“Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο μαζί”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.
“Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο μαζί. Να συνεργαστούμε στην περιοχή μας και να γίνουμε παράδειγμα ενίσχυσης των ειρηνικών θεσμών διακυβέρνησης”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη σύνοδο των πρέσβεων της Τουρκίας στο Ερζερούμ.
“Να συμβάλουμε στην εμπέδωση αυτών που ενισχύουν ένα διεθνές καθεστώς δικαίου και επιτρέπουν τη στενή συνεργασία και συνέργεια για τα παγκόσμια προβλήματα, από το ενεργειακό μέχρι το διατροφικό, το περιβαλλοντικό, το πρόβλημα της φτώχειας, της ανισότητας και του αναλφαβητισμού. Η συνεργασία μας μπορεί να γίνει παράδειγμα στη παγκόσμια κοινότητα. Και αυτό εντάσσεται σε ένα δημιουργικό ρόλο για την Ελλάδα και την Τουρκία, στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας”, πρόσθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Ομως η εμπιστοσύνη, όπως είπε, δύσκολα χτίζεται. Και έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη πτήση οκτώ τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το Αγαθονήσι, “ένα μικρό ελληνικό νησί με 150 κατοίκους”. “Ποιο είναι το νόημα αυτής της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας;” ρώτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός τους Τούρκους πρέσβεις και πρόσθεσε: “Αυτές οι ενέργειες δεν θα αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο. Να είστε βέβαιοι γι΄αυτό”.
Νωρίτερα, όλα τα διμερή και περιφερειακά θέματα τέθηκαν στη συνάντηση που είχαν οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας.
*** Η Ελλάδα δεν συζητά την αναδιάρθρωση του χρέους της που κατέχουν ιδιώτες και θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων εφέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στο πρακτορείο Dow Jones Newswires και δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Εκκληση για κυπριακό
Έκκληση για τη λύση του κυπριακού απηύθυναν οι Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο τέλος των συναντήσεων, που είχαν στο Ερζερούμ. «Θέλουμε να δούμε την αγαστή συμβίωση των δύο Κοινοτήτων μέσα από μια βιώσιμη και δίκαιη λύση», τόνισε ο κ.Παπανδρέου. Οι δυ ηγέτες εξάλλου διεμήνυσαν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ήδη σε νέα εποχή και ταυτόχρονα απευθύνουν έκκληση για τη συνέχιση και την εμπέδωση της νέας αυτής, αμοιβαία, επωφελούς εποχής.
Εκπληξη στον τουρκικό Τύπο
Οι αναφορές του Γ.Παπανδρέου σε «εισβολή» και «κατοχή» στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στο Ερζερούμ, προκάλεσαν αντιδράσεις, που αποτυπώνει ο σημερινός τουρκικός Τύπος. «Πάγωσε η Συνάντηση Κορυφής» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Μιλλιέτ, «Φιλία στα εγκαίνια του Σταδίου, επικρίσεις στην Σύνοδο των πρέσβεων», γράφει η Ζαμάν. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφού έστειλε μήνυμα φιλίας, «απείλησε» λέγοντας «δεν μπορείτε να γίνετε μέλος της ΕΕ, όσο συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου».
Από μερίδα του Τύπου αξιολογείται ως «έκπληξη» η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο των πρέσβεων και ειδικά, η ευθεία τοποθέτηση του πρωθυπουργού περί των παραβιάσεων ελληνικού FIR.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
“Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων Διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλος.
Για «”εταιρική συμμαχία”, που βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μέσω και της μυστικής διπλωματίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Ο ΛΑΟΣ, σε ανακοίνωσή του, καλεί τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει στεφάνι στο ‘Ασκαλε, “τον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών”.
Για “συνέχιση της πολιτικής της μυστικής διπλωματίας” εκ μέρους του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο Κ.Ήσυχος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΝ.
Για “κλίμα μυστικής διπλωματίας το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης”, μίλησε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.