Τα προβλήματα των Ελλήνων ναυτικών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).
«Ο Έλληνας ναυτικός αποτελεί έναν από τους βασικούς “πυλώνες” της ελληνικής ναυτιλίας, ενώ στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται η επίλυση των ζωντανών θεμάτων του ναυτικού επαγγέλματος, η ασφάλεια στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και τα ζητήματα ναυτικής εκπαίδευσης», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντηση.
Επισκέφτηκα σήμερα τα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας & είχα συνάντηση με το Δ.Σ υπό τον ΓΓ Εμμ. Τσικαλάκη. Ο Έλληνας ναυτικός αποτελεί έναν από τους βασιλούς πυλώνες της ελληνικής ναυτιλίας. Προτεραιότητά μας η επίλυση των ζωντανών θεμάτων του ναυτικού επαγγέλματος. pic.twitter.com/TqgDwXPU67
— Varvitsiotis Miltiadis (@MVarvitsiotis) July 6, 2023
Τον υπουργό Ναυτιλίας υποδέχθηκε στα γραφεία της ναυτικής ομοσπονδίας ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Εμμανουήλ Τσικαλάκης, ενώ κατά τη συνάντηση το ΔΣ της ΠΝΟ ενημέρωσε τον κ. Βαρβιτσιώτη για τα αιτήματα των εργαζομένων στη ναυτιλία.
Στο επίκεντρο οι διεκδικήσεις και δράσεις της ΠΝΟ
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΝΟ, ο κ. Τσικαλάκης αναφέρθηκε στο σύνολο των διεκδικήσεων και των δράσεων της ομοσπονδίας, ως ελάχιστη αναγνώριση της Πολιτείας στον καθημερινό αγώνα των ναυτεργατών να κρατήσουν ζωντανές και ασφαλείς τις δια θαλάσσης συνδέσεις της χώρας μας, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Διεθνές Επίπεδο.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για την προσέλκυση των νέων στο Ναυτικό επάγγελμα, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ομόθυμη θέση της Ομοσπονδίας είναι η μη εφαρμογή του Κανονισμού 3577/1992 στις θαλάσσιες ενδομεταφορές στο όνομα της τεχνητής έλλειψης πληρωμάτων.
Παράλληλα, έθεσε στο νέο Υπουργό το σύνολο των αιτημάτων της ΠΝΟ, όπως η ουσιαστική αναβάθμιση της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης (ΑΕΝ και ΚΕΣΕΝ), καθώς και των Σχολών των Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αναβάθμισης των διοικητικών υπηρεσιών που σχετίζονται με τη Ναυτική Εργασία, όπως η Διεύθυνση Ναυτικών Μητρώων, αλλά και το Γ.Ε.Ν.Ε., με στόχο το πλαίσιο λειτουργίας να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες των ναυτικών. Επίσης, έμφαση έδωσε στην αναθεώρηση της επιδοματικής του πολιτικής όσον αφορά τους άνεργους συναδέλφους ναυτεργάτες.
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Παράλληλα, τονίστηκε ως κομβικής σημασίας η ανάγκη αύξησης των οργανικών συνθέσεων ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πλοίων και να διασφαλίζουν στο ακέραιο την ασφάλεια που πρέπει να διακρίνει τη Ναυτιλία και ιδιαίτερα την επιβατηγό.
Στην συνάντηση, επίσης, τέθηκε η ανάγκη υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, αλλά και της τήρησης τους, όπως και της Ναυτεργατικής Νομοθεσίας, μέσω των ελέγχων των υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ και της ύπαρξης ενός συστήματος επιβολής προστίμων για τις παραβάσεις της που θα αποτελούν πραγματικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους παραβάτες.
Επιπροσθέτως, έγινε αναφορά στα πάγια και διαχρονικά αιτήματα του κλάδου, όπως το φορολογικό και το κοινωνικοασφαλιστικό.
Τέλος, στην παραπάνω συνάντηση τοποθετήθηκαν και τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας , τα οποία ανέφεραν στο νέο Υπουργό τα ιδιαίτερα προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπούν.