Στα χέρια της Δικαιοσύνης περνά πλέον η υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη τα ξημερώματα στην Ολομέλεια της Βουλής απόλυτη πλειοψηφία συγκέντρωσε η άσκηση δίωξης σε βάρος των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού.
Κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά το πέρας της συζήτησης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, απόλυτη πλειοψηφία συγκέντρωσε η άσκηση δίωξης σε βάρος των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού.
Η δίωξη αφορά το δεύτερο μόνο σκέλος των κατηγοριών και συγκεκριμένα το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα και το αδίκημα της συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του δημοσίου για τον κ. Κοντό.
Η πρόταση άσκησης δίωξης σε βάρος των κ.κ. Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη, δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία από το σώμα.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι αποχώρησαν στη διάρκεια της συζήτησης λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Η συζήτηση στη Βουλή
Με κατηγορίες περί «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει η αξιωματική αντιπολίτευση» και ενστάσεις ακυρότητας της διαδικασίας, απάντησε η ΝΔ, στην Ολομέλεια της Βουλής, στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της στο ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.
Κατά τη συζήτηση, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσιρώνης κάλεσε τους βουλευτές, προκειμένου να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, να πέσει φως στο σκοτάδι, να έλθουν όλα στο φως και επιτέλους κάποιοι να ξεσκεπαστούν και να πληρώσουν, να παραπέμψουν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα στη Δικαιοσύνη.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Ευρ. Στυλιανίδης, εστιάστηκε στα «κενά του πορίσματος» της Προανακριτικής, για να υποστηρίξει πως η κυβέρνηση, έχει στήσει «σκευωρία», καθώς «δεν απαντήθηκε με πληρότητα, τίποτα απ’ όσα διερευνήθηκαν, ώστε να αναδειχθούν αποχρώσες ποινικές ευθύνες».
Υπέρ της παραπομπής των κ.κ. Π. Δούκα, Ε. Μπασιάκου και Αλ. Κοντού, μόνον όμως για την κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία, τάχθηκε ο Αντ. Σκυλλάκος εκ μέρους του ΚΚΕ, απορρίπτοντας την πρόταση παραπομπής των κ.κ. Θ. Ρουσσόπουλου και Γ. Βουλγαράκη αφού, όπως σημείωσε, «δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις».
Ο Θ. Πλεύρης, από το ΛΑΟΣ,είπε ότι για τους κ.κ. Ρουσσόπουλο και Βουλγαράκη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταλογιστεί κάποια ευθύνη, ενώ για τους τρεις άλλους υπουργούς υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση απιστίας, πλην όμως σε κάθε περίπτωση έχει επέλθει παραγραφή και αυτό θα πρέπει να το γνωμοδοτήσει και αποφασίσει η Βουλή και όχι το Δικαστικό Συμβούλιο.
Ο Θ. Δρίτσας, από το ΣΥΡΙΖΑ, είπε δεν υπάρχουν ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και για ηθική αυτουργία αντιστοίχως για τους κ.κ. Γ. Βουλγαράκη και Θ. Ρουσσόπουλο, ενώ αντιθέτως θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή για τους τρεις άλλους διατελέσαντες υπουργούς για απιστία περί την υπηρεσία. Υποστήριξε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεξερεύνητες πτυχές στην υπόθεση.
Κατά την έναρξη της συζήτησης ο Θ. Ρουσόπουλος, με επιστολή του, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί αναφέροντας πως επί δύο χρόνια, στις δύο Εξεταστικές Επιτροπές και την Προανακριτική που ακολούθησε, «αποτύπωσε τα γεγονότα που τον αφορούν και δεν περιμένει τίποτα απ’ τη διαδικασία».
Στο ζήτημα της παραγραφής των ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται με το σκάνδαλο εστιάστηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση, πως επιδεικνύει «εμπάθεια» έναντι των πολιτικών της αντιπάλων σε μία εποχή που χρειάζεται να πρυτανεύσει η συναίνεση.
Ως ζήτημα κομματικής εμπάθειας χαρακτήρισε την εναντίον του κίνηση δίωξης ο Ε. Μπασιάκος. «Κρίνομαι γιατί ενήργησα απολύτως θεσμικά. Αλλά ευθύνεται ο υπουργός, αν στη συνέχεια αποδειχθεί ότι τα όργανα αυτά έκαναν λάθος; Τότε όλοι οι υπουργοί θα είναι στο μέλλον εν δυνάμει υπόδικοι», σημείωσε για να προσθέσει σε άλλο σημείο: Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς προκαθορισμένο και προειλημμένο σε ένα περιβάλλον κανιβαλικής ζούγκλας.
«Άδικη δίωξη, χωρίς στοιχεία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας και με άνωθεν εντολές» χαρακτήρισε την παραπομπή του, ο Αλ. Κοντός. Καυτηρίασε το επιχείρημα πως η παραπομπή είναι αναγκαία για να ικανοποιηθεί το περί δικ
αίου αίσθημα, αντιλέγοντας πως η άνευ στοιχείων παραπομπή πολιτικών μόνον γι’ αυτό το λόγο, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη λειτουργία του κοινοβουλευτισμού στο μέλλον. Δήλωσε τέλος οτι δεν θα συμβιβαστεί με οποιαδήποτε λογική παραγραφών.
Ο επικεφαλής των βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική Επιτροπή για το Βατοπέδι, Ν. Δένδιας, μίλησε για «νομικές ανεπάρκειες του πορίσματος» οι οποίες «αποτελούν ντροπή πρωτοετούς φοιτητή της Νομικής».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, χαρακτήρισε «οδό ευθύνης» την αναζήτηση ενδείξεων ποινικών ευθυνών των εγκαλούμενων πρώην.
Στο επιχείρημα ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, είναι θεσμικά «παντελώς αμέτοχο» στην υπόθεση του Βατοπεδίου, στήριξε την υπερασπιστική του γραμμή, ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, υπογραμμίζοντας πως «τόσο οι προκάτοχοί μου, όσο και οι μετά από μένα, ενήργησαν όπως εγώ». «Ειλικρινά δεν εύχομαι σε κανέναν να βρεθεί στη θέση μου», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός» σημειώνοντας: «Έχω κάνει δημόσια την αυτοκριτική μου για πράγματα που πίκραναν τους πολίτες».
Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι υφίσταται μία πολιτική δίωξη και ότι η όλη υπόθεση συνιστά πεδίο μικροψυχίας, εξέφρασε ο Π. Δούκας.
Μίλησε για πολιτική δίωξη και κατέληξε λέγοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα συνιστά μαύρη σελίδα του ελληνικού κοινοβουλίου, σημειώνοντας ότι πουθενά όμως στον κόσμο δεν διώχθηκε υπουργός, επειδή τήρησε τη νομιμότητα.
Αποχώρησε, μετά τα μεσάνυχτα, από τη συζήτηση η ΝΔ ενώ με την ολοκλήρωση της συζήτησης ξεκίνησε η ψηφοφορία.