Με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος αντιτάσσεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού λιτότητας που κατέθεσε η Κυβέρνηση.
Με αφορμή την κατάθεση από την κυβέρνηση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2011, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο νέος προϋπολογισμός, όπως περιγράφεται στο προσχέδιο, αποτελεί μια νέα καταιγίδα φόρων και έκτακτων εισφορών.
Η κυβέρνηση επιχειρεί και πάλι με λανθασμένο τρόπο να πετύχει τους όρους του Μνημονίου, παρά το γεγονός ότι εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι η πολιτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα απέτυχε τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα όσο και τις δαπάνες.
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προδιαγράφει μια νέα χρονιά λιτότητας και ύφεσης, στηρίζοντας την άντληση εσόδων μόνο από έμμεσους φόρους και έκτακτες εισφορές και την περικοπή δαπανών κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Η κυβέρνηση επιμένει να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Επιμένει να αφαιρεί πολύτιμο οξυγόνο από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, να τον επιβαρύνει με μια σειρά από νέες και έκτακτες φορολογήσεις, να τον οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και ύφεση.
Εξακολουθεί να εφαρμόζει μια εχθρική πολιτική, την ώρα που θα έπρεπε αντίθετα να στηρίζει τον ιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας λιγότερους φόρους, προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει και να συμβάλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων.
Η κυβέρνηση επιμένει να αυξάνει τους φόρους για αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα από την εφορία, ενώ συνεχίζει να αδυνατεί να συλλέξει τα δισ. ευρώ έσοδα που χάνονται εξαιτίας της φοροδιαφυγής.
Επιμένει να μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα έπρεπε να το αυξάνει, προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη και κατά συνέπεια τα δημόσια έσοδα.
Επιμένει στην έκτακτη φορολόγηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που κάνει διεθνή σταυροφορία για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αλήθεια, ποιος σοβαρός διεθνής επενδυτής θα έρθει σε μια χώρα που επιβάλλει συνεχώς έκτακτους φόρους στις επιχειρήσεις και κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ στις εργοδοτικές εισφορές για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης;
Η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να αλλάξει πολιτική. Εάν δεν τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, η Ελλάδα δε θα μπορέσει ούτε τα δημόσια έσοδα να αυξήσει, ούτε να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει.
Εάν δεν υπάρξει άμεση αλλαγή πολιτικής, η Ελλάδα δε θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και οι θυσίες που ζητά σήμερα η κυβέρνηση από τους πολίτες, θα παραμείνουν χωρίς αντίκρισμα».