο, λόγω της κατάργησης των µετεγγραφών από φέτος (κάτι που σηµαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος θα µείνει στη σχολή που θα εισαχθεί) αλλά και της µείωσης του αριθµού εισακτέων σε κάποιες σχολές, η πτώση δεν θα είναι καθολική. Ειδικά το θέµα των µετεγγραφών αναµένεται να παίξει ρόλο αστάθµητου παράγοντα στην κίνηση των βάσεων, καθώς φέτος πολλοί ενδιαφερόµενοι εκτιµάται ότι, λόγω και της οικονοµικής κρίσης, θα συµπληρώσουν Μηχανογραφικό επιλέγοντας πρώτα την πόλη που επιθυµούν και µετά το αντικείµενο σπουδών, σε αντίθεση µε όσα ίσχυαν µέχρι πέρυσι όταν επέλεγαν τη σχολή έχοντας κατά νου ότι στη συνέχεια θα έκαναν µετεγγραφή. Ετσι, δεν είναι απίθανο να βρεθούµε µπροστά σε φαινόµενα καταπόντισης των βάσεων σε µια σχολή αιχµής στην περιφέρεια, αλλά διατήρησης ή και αύξησης βάσεων στην ίδια σχολή αιχµής κεντρικών Ιδρυµάτων.
Από την άλλη, θα εµφανιστεί και πάλι το φαινόµενο της εισαγωγής σε περιφερειακά τµήµατα ΤΕΙ υποψηφίων µε βαθµούς κάτω από τηβάση. Ωστόσο αναµένεταιότι θα είναι πολύ περιορισµένο σε σύγκριση µε πέρυσι, καθώς το υπουργείο αποφάσισε ότι 26 τµήµατα ΤΕΙ της περιφέρειας δεν θα υποδεχθούν φέτος νέους φοιτητές, ακριβώς επειδή δεν παρουσίασαν ζήτηση τα τελευταία χρόνια.