Ζήτησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
“Ανοχή ή καταδίκη” της κυβερνητικής πολιτικής και του Μνημονίου, είναι το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών , δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.
Παρουσιάζοντας τι θέσεις του κόμματός του, ενόψει των εκλογών της επόμενης Κυριακής , και ταυτόχρονα, έχοντας στο επίκεντρο της ανάλυσής του το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την ελληνικό λαό στις 7 Νοεμβρίου , να στείλει ένα μήνυμα ανατροπής “της καταστροφικής πορείας” που ακολουθεί η κυβέρνηση , τονίζοντας ότι η ψήφος κατά της κυβέρνησης μπορεί να επιδράσει καταλυτικά και να ανοίξει δρόμους ελπίδας για προοδευτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “είναι έκθετος” καθώς “πανικόβλητος από την έκταση της απελπισίας του λαού καταφεύγει σε κενό περιεχομένου εκβιασμό για πρόωρες εκλογές και προσπαθεί να μετατρέψει την δημοκρατία, από αγαθό σε φόβητρο”. Η χώρα κινδυνεύει από το Μνημόνιο, από τους δανειστές και την Τρόικα και όχι από την ελεύθερη βούληση του λαού, είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι σωτηρία για τη χώρα θα είναι η απεμπλοκή από το Μνημόνιο.
Επίσης, επέκρινε τον κ. Παπανδρέου, για την στάση του στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κατηγορώντας τον ότι πήρε το μέρος των ισχυρών και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να δηλώσει ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, ώστε να ενισχυθεί και η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πολιτικό μήνυμα θα βγεί την πρώτη Κυριακή, ενώ διέψευσε δήλωση του κ. Δημαρά ότι είχε συνάντηση μαζί του.
Ο κ. Τσίπρας και στην εισαγωγή του και σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν στάθηκε ιδιαίτερα σε δύο ακόμη θέματα.
Πρώτον, υπογράμμισε την εκτίμησή του ότι μετά τις εκλογές οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και θα υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού , με την πιθανή δημιουργία νέων κομμάτων, όπως της κ. Μπακογιάννη και του κ. Αλαβάνου, αλλά και με την πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας.
Δεύτερον, με την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ίδιο για ανασύνθεση του χώρου της Αριστεράς. Για το πρώτο θέμα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν την πολιτική του Μνημονίου και επειδή εκτιμούν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να πάει μακρυά , είναι πιθανό να επιδιώξουν τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας , αλλά σε τέτοια κυβέρνηση αποκλείεται η συμμετοχή του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, το αντίθετο, σημείωσε, θα ήταν παράλογο.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα ότι καμμία δύναμη από τον χωρο της Αριστεράς δεν θα πάρει μέρος σε ένα τέτοιο σχήμα. Οσον αφορά την κατάσταση στην Αριστερά ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού ξεκινά από την Αριστερά και έκανε λόγο για δυσάρεστη πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα.