Viber
PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ο εφιάλτης της ανεργίας απειλεί τους Έλληνες



Ο εφιάλτης της ανεργίας είναι πλέον πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες.

Ο εφιάλτης της ανεργίας είναι πλέον πραγματικότητα για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, ενώ εάν στους ανέργους προσθέσει κανείς και τους υποαπασχολούμενους (σιγά μη θεωρείται εργαζόμενος αυτός που απασχολείται που και που και με χίλιες δυσκολίες καροθρώνει να συγκεντρώσει 300-400 ευρώ) τότε πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επιστρέψει στην εποχή των… σπηλαίων, που το ζητούμενο ήταν η εξασφάλιση της καθημερινής τροφής και μόνο.

Δυστυχώς, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις η ανεργία ήλθε για να μείνει. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για συγκυριακό φαινόμενο, που θα αρχίσει να υποχωρεί με το νοικοκύρεμα της οικονομίας.

Ακόμη και η πολυπόθητη ανάπτυξη να κάνει την εμφάνισή της είναι πλέον, σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εκατομμύρια έλληνες «σφαδάζουν» κατω από το τέρας της ανεργίας και προσπαθούν να το αποφύγουν ακόμη και αλλάζοντας εργασία. Το κακό είναι ότι και όσοι μπόρεσαν να αλλάξουν εργασία (πράγμα εκ των πραγμάτων δύσκολο) αντιμετωπίζουν τον ίδιο εφιάλτη και στον νέο τομέα που έχουν επιλέξει.

Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις που άλλαξαν κλάδο και δύο και τρεις φορές, χωρίς τελικά να βρουν εργασιακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Το 2011 μπήκε και συνεχίζει με τα χειρότερα δυνατόν δεδομένα για τους εργαζόμενους.

Με βάση τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (που, έτσι κι αλλιώς, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα με ακρίβεια), από τον Ιανουάριο, που το ποσοστό ανεργίας έσπασε το φράγμα του 15%, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται, ενώ τείνει να μηδενιστεί και ο δείκτης της κινητικότητας στην αγορά εργασίας, που εξασφαλίζει «φρεσκάδα» και συντηρεί τις ευκαιρίες, έστω για κάποιους εργαζόμενους.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πως η χώρα διέρχεται ένα μακρύ τούνελ ανεργίας, από το οποίο δεν θα βγει τουλάχιστον έως το 2025!

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) για τις εγγραφές – διαγραφές επιχειρήσεων μελών, από τα Μητρώα του, που αποτυπώνουν την πορεία των Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων στην Αθήνα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, δείχνουν πως ενώ άνοιξαν 463 επιχειρήσεις, έκλεισαν 864.

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει μείωση των δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, καθώς η εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων δεν θα αφορά μόνο τα επιδόματα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και τα ανταποδοτικού τύπου επιδόματα, όπως είναι το αυτό που δίδεται από τον ΟΑΕΔ.

Στον… Καιάδα της μακροχρόνιας ανεργίας ρίχνονται 7 στους 10 πρώην εργαζομένους, ενώ σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι άνεργοι ηλικίας 45-55 ετών.

Η εκτίναξη της ανεργίας δεν μπορεί να αφήσει αλώβητα και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία βιώνουν πλέον, συνθήκες οικονομικής κατάρρευσης, λόγω μείωσης των εισφορών από τους ασφαλισμένους.

Ιδιαίτερη αναφορά στο τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας έκανε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας πως η απασχόληση το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν μειωμένη κατά 4% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2009, υποδηλώνοντας την απώλεια 180.000 θέσεων εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας το ίδιο τρίμηνο έφθασε το 14,2% του εργατικού δυναμικού.

Η μέση ετήσια μείωση της απασχόλησης (-2,7%) ήταν μικρότερη από τη μείωση του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει και η παραγωγικότητα (κατά 1,8%).

Οι δυσοίωνες… προβλέψεις της ΤτΕ

Οι προβλέψεις για το 2011 του Διοικητή της ΤτΕ είναι εξίσου δυσοίωνες καθώς εκτιμά ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και η ανεργία θα υπερβεί το 15%.

Και δεν θα μπορούσαν να είναι άλλες αφού, οι διακοπές των επιχειρήσεων του α΄τριμήνου 2010 προς το α΄τρίμηνο 2009 παρουσιάζουν αύξηση κατά 4,6%, ενώ οι διακοπές των επιχειρήσεων του α΄τριμήνου 2011 προς το α΄τρίμηνο 2010 παρουσιάζουν τετραπλάσια αύξηση δηλαδή κατά 16,5%, γεγονός που αποδεικνύει πως τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η βιοτεχνία καταλήγουν σε διακοπές επιχειρηματικής δραστηριότητας με αυξανόμενους ρυθμούς.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι μεταξύ α΄τριμήνου 2010 προς α΄ τρίμηνο 2009 παρατηρείται μείωση στις ιδρύσεις των επιχειρήσεων η οποία ανακάμπτει και μετατρέπεται σε αύξηση κατά 4,9% μεταξύ α΄τριμήνου των ετών 2011 προς 2010.

Βεβαίως, αυτό θα μπορούσε να αποδοθεί στην επιχειρηματικότητα ανάγκης που δημιουργεί η ανεργία (με ενίσχυση κυρίως επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών), στις πωλήσεις επιχειρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, στην ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας αλλά και στην επιχειρηματικότητα αλλοδαπών.

Ιδιαίτερα ανησυχητική παραμένει η απώλεια βιοτεχνικών επιχειρήσεων που ενσωματώνουν τεχνογνωσία και είχαν ιστορική πορεία στο χώρο τους.

Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Αλλά και σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι κατά τον Ιανουάριο ανήλθαν σε 756.795 άτομα (15,1%), αριθμός που αυξήθηκε κατά 189.663 άτομα (αύξηση 33,4%) σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 (ποσοστό ανεργίας 11,3%) και κατά 23.149 άτομα (αύξηση 3,2%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2010, όταν το ποσοστό ανεργίας ήταν 14,8%.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναμένοντας αμείωτο ρυθμό αύξησης της ανεργίας για τους επόμενους μήνες, παρά την μικρή κάμψη που αναμένεται μετά τον Απρίλιο, λόγω της εποχικής απασχόλησης (τουριστική βιομηχανία). Τα στοιχεία οδηγούν τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι τα επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα θα επιστρέψουν σε μονοψήφια επίπεδα προς το 2025 κι αφού πρώτα αγγίξουν ποσοστά της τάξης του 17% ή ακόμη και του 20%!

Η ανεργία «μαστίζει» κυρίως τους νέους σε ηλικία, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε τον Ιανουάριο σε 37% (από 30,4% τον Ιανουάριο 2010). Στις ηλικίες 25-34 ετών η ανεργία είναι 21,3% (από 14,6% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους) και στις ηλικίες 35-44 ετών το ποσοστό ανεργίας είναι 12,6% (από 9,7%).

Σε μια χώρα, που όχι μόνο δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, αλλά ούτε και να συντηρήσει τις ήδη μειωμένες, δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η σταθεροποίηση της εθνικής οικονομίας θα σημαίνει κάτι για όλους τους έλληνες.

Για πάρα πολλούς ακόμη και το φάσμα της χρεοκοπίας δεν σημαίνει τίποτε, γιατί πολύ απλά έχουν ήδη χάσει τα πάντα και βιώνουν την προσωπική τους χρεοκοπία, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται «μηχανισμός στήριξης».

Με δεδομένο ότι οι δουλειές δεν θα ανοίξουν πριν περάσουν πολλά-πολλά χρόνια η μόνη λύση που έχει μείνει στην κυβέρνηση είναι αυτή που οι μονεταριστές και οι τεχνοκράτες δεν θέλουν ούτε να ακούνε. Η χρηματοδότηση των ήδη παραπαιόντων ασφαλιστικών ταμείων για την πρόωρη συνταξιοδότηση όσων πλησιάζουν χρόνο με το χρόνο στα πολυπόθητα όρια.

Εάν μια οικονομία δεν μπορεί να αυξήσει τις ευκαιρίες εργασίας, τις δουλειές, τότε διαλέγει μεταξύ ανέργων και συνταξιούχων.

Η κοινωνική έκρηξη που αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει θα αναγκάσει την όποια κυβέρνηση να μετατρέψει εργαζόμενους σε συνταξιούχους για να προσφέρει τις θέσεις τους σε ανέργους, που δεν έχουν καμία δυνατότητα να δουλέψουν.

Όσο και εάν το απεύχονται αργά ή γρηγορότερα θα αναγκαστούν να πάνε σε τέτοιου είδους λύσεις για να συνεχίσει να υπάρχει η… χώρα!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Στο 2,9% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα

Peristeri News

Πόσοι πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας 2025

Peristeri News

Οι νέες αυξημένες τιμές των διοδίων από σήμερα

Peristeri News

Leave a Comment