Κορυφώνεται σήμερα στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο, και το βράδυ θα ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Κ. Βελόπουλος: Με το εργασιακό νομοσχέδιο οδηγείτε τους Έλληνες σε νέα μετανάστευση
Για «νομοσχέδιο – ολετήρα» που έρχεται να δημιουργήσει έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος «Ελληνική Λύση» Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας πριν από λίγη ώρα στη Βουλή.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι άλλο η δουλειά και άλλο η δουλεία. Η πολιτική δουλειά της κυβέρνησης προς τους ολιγάρχες οδηγεί τον εργαζόμενο στη δουλεία». «Αυτό που πετυχαίνετε, είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα, είναι την κατάργηση του οκταώρου, την εβδομάδα των 50 ωρών εργασίας, τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, την κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας που δεν σεβαστήκατε ούτε καν το δικαίωμα των Ελλήνων να προσεύχονται την Κυριακή, την κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας και την αντικατάστασή της με μια ανεξάρτητη αρχή, κάτι που είναι αντισυνταγματικό, καθώς επίσης και την απαγόρευση των απεργιών».
Όπως σημείωσε ο αρχηγός του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο έτσι όπως έχει συνταχθεί, ανατρέπει τους πιο σημαντικούς νόμους του εργατικού Δικαίου. «Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι η ανάπτυξη που επιδιώκετε, αλλά αυτό θέλετε να το πετύχετε με την επιβολή ρήτρας φθηνής εργασίας, κάτι που εξυπηρετεί τους ολιγάρχες που υπηρετείτε» ήταν τα λόγια του, προσθέτοντας ότι θα οδηγήσει σε νέα μετανάστευση των Ελλήνων. «Δημιουργείτε μια κοινωνία νεόπτωχων. Θέλετε να γίνουμε Ευρωπαίοι, αλλά με πενιχρούς μισθούς. Δεν μπορεί επίσης η οικονομία μας να στηρίζετε μονάχα στον τουρισμό. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στη… μελιτζανοσαλάτα του Γερμανού τουρίστα με το σανδάλι και την κάλτσα».
Τέλος, είπε επίσης ότι «ο κόσμος ψήφισε Νέα Δημοκρατία για το θέμα των Σκοπίων, για να μην μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα οι Τούρκοι στο Αιγαίο και για να μην γίνονται όσα γίνονται με τους λαθρομετανάστες που λιάζονταν στην Ομόνοια. Και κατέληξε: «Εμείς δεν λέμε «μόνο η Ελλάδα και μόνο οι Έλληνες», αλλά «πρώτα η Ελλάδα, πρώτα οι Έλληνες», αυτό είναι το σύνθημά μας».
Δ. Κουτσούμπας: Πλήρης εκμετάλλευση των εργαζομένων προς όφελος των καπιταλιστών
Για εκμετάλλευση των εργαζομένων κατηγόρησε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του εργασιακού νομοσχεδίου, ενώ παράλληλα επέρριψε ευθύνες σε όλα τα κόμματα, τα οποία όπως επεσήμανε, είναι συνυπεύθυνα για την εξαθλίωση του εργατικού δυναμικού.
Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα προστατεύει τον εργαζόμενο, καθώς δεν θα έχει πια καθόλου ελεύθερο χρόνο για την προσωπική του ζωή, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη γυναίκα- μητέρα, που δεν θα έχει πια, όπως επεσήμανε, χρόνο να βλέπει τα παιδιά της.
«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ, με τις ανατροπές του αιώνα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι το μόνο που θα επιτύχει, είναι να λειτουργήσει μόνο προς όφελος του καπιταλισμού και των επιχειρηματικών ομίλων. Κατέκρινε δε τη «γραμμή» που καθαγιάζει τελικά αυτήν την, όπως είπε, καπιταλιστική ανάπτυξη.
Δουλεία «ήλιο με ήλιο», επιτάσσει το νέο εργασιακό, με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζομένων, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η υπερωρία θα είναι τσάμπα, προς όφελος των κερδών των επιχειρήσεων.
Επίσης, τόνισε ότι θα δοθούν κίνητρα για απολύσεις χωρίς δικαίωμα επαναπροσληψης, με αυτό το «Νομοθετικό τερατούργημα», όπως χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ενώ τόνισε ότι επιχειρεί νέο πλήγμα στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία.
«Καταργείται ο σταθερός ημερήσιου χρόνος ανάπαυσης», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι αυτή είναι εδώ και χρόνια η επιδίωξη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, διότι, τόνισε, «αυτός είναι ο κρυφός αλλά και ο φανερός πόθος των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών». Κατηγόρησε δε και τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας υποκριτική την στάση του για τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
«Έχει υπολογιστεί επιστημονικά», ανέφερε, «ότι ο χρόνος εργασίας είναι αναγκαίος για την εξασφάλιση των μέσων επιβίωσης του εργαζόμενου, της οικογένειας του, για τη συντήρηση και ανάπτυξη της κοινωνίας», υπογραμμίζοντας ότι παλαιότερα δεν ξεπερνούσε τις τρεις ώρες δουλειάς στα μεγάλα εργοστάσια.
«Τόσες μόνο χρειαζόταν στις σύγχρονες τότε επιχειρήσεις και ήταν υπέρ αρκετές για να πληρώνονται οι μισθοί, οι κοινωνικές παροχές και η κοινωνική ασφάλιση για τους εργαζόμενους. Οι υπόλοιπες ώρες μέχρι το οκτάωρο ήταν η λεγόμενη υπεραξία η απλήρωτη δουλειά που πήγαινε κατευθείαν στην τσέπη του εργοδότη του καπιταλιστή», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.
«Καταλαβαίνει κανείς, πόσο μεγαλώνει σήμερα αυτή η υπεραξία με την είσοδο τόσων νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, με την εκτίναξη της εντατικοποίησης, πως μεγαλώνει η εκμετάλλευση με την αύξηση του χρόνου εργασίας πέρα από τις 8 ώρες. Για αυτό η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας είναι εδώ και δεκαετίες στην καρδιά των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.
«Όλοι σας, η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, έδινε την αντιλαϊκή σκυτάλη στον επόμενο και όλοι σας έχετε ‘λερωμένη τη φωλιά σας’ γιατί ‘χορεύατε’ με πυξίδα τη στρατηγική αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε, αναφέροντας ότι «καθιερώνεται η δεκάωρη δουλειά η οποία θα επιβάλλεται από τους εργοδότες πλέον με ατομικές συμβάσεις εργασίας».
«Προσπαθείτε να βγάλετε στην παρανομία το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσετε την απεργοσπασία με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεστε να ψηφίσετε σήμερα και οι όροι δουλειάς γυρνούν έναν αιώνα πίσω μετατρέποντας τους εργαζόμενους σκλάβους τον 21ο αιώνα με αύξηση του χρόνου εργασίας και με δικαστικές διώξεις στη σύγχρονη εποχή της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας», είπε.
«Σύγχρονο είναι το 7ωρο, το πενθήμερο, το 35ωρο, με ικανοποιητικούς όρους αμοιβής και δικαιώματα και όχι να γυρνάμε σε συνθήκες δουλειάς του Μεσαίωνα, για αυτό το έκτρωμά σας, θα μείνει στα χαρτιά, όπως και τόσοι άλλοι άδικοι νόμοι πριν από αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.
Φ. Γεννηματά: Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω
Το περίφημο εργασιακό νομοσχέδιο απλά είναι άλλο ένα παράδειγμα της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης, διαπίστωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής όπου κορυφώνεται σήμερα η σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίζεται το βράδυ.
«Απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα, υπονομεύει τις συλλογικές συμβάσεις, ενισχύει τους ασύδοτους εργοδότες, εκθεμελιώνει το εργατικό δίκαιο, μας γυρίζει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων και αποδυναμώνει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην αγορά εργασίας στην οποία γίνεται κανόνας η ασυδοσία», υποστήριξε η κ. Γεννηματά.
«Σβήνετε μονοκονδυλιά δίκαια κεκτημένα με αγώνες δεκαετιών», τόνισε. «Πάμε ολοταχώς προς τα πίσω», εκτίμησε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ η οποία ξεκινώντας την τοποθέτησή της στη Βουλή άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως η λέξη μεταρρύθμιση έχει γίνει συνώνυμο της ανασφάλειας.
Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο ξεπληρώνει «προεκλογικά γραμμάτια».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι αντί η κυβέρνηση να προετοιμάσει την αγορά για την ψηφιακη, ρομποτική εποχή και την τεχνητή νοημοσύνη, ένα αύριο στο οποίο οδηγεί πιο γρήγορα η πανδημία, οδηγεί την αγορά σε μια «πλήρως απορρυθμισμένη εργασία». «Αρρύθμιστη ευελιξία, ό,τι ζητά ο ασύδοτος εργοδότης που οδηγεί και σε αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας», είπε. «Δουλειά με 4ωρα και 8ωρα και διάλειμμα ενδιάμεσα», πρόσθεσε. «Δουλειά και τις Κυριακές», τόνισε.
Όπως είπε, η κυβέρνηση στηρίζει την ανταγωνιστικότητα στο «φθηνό μεροκάματο». «Ο κατώτερος μισθός παραμένεις καθηλωμένος και υπονομεύονται οι κλαδικές συμβάσεις», τόνισε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών.
Οι διατάξεις αυτές, είπε η κ. Γεννηματά, απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.
Αναλυτικότερα, η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη:
– αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. «Ο εργαζόμενος μένει μόνος του να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη. Στην πράξη δεν θα υπάρχει πια 8ωρο, πάμε για 10ωρα και υπερωρίες που δεν θα πληρώνονται», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής σημειώνοντας ότι αυτή η διάταξη «είναι μια πρόκληση» που βρίσκει αντίθετο ακόμη και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής που επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ισότιμη διαπραγμάτευση μεταξύ του μεμονωμένου εργαζόμενου και του εργοδότη.
– διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο. «Το μήνυμα είναι στον εργαζόμενο ότι εάν δεν είσαι αρεστός στον εργοδότη, θα φύγεις. Τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Ακόμη και αν δικαιωθείς από τα δικαστήρια, δεν θα επαναπροσληφθείς. Θα δώσει κάτι παραπάνω ο παράνομος εργοδότης και θα κλείσει, με αυτό τον τρόπο, την παρανομία του».
– η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται. «Αυτός είναι ο πραγματικός σας στόχος και όχι η ισορροπία ανάμεσα στο δικαίωμα στην απεργία και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται ο νόμος 1264 του ΠΑΣΟΚ που είναι ακόμα και σήμερα ο πιο φιλελεύθερος στην Ευρώπη. Ένας νόμος ιστορικός, όπως τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, γιατί ήταν αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν αποτέλεσμα συμμαχιών, αποτέλεσμα εθνικής λαϊκής ενότητας, ώστε να πάει μπροστά η πατρίδα.
– οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως. «Η κυβέρνηση λέει στον εργαζόμενο ότι δεν θα σε στηρίξει ο συνδικαλιστής, γιατί θα τον απολύσω και αυτόν. Δεν έχει προστασία. Δεν θα πληρωθείς. Θα διαπραγματευτείς μόνος σου. Θα δουλεύεις 10ωρα, δεν θα παίρνει ρεπό, θα σου τα δίνει όποτε θέλει ο εργοδότης. Δεν θα προσλαμβάνεσαι, εάν δικαιωθείς στα δικαστήρια και επιπλέον, μην περιμένει και τίποτα από το κράτος. η ευθύνη φεύγει από εμάς και η Επιθεώρηση Εργασίας γίνεται μια ανεξάρτητη αρχή».
Κ. Μητσοτάκης: Το ν/σ οικοδομεί σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον
Με απάντηση στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, που είχε προηγηθεί στο βήμα της Βουλής, ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στην Ολομέλεια, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. «Κυρία Γεννηματά, άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, με αφορισμούς, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ, όλα μαύρα στην χώρα και στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως άκουγα τον κ. Τσίπρα. Μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα το πρωτότυπο θα επιλέγουν οι πολίτες. Αλλά αυτό είναι θέμα που αφορά εσάς» είπε ο πρωθυπουργός.
Για το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός είπε πως σήμερα στο εργατικό δίκαιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο, «όπως η τηλεργασία, αλλά και στο σήμερα, όπως ο ρόλος των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών τους». Αναφερόμενος στις απεργίες, σημείωσε πως «εργαζόμενοι και μη, αναστατώνονται από απεργίες, που, αν και κρίνονται παράνομες, τελικώς γίνονται από λίγους σε βάρος των πολλών. Γι’ αυτό και ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει την κατάσταση μετά το 1982. Βάζει κανόνες στη ζούγκλα, όσοι τον αμφισβητούν αποδεικνύονται οπαδοί της συντήρησης και της καθήλωσης, το νέο νομοσχέδιο οικοδομεί στην πατρίδα μας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον» υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «δέκα τολμηρές τομές δρομολογούνται στο παρόν νομοσχέδιο. Τομές που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας».
Όπως εξήγησε, «τομή πρώτη είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που θα χτυπά ο εργαζόμενος, και παράλληλα θα χτυπά την αδήλωτη εργασίας και την εισφοροδιαφυγή. Πρόκειται για πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και όντως εφαρμόστηκε πιλοτικά από το ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί καθολικά» διευκρίνισε.
«Γιατί άραγε είναι κακό η Επιθεώρηση Εργασίας να παύει να υπάγεται στον κάθε υπουργό και να γίνεται Ανεξάρτητη Αρχή; Μήπως σπάμε κάποια μαγαζάκια, για αυτό ενοχλείστε;» διερωτήθηκε στη συνέχεια.
«Εξίσωση των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους ως προς την αποζημίωση για λόγους απόλυσης» συνέχισε ο Κ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι «πρόκειται για διάταγμα του 1920 που προέβλεπε ότι για τους πρώτους η αποζημίωση θα αφορούσε λίγα μεροκάματα, ενώ για τους δεύτερους τις ετήσιες αποδοχές τους. Έπρεπε να περάσουν 101 χρόνια για να τελειώσει αυτή η αδικία. Και όλα αυτά από μία κεντροδεξιά κυβέρνηση που αποδεικνύεται πιο προοδευτική από πολλές άλλες» ανέφερε.
Άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές
«Το νέο νομοσχέδιο θεσπίζει για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη συνέχεια στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την οικογένεια. «Μεγαλύτερη ακόμη και από το 10ήμερο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» επισήμανε, για να συμπληρώσει: «Ο νέος πατέρας θα προστατεύεται από απόλυση για 6 μήνες. Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή νέας μητέρας».
Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ρυθμίσεις που φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όταν υπάρξει τηλεργασία, θα συνοδεύεται από το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Ο εργοδότης δεν θα μπορεί να απασχολεί τον εργαζόμενο μετά το πέρας του ωραρίου. Υπάρχουν και οι τεχνικές λεπτομέρειες, που θα το κάνουν πραγματικότητα. Στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή και στην Ελλάδα όσες επιχειρήσεις λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη και δη στις μεσογειακές χώρες. Η αμοιβή τους θα προσαυξάνεται κατά 75% και θα υπάρχει έξτρα ημέρα ξεκούρασης την επόμενη εβδομάδα» είπε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τις απεργίες: «Το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων. Με το νέο πλαίσιο, όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου. Με λίγα λόγια, η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία. Και ναι, σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας» συμπλήρωσε.
Φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό ν/σ
«Τα μπλόκα στους καταπέλτες των πλοίων μετατρέπονται σε καταπέλτη της κοινωνίας έναντι των εχθρών τους» συνέχισε, για να προσθέσει: «Συμπέρασμα: συζητούμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονστικό. Το νομοσχέδιο στον πυρήνα του είναι φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό».
«Οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε να προχωρήσουμε στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Ωστόσο, έπρεπε να μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί στον σωστό χρόνο. Ήταν άλλωστε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Για να θυμηθώ και μία ρήση του Τζον Κένεντυ: τη στέγη για τη βροχή τη φτιάχνεις όταν έχει λιακάδα».
Μύθος ότι καταργείται το 8ωρο
Ο πρωθυπουργός απάντησε στα όσα ακούγονται για το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για fake news: «Επειδή λοιπόν πολλοί μύθοι διακινήθηκαν και πολλή δημαγωγία, απαντώ με λίγα λόγια στα fake news που ακούστηκαν: Μύθος πρώτος: καταργείται το 8ωρο. Όποιος το υποστηρίζει, καταργεί την ελληνική γλώσσα και την κοινωνική και πολιτική λογική, καθώς η προστασία του αναφέρεται ρητά στο άρθρο 55 και μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνον εάν ένα κράτος φύγει από την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης και της συντήρησης
«Τα νέα προβλήματα δε λύνονται με γέρικα επιχειρήματα» συνέχισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. «Με το νομοσχέδιο αναμετρώνται οι δυνάμεις της πραγματικά προοδευτικής σκέψης με τις δυνάμεις της συντήρησης» τόνισε και επισήμανε ότι «κάθε πρόοδος προϋποθέτει τολμηρές αλλαγές και είναι γνωστό πως πάντα οι αλλαγές θα έχουν πολλούς εχθρούς».
«Η αντίληψη που διαπερνά το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται στο τρίπτυχο ευελιξία επιχειρηματικότητας-προστασία και κινητροδοσία εργαζομένου-εγγύηση της Πολιτείας» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως «η προστασία του εργαζομένου είναι βασική μας μέριμνα για αυτό και προσθέτουμε έξι 6 ακόμη λόγους απαγόρευσης της απόλυσης».
Αναφερόμενος στον συνδικαλισμό, ο πρωθυπουργός είπε ότι «εμείς θέλουμε συνδικαλισμό πυλώνα δημοκρατικό, ενώ κάποιοι άλλοι φέουδο κομματικό. Στο εξής οι συνδικαλιστές θα έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις, όχι όμως ασυλία. Να συμφωνήσουμε στα βασικά, οι συνδικαλιστές υπάρχουν για τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για τους συνδικαλιστές» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
«Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζω αυτές του ΣΕΒ, αλλά και την υποστήριξη της ΕΣΕΕ και των γυναικείων σωματείων» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Πρόκειται για την ισορροπία που διαπνέει το παρόν νομοσχέδιο. Είναι το νομοσχέδιο ένα χρέος προς τη νέα γενιά για καλές δουλειές» είπε και συμπλήρωσε λέγοντας πως ένα ακόμα χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι και ο δυναμικός του χαρακτήρας.
Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη στάση της αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Απευθύνομαι στην αντιπολίτευση. Και σήμερα επιμένετε να μην μιλάτε για τα άρθρα του νομοσχεδίου. Σας ρωτώ κ. Τσίπρα και κ. Γεννηματά. Θα ψηφίσετε την ψηφιακή κάρτα, που καταργεί τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία; Θα ψηφίσετε την επαγγελματική αποκατάσταση και ασφάλιση των ταχυμεταφορών; Θα ψηφίσετε την εξίσωση εργατοτεχνιτών με υπαλλήλους; Θα ψηφίσετε τους λόγους απαγόρευσης της απόλυσης; Θα πείτε ναι ή όχι στην καθιέρωση της άδειας πατρότητας; Θα αρνηθείτε την απαγόρευση απόλυσης του νέου πατέρα. Τελικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι όποιος εργάζεται από απόσταση έχει το δικαίωμα να αποσυνδέεται όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας του; θα σας διευκολύνω. Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα. Για να καταδειχθεί η υποκρισία σας, εκτός εάν επιλέξετε τον δρόμο αποχώρησης από την αίθουσα, που μας έχετε συνηθίσει τελευταία».
Κλείνοντας την πρωτολογία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, ηγετικό στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού της Αριστεράς. «Η σκέψη του συναντιέται με τις περισσότερες διατάξεις του νομοσχέδιου» είπε κι απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε: «Αναρωτιέμαι πού πήγε η σκέψη αυτής της φωτισμένης Αριστεράς. Σας καλώ να ψηφίσετε το νομοσχέδιο, γιατί θα αναγκαστείτε να το κάνετε, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, απελευθερώνοντας τις δυνάμεις της παραγωγής κι οπλίζοντας με νέα δύναμη τους εργαζομένους της χώρας μας».
Αλ. Τσίπρας: Ξεστοκάρετε το μίσος απέναντι στη νεότητα, το οποίο έχουν τα αυταρχικά καθεστώτα
Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, στη συζήτηση για το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «διχάζει την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό», κάνοντας λόγο για «προκατασκευασμένα επιχειρήματα» του πρωθυπουργού για τα εργασιακά.
«Θέλετε να διχάσετε την ελληνική κοινωνία, χτίζετε τείχη απέναντι στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του πολιτισμού», καταλόγισε στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση «είναι απομονωμένη από την κοινωνία».
Στην ομιλία του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «ασύστολα ψεύδη του εργασιακού νομοσχεδίου. Βαφτίζετε τον Μεσαίωνα, Αναγέννηση». Ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση για «στοχοποίηση των νέων. Θα γίνει μεγάλο brain drain, καθώς τα νέα παιδιά θα αναγκαστούν να εργάζονται με αναξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίες. Το βασικό πρόβλημα είναι το δημογραφικό και εσείς λέτε στα νέα παιδιά να δουλεύουν με ελαστικά ωράρια και με ατομική διαπραγμάτευση με τον εργοδότη. Το λιοντάρι είναι ο εργοδότης, το ερίφιο ο εργαζόμενος».
«Ποτέ καμιά κυβέρνηση, ούτε της Δεξιάς, δεν επέβαλε ατομικές συμβάσεις εργασίας, που ήταν ο διακαής πόθος της Τρόικας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε την κυβέρνηση, καθώς «ο εργαζόμενος θα είναι απομονωμένος στη διαπραγμάτευση με τον πανίσχυρο εργοδότη».
«Οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στον τόπο μας πολέμησαν για αυτήν την ελευθερία».
«Ξεστοκάρετε το μίσος απέναντι στη νεότητα, το οποίο έχουν τα αυταρχικά καθεστώτα», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ξεχρεώνετε γραμμάτια στον ΣΕΒ», τόνισε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι βγαλμένες από τα βιβλία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων».
«Νομοθετείτε την ασυδοσία σ’ ένα εργασιακό τοπίο ασύγκριτο με αυτό της ΕΕ. Εκεί ο μέσος όρος των εργαζομένων που καλύπτεται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι πάνω από 60%, ενώ στην Ελλάδα είναι 16%», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως το «νομοσχέδιο μάς γυρνάει δεκαετίες πίσω».
«Στον τόπο μας είναι επείγον να επιστρέψει η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη, το οποίο θα είναι το νέο μας κοινωνικό συμβόλαιο» τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το νομοσχέδιο θα σημάνει την αρχή του τέλους σας γιατί έρχεστε σε σύγκρουση με το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας».
Ο κ. Τσίπρας στον λόγο του αναφέρθηκε στο ότι η κυβέρνηση «θεσπίζει την 10ωρη εργασία, ενώ ο εργαζόμενος είναι απροστάτευτος απέναντι στην απόλυση».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε και στη σύγχυση που έχει προκληθεί με τις οδηγίες της Επιτροπής Εμβολιασμού για το σκεύασμα της AstraZeneca: «Εργαλειοποιήσατε χυδαία την Επιτροπή, ενώ δώσατε μόνο μια επιλογή εμβολίου στους πολίτες κάτω των 39 ετών». Προσέθεσε πως η κυβέρνηση δημιουργεί διχασμό «και για τα εμβόλια, καθώς γίνεται λόγος για προνόμια εμβολιασμένων».
Κ. Μητσοτάκης: Ουδέποτε βάλατε πλάτη στη διαχείριση της πανδημίας κ. Τσίπρα
«Ξέρουμε καλά πως κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις. Είμαστε πεπεισμένοι, όμως, πως κάνουμε το σωστό και το καλό πρωτίστως για τη νέα γενιά, που προσβλέπει σε μία εύρωστη ανάπτυξη, μέσω της δημιουργίας πολλών και καλών θέσεων εργασίας. Εδώ θα είμαστε και σε 6 και σε 12 μήνες.
»Μιλήσατε για την κλεψύδρα αυτής της κυβέρνησης. Να ξέρετε κ. Τσίπρα ότι η κλεψύδρα μιας κυβέρνησης γυρίζει από την επόμενη της εκλογής της. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κάνουμε την συνολική αποτίμηση όχι μόνον για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοιού, αλλά και για το πως η χώρα θα οδηγηθεί στον δρόμο της ανάπτυξης. Και για να δούμε τότε τι θα έχετε να πείτε.
»Γιατί οι δικές μας εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρωμαλέα και δίκαιη ανάπτυξη με πολλές θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «αύριο θα βρίσκεται στην χώρα μας η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ελπίζουμε πως εντός της ημέρας θα εγκριθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης. Κύριε Τσίπρα τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας μας είναι ευθυγραμμισμένα. Όσο και εάν εσείς επιμένετε να παρουσιάζετε την εικόνα μιας χώρας, που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, τόσο θα διαψεύδεστε. Η δεξιά, που αντιμάχεστε, απλά δεν υπάρχει κ. Τσίπρα. Η Νέα Δημοκρατία, που παρουσιάζετε είναι μία καρικατούρα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία αυτής της παράταξης, υπάρχει μόνον στη δική σας φαντασία, γιατί μόνον έτσι μπορείτε να υπάρξετε. Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους και αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο, που αλλάζει πολύ γρήγορα».
Απαντώντας, εξάλλου, όπως είπε, σε «μία μεγάλη απρέπεια του κ. Τσίπρα στην πρόσφατη συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Star» ότι «δεν θα επέλεγα τον Μητσοτάκη ούτε για διαχειριστή της πολυκατοικίας μου» ο πρωθυπουργός τόνισε προς τον κ. Τσίπρα: «σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία, που θα είχατε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός». Προσέθεσε, δε, επίσης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι πραγματικά δύσκολο έργο, που μου ανέθεσαν οι Έλληνες τις τύχες της χώρας, ύστερα από την δική σας 5ετία, που προσπαθήσατε να την κατεδαφίσετε».
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε, τον Αλέξη Τσίπρα ότι ουδέποτε έβαλε πλάτη στην περίοδο διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοιού. «Είναι ψέμα ότι βάλατε πλάτη στη μάχη κατά της πανδημίας. Ό, τι λέγαμε, λέγατε το αντίθετο. Μήπως βάλατε πλάτη, όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει το εμβόλιο; Ή όταν λέγατε ότι οι 25.000 εμβολιασμοί ημερησίως είναι όνειρο θερινής νυκτός; Δεν έχετε πει μία θετική κουβέντα για την επιχείρηση «Ελευθερία».
Σας το είπε άλλωστε ο κ. Τσακαλώτος ότι «θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι, εάν λέγαμε πως η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά στην οργάνωση των εμβολιασμών». Επιπλέον στελέχη σας υπονομεύουν τον εμβολιασμό. Και είναι μάλιστα πρωτοκλασάτα και γιατροί, μιλώ για τον κ. Πολάκη, που μέσω αναρτήσεων του αμφισβητεί τον εμβολιασμό και αφήνουν υπονοούμενα ενάντια σε αυτό το θαύμα της επιστήμης, που μας επιτρέπει να ανοίξουμε την κοινωνία και την Οικονομία. Στηρίζετε τα όσα λέει; Εάν θέλετε να βάλετε πλάτη, να αποκηρύξετε δημόσια αυτές τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Απαντώντας, δε στην κριτική, που του άσκησε ο κ. Τσίπρας περί του κόσμου της εργασίας και της ελίτ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε κατά πόσον ο εργατοτεχνίτης, ο νέος πατέρας ή ο κούριερ είναι ελίτ, ενώ αναφερόμενος σε στοιχεία, που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βάσει των οποίων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα λαμβάνουν λιγότερα λεφτά δουλεύοντας τις ίδιες υπερωρίες με σήμερα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για διασπορά ψεμάτων.
«Να καταθέσετε στα πρακτικά από που βγαίνουν αυτοί οι υπολογισμοί, που κάνατε. Γιατί εγώ σας λέω ότι είναι ψεύτικοι. Γιατί πολύ απλά συγχέετε τις υπερωρίες από τη μία και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας από την άλλη. Σας το ξεκαθαρίζω: όποιος δουλεύει περισσότερες υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Είναι ντροπή σας γιατί πολύ απλά ισχύει ο κανόνας «περισσότερη δουλειά σημαίνει περισσότερα λεφτά».
Ο κ. Μητσοτάκης απήντησε και στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα περί ευνοϊκής μεταχείρισης της κυβέρνησης από την πλειοψηφία, λέγοντας χαριτολογώντας ότι «φαντάζομαι κ. Τσίπρα πως τα τόσα θετικά ξένα δημοσιεύματα για την πορεία της χώρας δεν αποδίδονται στη «λίστα Πέτσα international».
Μάλιστα, κατά την τριτολογία του κατέθεσε στα πρακτικά 4 σελίδες άρθρων στον διεθνή τύπο με θετικά λόγια για την πατρίδα μας σχετικά με τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού, για τον τρόπο οργάνωσης της εμβολιαστικής εκστρατείας, αλλά και το περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.
«Είναι καλό ότι η χώρα μας αφήνει πίσω της σκοτεινές εποχές. Και πράγματι υπήρξαν τέτοιες στο παρελθόν. Και επειδή διαπίστωσα ότι ενοχληθήκατε για τη συγκεκριμένη αναφορά μου στο πλαίσιο της επετείου συμπλήρωσης των 40 ετών από την ένταξη της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θέλω να σας πως η ιστορία των παρατάξεων μας και της προσωπικής μας διαδρομής, ούτε διαγράφεται, ούτε ξεχνιέται. Λογοδοτούμε και οι δύο στην ιστορία, αλλά και στον ελληνικό λαό. Και ασφαλώς θα λογοδοτήσουμε, όταν έλθει η ώρα των επόμενων εκλογών. Αυτό που μετράει, εξάλλου, είναι τι θα πουν οι πολίτες και αυτό θα σας το δείξουν οι πολίτες, όταν έλθει η ώρα των επομένων εκλογών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την τριτολογία του στη Βουλή.
Γ. Βαρουφάκης: Θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά της χώρας
Ολομέτωπη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή του εργασιακού νόμου εξήγγειλε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, διακηρύσσοντας ουσιαστικά μια στάση πολιτικής ανυπακοής που αποτελεί και τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματός του.
Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη είπε: «θα σας πολεμήσουμε σε κάθε γωνιά τη χώρας, θα σας σταματήσουμε σε κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους. Σήμερα κηρύσσετε έναν τέτοιον πόλεμο. Σήμερα σηκώνουμε το γάντι».
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του για το νομοσχέδιο ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε με οξύτητα στον κ. Χατζηδάκη τονίζοντας ότι «υιοθετώντας την ατομική διαπραγμάτευση ο εργασιακός σας νόμος αυτοαναιρείται κ. Χατζηδάκη, ή μάλλον αυτό-προσδιορίζεται ως αντεργατικός νόμος – κάτι που βέβαια όχι μόνο το ξέρετε αλλά που είναι κι ο σκοπός σας». Η χειρότερη σκλαβιά, πρόσθεσε, είναι εκείνη στην οποία ο εργαζόμενος συναινεί επειδή δεν έχει επιλογή. Σημείωσε στην συνέχεια, ότι αντί για εξισορρόπηση εργασίας – προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η ατομική διαπραγμάτευση, θα φέρει την ουσιαστική κατάργηση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής, η οποία θα προσαρμόζεται στις βουλές του εργοδότη.
Ως προς το θέμα της ευελιξίας, ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε: «προσέξτε: Το ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Αν θα μπορούν οι εργαζόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, να εργάζονται λιγότερες ώρες ή να αυξομειώνουν τις ώρες τους από βδομάδα σε βδομάδα. Το ζήτημα είναι πως η πολιτεία εξασφαλίζει ότι όντως το θέλουν κι όχι ότι τους επιβάλουν να το θέλουν με την λογική του Νονού οι εργοδότες. Και πως εξασφαλίζεται κάτι τέτοιο; Πολύ απλά: Μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων – έχοντας δίπλα τους κατά την διαπραγμάτευση τον συνδικαλιστικό τους εκπρόσωπο. Και μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από την κριτική στον συνδικαλισμό επειδή κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με το να καταργηθεί ο συνήγορος υπεράσπισης από τα δικαστήρια επειδή κάποιοι δικηγόροι αποδείχθηκαν επίορκοι ή ανεπαρκείς».
Με άλλα λόγια, κε Υπουργέ, είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25, «ο νόμος σας δεν έχει στόχο οι εργαζόμενοι να βάλουν πλάτη στις επιχειρήσεις που αλλιώς θα κλείσουν. Όχι κε Χατζηδάκη. Ο νόμος σας στόχο έχει να αυξήσει κι άλλο τα ποσοστά κέρδους των αρπακτικών ολιγοπωλίων που ήδη εκμεταλλεύονται εργαζόμενους και καταναλωτές σε ρυθμούς που μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες συναντά κανείς».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βαρουφάκης περιέγραψε την στάση του κόμματός του το επόμενο διάστημα . Ξεκίνησε με επίθεση στον κ. Χατζηδάκη λέγοντας ότι «έχετε πετύχει σε πολλές εντεταλμένες υπηρεσίες ρευστοποίησης εκ μέρους της ολιγαρχίας» και πρόσθεσε:
«Όσο για εμάς, για το ΜέΡΑ25, η προστασία των εργαζόμενων, η πραγματική ανάπτυξη, η κοινή πράσινη ευημερία έχουν ένα προαπαιτούμενο. Την ρήξη.
– Ρήξη με την Λιτότητα που φέρνει το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος
– Ρήξη με την χρεοκοπία οικογενειών και μικρομεσαίων μέσα από τους πλειστηριασμούς που είναι προϋπόθεση για τις αρπακτές των αρπακτικών του ΗΡΑΚΛΗ
– Ρήξη με τον Πτωχευτικό Νόμο που ολοκληρώνει το έργο του Ηρακλή
– Ρήξη με τον επιτυχημένη προσπάθεια να στραφούν ιδιωτικοί εναντίον δημόσιων υπαλλήλων & προλετάριοι εναντίον πρεκαριάτου
– Ρήξη με την ολιγαρχική ασυδοσία εναντίον ανθρώπων και περιβάλλοντος την οποία θα χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης – το νέο μεγάλο ταμείο μεγάλων σκανδάλων – το ταμείο που θα λειτουργεί κι ως πράσινο πλυντήριο παμβρώμικων πρακτικών που ακυρώνουν την Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση
– Και, ναι, ρήξη με τον εργατοπατερισμό που το ΜέΡΑ25 θέλουμε να βοηθήσουμε να αντικατασταθεί από το συνδικαλιστικό πρότυπο της ΒΙΟΜΕ: έναν παραγωγικό συνδικαλισμό όπου οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους την παραγωγική διαδικασία».
Απαντώντας στη θέση της κυβέρνησης για τον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Μιλάτε για σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων που κρίνουν παράνομες τις απεργίες. Μιλάτε για αστική ευθύνη συνδικαλιστών που δεν συμμορφώνονται με αυτές τις απαγορεύσεις. Ακούστε κε Χατζηδάκη: Αυτά να τα ξεχάσετε. Αν οι δικαστικές απαγορεύσεις των απεργιών γίνονταν δεκτές από τους λαούς, δεν θα είχε κερδηθεί ποτέ το 8ωρο που πάτε να καταργήσετε σήμερα. Θα ήμασταν στον 19ο αιώνα ακόμα.
Μιλάτε για ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων και υποχρεωτικές ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για κήρυξη απεργίας. Το ΜέΡΑ25 είμαστε, ψυχή τε και σώματι, ταγμένοι στην μετωπική σύγκρουση με όποιους από εσάς τολμήσετε να ακολουθήσετε την δικαστική οδό προς τον φασισμό – με απαγορεύσεις απεργιών και στοχοποίηση συνδικαλιστών».
Και κατέληξε λέγοντας: «Αν εσείς επιλέγετε να γίνεται ψηφιακός Γκοτζαμάνης, εμείς επιλέγουμε να σας κυνηγήσουμε στην άκρη της Γης».