Συνεχώς μακραίνει η λίστα των ανεξάρτητων βουλευτών, φθάνοντας πλέον αισίως τους δεκαέξι, περισσότερους δηλαδή από όσους έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ (δεκαπέντε) ή του ΣΥΡΙΖΑ (εννέα).
Συνεχώς μακραίνει η λίστα των ανεξάρτητων βουλευτών, φθάνοντας πλέον αισίως τους δεκαέξι, περισσότερους δηλαδή από όσους έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΟΣ (δεκαπέντε) ή του ΣΥΡΙΖΑ (εννέα).
Τελευταίες αποχωρήσεις ήταν αυτές που σημειώθηκαν κατά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπου η Ελσα Παπαδημητρίου δήλωσε ότι αποχωρεί οικειοθελώς από τη Ν.Δ. υπερψηφίζοντας το επίμαχο νομοσχέδιο, ενώ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής διεγράφη κατ΄ εντολήν του πρωθυπουργού από το ΠΑΣΟΚ για τον ακριβώς αντίθετο λόγο – επειδή καταψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο.
Οι δεκαέξι ανεξάρτητοι βουλευτές θα μπορούσαν κάλλιστα να συγκροτήσουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα και μάλιστα θα ήταν το τέταρτο κατά σειρά κόμμα!
Ποιοι εκπρόσωποι του έθνους όμως έχουν αποχωρήσει από τις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες και για ποιους λόγους από τις τελευταίες εκλογές μέχρι και σήμερα;
Τον… χορό είχαν ανοίξει τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Η Σοφία Σακοράφα, ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου που διεγράφησαν με απόφαση του πρωθυπουργού στις 6 Μαΐου του 2010, επειδή δεν υπερψήφισαν το μνημόνιο. Ακολουθεί εντός της ίδιας ημέρας η διαγραφή της Ντόρας Μπακογιάννη από τη Ν.Δ., επειδή υπερψήφισε τα οικονομικά μέτρα.
Στις 9 Ιουνίου του περσινού έτους ανακοινώνεται επισήμως η δήλωση ανεξαρτητοποίησης τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στην Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού, καθώς διαφώνησαν με τις πολιτικές επιλογές του προέδρου Αλέξη Τσίπρα.
Πρόκειται για τους Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό.
Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου του 2010, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη Ν.Δ. ο Κώστας Κιλτίδης, κατηγορώντας τον Αντώνη Σαμαρά για «εκκαθαρίσεις» και κάνοντας λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια να τρωθεί πολιτικά λόγω της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Αργότερα προσχώρησε στο «άρμα» της Ντόρας Μπακογιάννη όπου έφυγε πρόσφατα διαφωνώντας σε ζητήματα του κόμματος.
Πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές, διαγράφεται από την Κ.Ο. της Ν.Δ. και ο βουλευτής Χανίων Χρήστος Μαρκογιαννάκης, μετά τις έντονες διαφωνίες που εξέφρασε για το πρόσωπο που θα κατέβαζε το κόμμα ως υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης.
Ανεξάρτητος με δική του απόφαση είναι από τις 24 Νοεμβρίου και ο βουλευτής Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης που πριν αποχωρήσει οικειοθελώς από τη Ν.Δ. μίλησε για ηγεσία που οδηγεί την παράταξη σε διχασμό και για φαινόμενα φραξιονισμού.
Από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά τονίζονταν ότι πρόκειται για «νέα αποστασία», αφού δύο ημέρες πριν είχε τεθεί εκτός και ο εξ Ηρακλείου βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης.
Στις 14 Δεκεμβρίου ο Βαγγέλης Παπαχρήστος του ΠΑΣΟΚ διαγράφεται επειδή καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τις σωρηδόν αλλαγές στις ΔΕΚΟ και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ενώ τέλος, στα μέσα Ιουνίου φέτος, ανεξαρτητοποιήθηκε και ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης διαμαρτυρόμενος για το Μεσοπρόθεσμο.