Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στην ανακοίνωση των Ταλιμπάν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, λέγοντας ότι θα παρακολουθήσει από κοντά την εξέλιξή της.
Ο Ερντογάν τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η τρέχουσα σύνθεση της κυβέρνησης, που παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα.
«Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να την χαρακτηρίσουμε μόνιμη, αλλά έχει ανακοινωθεί μια προσωρινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Φελίξ Τσισεκέντι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει αυτή η προσωρινή κυβέρνηση. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε προσεκτικά αυτήν τη διαδικασία».
Τρεις εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν παρουσίασαν σήμερα μέρος της μελλοντικής τους κυβέρνησης, της οποίας θα ηγηθεί ο Μοχάμαντ Χασάν Αχούντ.
Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου φάνηκε επίσης επιφυλακτικός για τη μελλοντική σχέση της χώρας του με τους Ταλιμπάν, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει βιασύνη» για την αναγνώριση του νέου καθεστώτος.
Την Δευτέρα, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο ολόκληρης της αφγανικής επικράτειας, ισχυριζόμενοι ότι κέρδισαν την κρίσιμη μάχη στην κοιλάδα Πανσίρ, το τελευταίο προπύργιο αντίστασης στο καθεστώς τους.
Αλλά για τον Τσαβούσογλου, η διεθνής κοινότητα πρέπει να υιοθετήσει μια στάση αναμονής πριν αναγνωρίσει το καθεστώς των Ταλιμπάν, θέση παρόμοια με αυτήν που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή.
Συγκεκριμένα, η νέα αφγανική κυβέρνηση πρέπει να είναι «χωρίς αποκλεισμούς», πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες και εκπρόσωποι των διαφόρων εθνοτικών ομάδων της χώρας πρέπει να λάβουν υπουργικές θέσεις, είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν στην Καμπούλ, όπου έχει ακόμη διπλωματική παρουσία, για τους όρους υπό τους οποίους μπορεί να βοηθήσει το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας να ξαναλειτουργήσει.
Οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι δεν ελέγχουν πλέον τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν και ότι το αεροδρόμιο στην Καμπούλ βρίσκεται σε κακή κατάσταση.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η χώρα του συνεργάζεται με το Κατάρ και τις ΗΠΑ για τους όρους υπό τους οποίους το αεροδρόμιο θα μπορούσε να λειτουργήσει εκ νέου για τις τακτικές πτήσεις που απαιτούνται για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, την απομάκρυνση αμάχων που έχουν εγκλωβιστεί και την αποκατάσταση διπλωματικών αποστολών στην Καμπούλ.
Πρόσθεσε όμως ότι η ασφάλεια παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο, τονίζοντας ότι οι εμπορικές πτήσεις δεν θα μπορέσουν να επαναληφθούν έως ότου οι αεροπορικές εταιρείες και οι ασφαλιστικές αισθανθούν ότι οι συνθήκες είναι αρκετά ασφαλείς.
«Κατά τη γνώμη μου, οι Ταλιμπάν ή οι αφγανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρέχουν ασφάλεια έξω από το αεροδρόμιο», είπε.
«Αλλά εντός, θα μπορούσε να υπάρχει μια εταιρεία ασφαλείας που θα έχει την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας ή όλων των άλλων εταιρειών», πρόσθεσε. «Ακόμα κι αν οι αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Turkish Airlines, επιθυμούν να πετάξουν εκεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα το επιτρέψουν».