Κλιμακώνεται εκ νέου η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα στο Αιγαίο, αυτή τη φορά στο στόχαστρο τουρκικών ακταιωρών βρέθηκαν σκάφη της Frontex, κίνηση που στέλνει μήνυμα στην ΕΕ.
Ειδικότερα, τουρκικές ακταιωροί πραγματοποίησαν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε κοινοτικά σκάφη της Frontex με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα.
Tα δύο επικίνδυνα επεισόδια σημειώθηκαν το διήμερο 26 και 27 Απριλίου όταν τουρκικές ακταιωροί παραβίασαν τα ελληνικά ύδατα και έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς κοντά στα κοινοτικά σκάφη.
Συγκεκριμένα, οι επικίνδυνοι ελιγμοί έγιναν σε απόσταση αναπνοής από ένα φινλαδικό και ένα σουηδικό σκάφος που περιπολούν στο Ανατολικό Αιγαίο. Και τα δύο περιστατικά χαρακτηρίστηκαν από αξιωματούχους των δύο χωρών ως «πολύ επικίνδυνα».
Σημειώνεται πως ο Φαμπρίς Λεζερί, επικεφαλής της Frontex ενημέρωσε με επιστολή του τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την Επίτροπο Μετανάστευσης, Ίλβα Γιόχανσον.
Πτήση ζεύγους F–16 πάνω από Οινούσσες και Παναγιά
Νέα προκλητική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας, αυτή τη φορά με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.
Ζεύγος τουρκικών αεροσκφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από τις Οινούσες και την Παναγιά στα 22.000 πόδια, στις 16:00 μ.μ.
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη με επίκεντρο τη Θράκη
Νωρίτερα σήμερα τέθηκε από την πλευρά της Άγκυρας, θέμα «τουρκικής» μειονότητας. Ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα κατ’ εντολή του Ταγίπ Ερντογάν έκανε αντίστοιχες δηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται εκ μέρους της Ελλάδας στη μειονότητα.
Σε ανάρτησή του στο twitter, από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν ανέφερε:
«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο «ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο».
Η απάντηση της Αθήνας στον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής, τονίζουν διπλωματικές πηγές και υπογραμμίζουν ότι στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.
Επίσης, αναφέρουν πως η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες, και προσθέτουν πως στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.
Τέλος, οι ίδιες διπλωματικές πηγές διαμηνύουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.