«Εξαφανίζονται» τα νερά της λίμνης όπως αναφέρει ο μετεωρολογικός σταθμός που βρίσκεται στην σκοπιανή όχθη της διάσημης για το φυσικό της κάλλος ορεινής λίμνης, τα νερά της οποίας μοιράζονται ανάμεσα σε Ελλάδα, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Ο σταθμός κατέγραψε για τον περασμένο μήνα τον μικρότερο μέσο όρο βροχόπτωσης συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. «Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, oi βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις μειώνονται συνεχώς», εξηγεί στο euronews ο Γκόραν Λαζαρέφσκι από το Μετεωρολογικό Κέντρο Πρεσπών.
Οι δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και κυρίως ο ανθρώπινος παράγοντας έχουν θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση αυτού του σπάνιας ομορφιάς ξεχωριστού τοπίου που έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα εκατομμυρίων ετών.
Ο Αγιαμ Αλ Μάλλα, διευθυντής του Οικολογικού Τμήματος του Ρέσεν εξηγεί: «Υπάρχουν δύο ειδών απειλών. Πρόκειται για σοβαρές απειλές. Πρώτα είναι η ανθρωπογενής επιρροή, δηλαδή οι δραστηριότητες του ανθρώπινου παράγοντα εντός των ορίων της λίμνης και στη λεκάνη απορροής της. Και η δεύτερη σοβαρή απειλή είναι η κλιματική αλλαγή».
Η δραματική μείωση της στάθμης του νερού της λίμνης έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πλούσια βιοποικιλότητα αυτής της περιοχής και τα ενδημικά είδη των πτηνών της. Όπως εξηγεί ο βιολόγος Νικολ Ζντραβέβσκι, επιδεινώνεται η ποιότητα των βιοτόπων και έτσι επηρεάζεται η ίδια η ύπαρξη των ειδών, καθώς «δεν βρίσκουν εύκολα τροφή και εγκαταλείπουν αυτή την περιοχή, αυτόν τον τόπο».
Οπως εξηγεί ο απεσταλμένος του euronews, μέσα σε έναν χρονο τα νερά της λίμνης έπεσαν κατά πέντε μέτρα. «Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα της δραματικής οικολογικής κατάστασης στην περιοχή, η οποία απαιτεί τη λήψη επειγόντων μέτρων και από τις τρεις χώρες που μοιράζονται τα νερά αυτής της λίμνης», μεταδίδει.