Την ολιγοήμερη διακοπή της δίκης ζήτησε ο συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη επικαλούμενος λόγους υγείας του σκηνοθέτη.
Με την έναρξη της διαδικασίας ο κύριος Μιχάλης Δημητρακόπουλος προσκόμισε υπεύθυνη δήλωση για την αδυναμία του κατηγορούμενου να παραστεί στο δικαστήριο.
«Ο κ. Φιλιππιδης για λόγους υγείας δεν παραβρίσκεται ενώπιον σας. Έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας, έχει χάσει 25 κιλά. Θα δείτε έναν Φιλιππίδη που δε θα πιστεύετε, δεν έχει καμία σχέση η εικόνα του. Είναι δικαστήριο εδώ, όχι θεατρική παράσταση» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Η εισαγγελέας της έδρας δήλωσε αποχή εξαιτίας περιστατικού στο παρελθόν με την μια εκ των συνηγόρων του Πέτρου Φιλιππιδη, Κική Μπακιρτζίδου.
Η δικηγόρος ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να απέχει η εισαγγελέας, δηλώνοντας πως ό,τι συνέβη σε άλλη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη ανήκει στο παρελθόν και εκτιμά την εισαγγελική λειτουργό. Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί για το θέμα.
Νωρίτερα, έφτασαν στο δικαστήριο για οι ηθοποιοί Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Λένα Δροσάκη μαζί με τον σύζυγο της, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Εβελίνα Παπούλια, Ζέτα Δούκα, Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τα φερόμενα ως θύματά του, αλλά και με σειρά δημοφιλών συναδέλφων του, κάποιοι εκ των οποίων έχουν κληθεί ως μάρτυρες στη δίκη.
Στη λίστα των μαρτύρων βρίσκονται οι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Χρύσα Παππά, Λένα Δροσάκη και Εβελίνα Παπούλια, γεγονός που επιβεβαίωσε ο δικηγόρος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, σημειώνοντας: «Είναι αληθές, με την έννοια ότι μας κοινοποιήθηκε εξώδικο από τις γυναίκες που τον κατηγορούν, οι οποίες προτείνουν τις συγκεκριμένες γυναίκες ως μάρτυρες στο δικαστήριο. Θα είναι “παρών” ο κ. Φιλιππίδης και θα απαντήσει».
Για τις 28 Μαρτίου διεκόπη η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, προκειμένου να παραστεί ο ίδιος ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης του κατηγορούμενου ηθοποιού.
Οι καταγγελίες για τον Πέτρο Φιλιππίδη
Η εμπλοκή του Πέτρου Φιλιππίδη με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε στις αρχές του 2021, όταν άρχισαν οι πρώτες καταγγελίες για παρενοχλήσεις στο χώρο του θεάτρου. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Λένα Δροσάκη είχαν υποβάλει έγγραφες καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το αδίκημα όμως είχε παραγραφεί.
Κατά την εισαγγελική έρευνα που διενεργούσε η εισαγγελία για το metoo έφθασαν καταγγελίες τριών γυναικών που είχαν κάνει στο ΣΕΗ.
Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του ηθοποιού ποινική δίωξη για βιασμό κατ εξακολούθηση το 2008, και δύο απόπειρες το 2010 και το 2014.
Στις έγγραφες εξηγήσεις του στον εισαγγελέα αλλά και στην απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τα όσα του προσάπτουν οι καταγγέλλουσες.
«Ουδέποτε προέβην σε ουδεμίαν πράξη η οποία να συνιστά κάποιο εκ των ανωτέρω αναφερόμενων αδικημάτων. Εκφράζω τον βαθύτατο σεβασμό μου στη γυναίκα και στη γενετήσια ελευθερία», είχε αναφέρει στο υπόμνημά του προς τις εισαγγελικές αρχές, ενώ στην απολογία του είχε κάνει λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς», και για «μανία εκδίκησης» των γυναικών. Για την πρώτη καταγγέλλουσα έχει υποστηρίξει ότι είχε αρρωστημένη εμμονή μαζί του, ενώ για τις άλλες δύο έχει πει ότι είχαν συναινετικές σεξουαλικές επαφές.
Το βούλευμα
Το βούλευμα ήταν καταπέλτης. Οι δικαστές υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση ανέφεραν ότι «τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους, ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας».