PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή



Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας καίγοντας μεγάλο μέρος τους.

Η συνέντευξη τύπου έρχεται μετά τη συγγνώμη του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες «για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν» και την διαβεβαίωση ότι «οι αστοχίες θα εντοπιστούν και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει».

«Βρισκόμαστε στη δέκατη μέρα μίας πρωτοφανούς επίθεσης της φύσης με πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε ολόκληρη τη χώρα, τη δύναμη των οποίων τροφοδότησε ένας πρωτοφανής καύσωνας αλλά και μία πολύμηνη ξηρασία. Ευτυχώς σήμερα τα πράγματα είναι καλύτερα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση τονίζοντας πως είμαστε στα μέσα ακόμα και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μέχρι να ολοκληρωθεί η αντιπυρική περίοδος.

«Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα»

«Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα», είπε εξηγώντας πως αναφέρεται για το «πώς αμυνθήκαμε στην πιο μεγάλη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών και πού μας βρήκε ανέτοιμους η φύση, τι λάθη κάναμε, αλλά κυρίως τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι».

Αναφερόμενης στη συγγνώμη του προς το λαό, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν μια αυθόρμητη, ηθική συμπεριφορά. «Για μένη η συγγνώμη σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Δεν είναι μια παθητική προσέγγιση, είναι μια προωθητική ενέργεια. Είναι η αρχή δεν είναι το τέλος», είπε διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση κάνει την αυτοκριτική της και οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης.

«Οι ευθύνες είναι ατομικές, συλλογικές και δεν αφορούν κατ ανάγκην μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε δομές και διαδικασίες και να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, μετά από σκέψη και με καθαρό μυαλό. «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκκενώσεις και την κριτική που δέχεται πάνω στο θέμα (ότι αφέθηκαν στο έλεος της φωτιάς οι οικισμοί και ότι αν δεν έμεναν οι κάτοικοι να βοηθήσουν η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη), ο πρωθυπυργός είπε ότι θεωρεί χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων, ένα μέτρο που έχει ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Παρεμβάσεις σε δυο επίπεδα στη Βόρεια Εύβοια

Οι πολίτες δεν θα είναι αβοήθητοι το κράτος θα είναι δίπλα τους, είπε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η Επιτροπή Μπένου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπερνά η καταστροφή την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, και ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε ακόμη ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα.

Πρώτον βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης πληγέντων αλλά και δεύτερον άμεσες παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Το πακέτο της στήριξης στην Βόρεια Εύβοια είναι το ενδεδειγμένο και όχι γενναιόδωρο είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση απο τους πολίτες να αποζημιωθούν.

«Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

«Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει»

«Έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσύνειδητο από άλλες πυρκαγιές», είπε τονίζοντας πως η κουλτούρα των εκκενώσεων αποτελεί μία κατάκτηση της χώρας. «Εγώ θα φύγω κάποια στιγμή από αυτήν την καρέκλα, το 112 θα μείνει», είπε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε συνήθως αυτά που κάηκαν και όχι αυτά που σώθηκαν», είπε αναφέροντας πως σώθηκαν αρκετές επιχειρήσεις και σπίτια.

Σε άλλη ερώτηση, για το αν είναι αρκετά τα εναέρια μέσα, ο κ. Μητσοτάκης είπε όταν ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά και παρέπεμψε στις εξηγήσεις που έχει δώσει ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Τα εναέρια μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν σίγουρα αποτελεσματικα», πρόσθεσε τονίζοντας πως είχε προβλεφθεί η αγορά εναερίων μέσων, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε ένα εναέριο μέσο για κάθε εστία πυρκαγιάς» συμπλήρωσε.

«Δώσαμε 51 εκατομμύρια φέτος για πρόληψη»

«Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι», είπε στη συνέχεια απαντώντας σε ερώτηση για την πρόληψη. Όπως είπε, είναι μεγάλη κουβέντα το ζήτημα της πρόληψης. «Δώσαμε 51 εκατ. φέτος και θα δώσουμε περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Η πολιτική προστασία θα έχει πλέον μεγαλύτερη εμπλοκή», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο τι δούλεψε καλά, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το παράδειγμα των καθαρισμών που έγιναν. «Καθαρίστηκαν 19 οικισμοί που προσομοίαζαν με τον Μάτι», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μία από αυτές και προστατεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ακριβώς γι αυτές τις παρεμβάσεις

«Οι υλοτόμοι στα βασιλικά κτήματα καθάριζαν δύο μήνες πριν», πρόσθεσε αναφέροντας πως οι παρεμβάσεις δεν ήταν πάντα αρκετές.

Όπως είπε, ένα μεγάλο πρόβλημα δημιούργησε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη. «Δίνω πολύ μεγάλη έμφαση στο να μπορούμε να κάνουμε γρήγορη προσβολή της πυρκαγιάς», είπε τονίζοντας ότι σε αυτό θα εστιάσουν οι επενδύσεις που θα γίνουν.

Οι ανεμογεννήτριες

«Θεωρώ μεγάλη τομή ότι όλη η δασική πολιτική συγκεντρώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κάτω από τη διεύθυνση δασών», συνέχισε ενώ αναφερόμενος στο γεγονός ότι υπάρχουν οικισμοί πολύ κοντά σε δάση είπε ότι «είναι σαφές πως πρέπει να δημιουργηθεί μία ζώνη πλάτους την οποία θα οριοθετήσουν οι ειδικοί στην οποία δεν θα φυτεύσουμε πεύκα, θα φυτεύσουμε βραδύκαυσα».

«Και κάτι ακόμα, εάν πρέπει να κόψουμε ένα δέντρο για να σωθούν πολλά περισσότερα, θα πρέπει να μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολα», τόνισε.

«Άλλα πολλά πρέπει να αλλάξουν και στο κομμάτι αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε όσον αφορά το Επιτελικό Κράτος ότι «το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα αλλά συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει» προσθέτοντας ότι έχει πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους μήνες.

«Τολμώ να πω σε αυτούς που μας ασκούν κριτική ότι αυτό που παραλάβαμε δε ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος»,είπε.

Ο καύσωνας μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα καθυστέρηση να καταθέσει αίτημα για βοήθεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατατέθηκε μέσα σε λίγες ώρες, ενώ σε ερώτηση για το αν τελικά η κυβέρνηση τα κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. «Το συγκεκριμένο φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Πέρυσι είχαμε ελάχιστε πυρκαγιές αλλά φέτος βιώσαμε αυτό που βιώσαμε», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ήταν πρωτοφανής ο καύσωνας που μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη με αποτέλεσμα όλες οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν -όχι όλες τυχαία, 600 ξέσπασαν μέσα σε επτά μέρες- κάποιες δεν ξέφυγαν αλλά κάποιες άλλες ξέφυγαν. Του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι. Θα παρέμβουμε προληπτικά. Δεν μπορώ να ακυρώσω την προετοιμασία που έγινε αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και το επίπεδο προετοιμασίας μας».

Ανυπόστατη η συζήτηση για τις αλλαγές χρήσης στις καμένες εκτάσεις

Εντελώς ανυπόστατη χαρακτήρισε έπειτα τη συζήτηση ότι η πυρκαγιά στο Τατόι θα ευνοήσει αλλαγές στη χρήση της γης και μία επένδυση σε real estate και ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια συνδέεται με τις ανεμογεννήτριες. Οι εκτάσεις κρίνονται αναδασωτέες, τόνισε και γνωστοποίησε ότι θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να επιταχυνθεί η αναδάσωση, κάτι που είναι διασφαλισμένο από το Σύνταγμα.

«Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπήρξε σχέδιο εμπρησμών ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη. «Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι θα καταλήξει σε ένα πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες. Δεν έχω όμως τα στοιχεία για να πω αν ήταν οργανωμένο σχέδιο. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε αυτές τις θερμοκρασίες έκανε το έργο των εμπρηστών πολύ πιο εύκολο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους για το σχέδιο «Αιγίς»

Κληθείς να απαντήσει γιατί το πρόγραμμα Αιγίς δεν μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα αφού είχαν εντοπιστεί οι ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως έχουν γίνει πολλά στην Πολιτική Προστασία τους τελευταίους 24 μήνες.

Τόνισε μάλιστα πως υπήρξε πρόνοια για αυτή την αντιπυρική περίοδο και ότι όταν έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις μισθώσεις αεροσκαφών για την αντιπυρική προστασία από τον κ. Χαρδαλιά, εφημερίδες της αντιπολίτευσης τον κατηγορούσαν ότι μοιράζει εκατομμύρια. Είπε ακόμη ότι ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα δεν μπορεί να υλοποιηθεί μέσα σε λίγους μήνες, ούτε καν σε κάποια χρόνια.

«Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τους χρηματοδοτικούς πόρους για το σχέδιο Αιγίς », είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ευκολία να παρουσιάζονται σχέδια πάνω στον χάρτη χωρίς να υπάρχουν χρήματα για την υλοποίησή τους. Εξήγησε στο σημείο αυτό αναλυτικά το πώς έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και από ποιες πηγές.

Υπογράμμισε επίσης πως η Πολιτική Προστασία δεν έχει να κάνει μόνο με τις πυρκαγιές αλλά και ότι πρέπει να έχει ένα αποκεντρωμένο αποτύπωμα όπως αποκεντρωμένη πρέπει να είναι και η διάταξη των δυνάμεων.

«Αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ταχύτητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος και βέβαια τι θα κάνουμε στη μεταβατική περίοδο», τόνισε.

Πρόωρες εκλογές;

Σε μια πιο πολιτική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως δεν αποτελεί επιλογή η προσφυγή στις κάλπες και πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία. Μάλιστα αναφέρθηκε στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει νωπή εντολή. Θα ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι αυτοπεποίθησης», είπε.

«Οι ενδείξεις δείχνουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα, τα στοιχεία από τον τουρισμό είναι ενθαρρυντικά και εάν συνεχίσουμε έτσι θα ξεπεράσουμε τους στόχους που θέσαμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε την Οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

«Προτιμώ ένα υπουργό στο πεδίο παρά κάποιον εξαφανισμένο»

«Μπορώ να είμαι υπόλογος για όσα έγιναν τα δύο χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε πως σκοπός είναι ένας πολιτικός προϊστάμενος να βρίσκεται και κοντά στο πεδίο, να ενθαρρύνει τις δυνάμεις αλλά όχι να τις συντονίζει, όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής. «Νομίζω ότι αυτά έκανε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και κατανοητό», συνέχισε.

«Προτιμώ έναν υπουργό που είναι στο πεδίο παρά εξαφανισμένος», είπε χαρακτηριστικά.

«Κραυγή αφύπνισης για την κλιματική αλλαγή οι εικόνες που είδαμε σε όλη τη Μεσόγειο»

Σε ερώτηση για το εάν περιμένει μεγαλύτερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα για την κλιματική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μοιραζόμαστε πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα κοινά μέσα και θα το συζητήσω με τους ομολόγους μου στη διάσκεψη Med 9 στην Αθήνα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είναι σαφές από εκεί και πέρα ότι μας αφορά όλους η κλιματική κρίση. Μπορούμε να κάνουμε περισσότερα ως προς την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για το τι σημαίνει κλιματική αλλαγή. Θα οδηγηθούμε στην απόλυτη καταστροφή αν δεν αλλάξουμε δραστικά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε, μετακινούμαστε, παράγουμε ενέργεια καλλιεργούμε τη γη μας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουνε», συνέχισε.

«Η απόφασή μας να κλείσουμε τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη νωρίτερα από ότι είχαμε σχεδιάσει ήταν η σημαντικότερη συνεισφορά της Ελλάδος στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Οι μονάδες αυτές πρέπει να αντικατασταθούν. Μεσοπρόθεσμα θα είναι το φυσικό αέριο μακροπρόθεσμα θα είναι ο ήλιος και ο άνεμος. Γι’ αυτό δεν μπορούμε να τα θέλουμε μονά-ζυγά δικά μας. Δεν μπορούμε να φωνάζουμε για την κλιματική αλλαγή και να βρισκόμαστε απέναντι σε κάθε πολιτική που βοηθάει να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια για την αντιμετώπισή της», πρόσθεσε.

Εάν χρειαστούν κι άλλα μέτρα δεν θα διστάσουμε

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι αποζημιώσεις των πληγέντων θα ολοκληρωθούν γρήγορα σημειώνοντας αν χρειάζονται περαιτέρω αποζημιώσεις θα συζητηθεί με τον κ. Μπένο. Όπβς είπε, είναι σημαντικό να μείνουν οι πολίτες στους τόπους τους, να μην καταστραφεί ο τοπικός ιστός, κυρίως στην βόρεια Εύβοια. Εάν χρειαστούν κι άλλα μέτρα δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, είπε.

Το σχέδιο Γκολντάμερ

«Θεωρώ σημαντικό το πόνημα της επιτροπής», είπε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι κάποιες από τις προτάσεις του εφαρμόζονται. Το πόρισμα προτείνει έμφαση στην πρόληψη, μεγαλύτερη συνεργασία και ενιαίο φορέα. Όπως είπε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Πολιτική Προστασία είναι ανεξάρτητος πυλώνας σκληρής κρατικής δομής. «Δεν πρέπει να είναι ανεξάρτητος φορέας», τόνισε.

«Πολλά από αυτά τα οποία λέει ο καθηγητής Γκολντάμερ νομίζω ότι έχουν μεγάλη σημασία και τα αξιοποιούμε. Το ερώτημα που εγώ θα έθετα είναι αν η αντιπολίτευση έχει διαβάσει την έκθεση Γκολντάμερ», είπε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, στη θέση του το ΠΑΣΟΚ

Peristeri News

Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης

Peristeri News

Ομόφωνα εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς

Peristeri News

Leave a Comment