Στην Κριστίν Λαγκάρντ, τη Γαλλίδα πρώην υπουργό Οικονομικών, περνά και επίσημα την Τρίτη η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην Κριστίν Λαγκάρντ, τη Γαλλίδα πρώην υπουργό Οικονομικών, περνά και επίσημα την Τρίτη η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τέτοια θέση στον οργανισμό.
Η θέση έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος-Καν λόγω της σύλληψης του στην Νέα Υόρκη, τον Μάιο, με την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης σε μία 32χρονη καμαριέρα.
Η Λαγκάρντ κέρδισε τη θέση στο τιμόνι του ΔΝΤ από το Μεξικανό αντίπαλό της Αγκουστίν Κάρστενς, καθώς την στήριξαν οι χώρες της Ευρώπης, οι ΗΠΑ αλλά και οι αναδυόμενες αγορές της Κίνας και της Βραζιλίας.
Ανακοινώνοντας την απόφασή του την προηγούμενη εβδομάδα, το 24μελές διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού σημείωσε πως αξιολόγησε και τους δύο υποψηφίους ως κατάλληλους για το αξίωμα, αλλά κατέληξε ομόφωνα στην Κριστίν Λαγκάρντ. «Η κυρία Λαγκάρντ παίρνει τα σκήπτρα του ΔΝΤ σε μια περίοδο μεγάλων οικονομικών διαταραχών.
Το ταμείο σηκώνει στους ώμους του την ευρωπαϊκή κρίση και είναι άμεσα εμπλεκόμενο στην αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας ενώ παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι εξίσου ευάλωτες στην κρίση» υποστηρίζει ο Τζόνι Ντάιαμοντ, ανταποκριτής του BBC στην Ουάσιγκτον.
Όπως όλα δείχνουν, το πρώτο μέλημα της Λαγκάρντ στην πενταετή θητεία της θα είναι να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας καθώς και να αποτρέψει παρόμοια φαινόμενα σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Άλλωστε, το μήνυμα που έστειλε αμέσως μετά την εκλογή της ήταν προς τη χώρα μας και αφορούσε στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης. «Αν αυτό το βράδυ έχω να στείλω ένα μήνυμα, όσον αφορά την Ελλάδα, αυτό είναι μία έκκληση στα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης, να ξανασυναντηθούν με πνεύμα εθνικής πολιτικής συνεννόησης με το κυβερνών κόμμα. Από αυτό εξαρτάται το μέλλον μιας χώρας» είχε δηλώσει. ΤΑ ΝΕΑ