Δεν είναι κρυφό ότι ο Δήμος Περιστερίου έχει θέσει ως κανόνα του να πρωταγωνιστήσει στις σωστές πρακτικές συλλογής των απορριμμάτων.
Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που προκύπτουν αλλά και από τις ενέργειες που γίνονται από την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα της χωριστής συλλογής απορριμμάτων δεν είναι ακόμα όσο γνωστό και προχωρημένο θα έπρεπε στην Ελλάδα αλλά στο Περιστέρι έχουν γίνει πολλές ενέργειες για να μπει στη ζωή μας μια πρακτική που χρησιμοποιείται ευρέως στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Η συλλογή των βιοαποβλήτων που προκύπτουν από την οικία του καθενός μας τοποθετούνται στους ειδικούς καφέ κάδους και προέρχονται από τα καθημερινά οργανικά υλικά της οικογένειας.
Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, καφέ, φρούτα, λαχανικά, τσόφλια αυγών, ψωμί, ζυμαρικά, φλούδες πατάτας, κόκαλα, στάχτη, ξερά ή χλωρά φύλλα κ.α.
Ήδη αυτή η συλλογή απορριμμάτων έχει ξεκινήσει σε αρκετές γειτονιές του Περιστερίου και πηγαίνει εξαιρετικά αφού σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, από τους 800 τόνους βιοαποβλήτων της Αττικής, το Περιστέρι εναποθέτει τους 150-200 τόνους.
Πρόκειται για μια πολύ ισχυρή πρωτιά για την πόλη μας στο κομμάτι των απορριμμάτων, η οποία σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του Δήμου Περιστερίου Μαίρη Τσιώτα, προέρχεται από την εξαιρετική συνεργασία Δήμου και πολιτών.
Τι συμβαίνει με άλλες πρακτικές ανακύκλωσης στο Περιστέρι
Πέρα από τους μπλε και καφέ κάδους στο Περιστέρι χρησιμοποιούνται και άλλες πρακτικές ανακύκλωσης ενώ σχεδιάζονται και νέες.
Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ανακύκλωσης παλαιών ρούχων, παπουτσιών, λευκών ειδών, τσαντών και αξεσουάρ που γίνεται στους κόκκινους κάδους πηγαίνει πάρα πολύ καλά και γι’ αυτό το λόγο το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ακόμα 30 κάδοι για την ενίσχυση του προγράμματος.
Στην ίδια λογική θα ενεργοποιηθεί και ένα νέο πλάνο με ειδικούς κάδους για τα επαναχρησιμοποιύμενα έλαια, στους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να τα τοποθετούν με το μπουκάλι τους.
Η αποκορύφωση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων σε όλη την πόλη μέχρι το τέλος του 2022 και η ενεργοποίηση των νέων πρακτικών ανακύκλωσης θα θέσουν αυτόματα το Περιστέρι ως μια πρωτοπόρο πόλη στο κομμάτι των απορριμμάτων.