PeristeriNews.gr
Διεθνή

Πάσχα των Καθολικών υπό πίεση λόγω κορωνοϊού



Πολλές χώρες ετοιμάζονται σήμερα να περάσουν ένα ακόμη Πάσχα των Καθολικών υπό την πίεση του ιού και τους περιορισμούς που επιβάλλονται εξαιτίας του, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες – οι οποίες καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να παίρνουν προφυλάξεις – πέρασαν ένα ορόσημο στον εμβολιασμό καθώς έχουν κάνει στον πληθυσμό τους περισσότερα από 100 εκατομμύρια εμβόλια.

Στην Ευρώπη, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία πλήττεται από ένα τρίτο κύμα Covid-19, ολόκληρη η Ιταλία έχει χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη (υψηλός κίνδυνος μετάδοσης, μέγιστοι περιορισμοί) για το σαββατοκύριακο του Πάσχα, που γιορτάζεται πολύ στη χώρα συνήθως με οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Έτσι και φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έλαβε χώρα η καθιερωμένη Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού που συνήθως πραγματοποιείται κάθε Μεγάλη Παρασκευή στο Κολοσσαίο. Όλες οι θρησκευτικές τελετές, στις οποίες παρέστη ο πάπας, πραγματοποιήθηκαν χωρίς κοινό μέσα στο Βατικανό, με την συμμετοχή μόνο παιδιών.

Στη Γαλλία, εκφράζονται φόβοι για μεγάλη συρροή στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τους αυτοκινητοδρόμους την ώρα των μαζικών αναχωρήσεων για το σαββατοκύριακο του Πάσχα, καθώς θα απαγορευθούν στη συνέχεια για ένα μήνα, ενώ παραμένει αβέβαιος ο στόχος ενός σταδιακού ανοίγματος ορισμένων χώρων από τα μέσα Μαΐου.

Η υπόλοιπη Ευρώπη πολλαπλασιάζει τα μέτρα επιχειρώντας να περιορίσει τη διάδοση του ιού, ιδιαίτερα με τα ταξίδια: η Γερμανία θα ενισχύσει έτσι τις «οκτώ με 14 επόμενες ημέρες» τους ελέγχους γύρω από τα χερσαία σύνορά της.

Η Φινλανδία, η οποία υπολόγιζε να επιβάλει λοκντάουν σε ένα μέρος του πληθυσμού της, αναγκάσθηκε ωστόσο να αναθεωρήσει τα σχέδιά της μετά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν για τη νομιμότητά τους.

Στην ευρωπαϊκή ζώνη που περιλαμβάνει περίπου 50 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία και τα κράτη της κεντρικής Ασίας, ο αριθμός των νέων θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα τις 24.000 και πλησιάζει «γρήγορα» το εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Καλύτερα από πέρυσι»

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον Καναδά, ο οποίος καταγράφει περίπου 23.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, οι δύο επαρχίες με το μεγαλύτερο πληθυσμό, το Οντάριο και το Κεμπέκ, αυστηροποιούν επίσης από σήμερα τα μέτρα που έχουν λάβει για να επιβραδύνουν τη μετάδοση του ιού.

Το «φρένο έκτακτης ανάγκης» ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες στο Οντάριο, όπου οι συναθροίσεις πρέπει να αποφευχθούν στη διάρκεια του σαββατοκύριακου του Πάσχα. Το Κεμπέκ επιβάλλει από την πλευρά του λοκντάουν σε περιφέρειες, ενώ διατηρεί από τις αρχές Ιανουαρίου τη νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Και στο Περού – με την ευκαιρία του σαββατοκύριακου του Πάσχα, που είναι αργία στη χώρα, επιβλήθηκε επίσης από την Πέμπτη εθνικό λοκντάουν τουλάχιστον τεσσάρων ημερών.

Αντίθετα στην Ιερουσαλήμ, όπου έχουν αρθεί οι περιορισμοί, οι χριστιανοί έχουν το αίσθημα ότι «ξαναζούν» το φετινό Πάσχα: εκατοντάδες πιστοί γέμισαν την Παλιά Πόλη με την ευκαιρία της Μεγάλης Παρασκευής. «Είναι τόσο, τόσο πολύ καλύτερα από πέρυσι», λέει η Ανζέλ Περνεσιτά, μια οικιακή βοηθός που ζει εδώ και πάνω από 10 χρόνια στο Ισραήλ και το 2020 είχε παρακολουθήσει τις λειτουργίες του Πάσχα από το Ίντερνετ.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου 2019 η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή συνολικά σε 2.829.000 ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με έναν απολογισμό που ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στη λατινική Αμερική, η οποία ξεπέρασε χθες το όριο των 25 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων κρουσμάτων Covid-19, με αποτέλεσμα χώρες να ενισχύσουν και πάλι τους περιορισμούς.

Η επιδημία φαίνεται ιδιαίτερα ανεξέλεγκτη στη Βραζιλία: η γιγάντια αυτή χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε το Μάρτιο περισσότερους από 66.000 νεκρούς, δύο φορές περισσότερους απ’ ό,τι τον Ιούλιο του 2020, που ήταν μέχρι τώρα ο χειρότερος μήνας.

Η πόλη του Ρίο ντε Ζανέιρο ανακοίνωσε χθες την παράταση ορισμένων περιορισμών κατά της Covid-19. Μόνο τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν την Τρίτη με ζωντανή παρουσία των μαθητών. Τα καταστήματα με μη απαραίτητα είδη, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία δεν θα επαναλειτουργήσουν παρά σε μία εβδομάδα με περιορισμένα ωράρια. Και οι παραλίες δεν θα ανοίξουν πριν από τις 19 Απριλίου.

Στο Σάο Πάολο, μία από τις Πολιτείες της Βραζιλίας που έχουν πληγεί περισσότερο, τα κοιμητήρια είναι πλέον ανοικτά τη νύκτα, μπροστά στον αριθμό ρεκόρ των νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού.

Τα διαβατήρια εμβολιασμού απαγορεύθηκαν στη Φλόριντα

Αντίθετα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19 στο πλαίσιο μιας πολυδιαφημισμένης εκστρατείας, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε μια πνοή «ελπίδας» ενώ ζήτησε ταυτόχρονα να μην σταματήσουν οι προφυλάξεις απέναντι στην Covid-19.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει μια κούρσα με το χρόνο για να ανοσοποιήσουν το ταχύτερο δυνατό τον πληθυσμό τους, ενώ ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αρχίζει να αυξάνεται και πάλι (62.000 νέα μολύνσεις κατά μέσο όρο κάθε ημέρα).

Όμως από τα 100 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 58 εκατομμύρια -περίπου ένας ενήλικας στους πέντε- είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν κάνει τις απαραίτητες μία ή δύο δόσεις, ανάλογα με το εμβόλιο που χρησιμοποιείται.

Αυτοί οι τελευταίοι μπορούν να ταξιδεύουν και πάλι χωρίς κίνδυνο, ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές, νέο σημάδι μιας σταδιακής επανάληψης της δραστηριότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν τον Μάρτιο.

Οι Αμερικανοί θα πρέπει πάντως να συνεχίσουν να παίρνουν προφυλάξεις στα ταξίδια τους, φορώντας μάσκα και σεβόμενοι τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, υπογράμμισαν τα Κέντρα αντιμετώπισης και πρόληψης ασθενειών, που είναι η κύρια αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Χάρη στις διακοπές της άνοιξης, τα ταξίδια έχουν ήδη πλέον ξαναρχίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο καθημερινοί επιβάτες έχουν και πάλι καταγραφεί επανειλημμένα στα αμερικανικά αεροδρόμια αυτές τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ένα επίπεδο που είχαν να δουν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.

Ωστόσο τα διαβατήρια εμβολιασμού, που μερικές φορές παρουσιάζονται ως λύση για να επαναληφθούν οι διεθνείς μετακινήσεις, απαγορεύθηκαν αντιθέτως χθες, Παρασκευή, από τον κυβερνήτη της πολύ τουριστικής Πολιτείας της Φλόριντα, στο όνομα του σεβασμού των «ατομικών ελευθεριών».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου

Peristeri News

Χιονοθύελλα πλήττει τη Γαλλία

Peristeri News

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις Μέρκελ στα απομνημονεύματά της

Peristeri News

Leave a Comment