Την οδύνη του για την απώλεια των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που χτύπησε τη Σάμο εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο νησί. «Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί αυτό το τραγικό γεγονός και η σκέψη μας είναι με τις οικογένειές τους. Ο Θεός να τους δίνει δύναμη, να ξεπεράσουν αυτόν τον αφόρητο πόνο» τόνισε σε δηλώσεις του στο Βαθύ, πρώτο σταθμό της επίσκεψής του.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως βρίσκεται σήμερα στο νησί, 24 ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό, για να έχει μια προσωπική άποψη για την έκταση των ζημιών. «Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή έχει έρθει στη Σάμο κυβερνητικό κλιμάκιο, το οποίο καταγράφει τις ζημιές σε επίπεδο νοικοκυριών, επιχειρήσεων και δημόσιων υποδομών. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν γίνει σημαντικές ζημιές. Λαμβάνοντας, όμως, υπόψη το μέγεθος του σεισμού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ χειρότερα» υπογράμμισε. Όπως συμπλήρωσε, χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
«Δυστυχώς, μέσα από μια σειρά από φυσικές καταστροφές, με πιο πρόσφατη αυτή της μεγάλης θεομηνίας που χτύπησε τη Θεσσαλία, ο κρατικός μηχανισμός έχει αποκτήσει πια μία μεγαλύτερη εμπειρία ώστε να μπορεί να καταγράφει ζημιές και να εκταμιεύει ποσά με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Αυτό θα γίνει και τώρα στη Σάμο» είπε, ενώ ευχαρίστησε όσους και όσες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους διασώστες, την πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, την ΕΜΑΚ, που «πάντα κινητοποιούνται όταν αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι το 112 λειτούργησε, όπως είπε, με μεγάλη ταχύτητα, στέλνοντας σε λιγότερο από δέκα λεπτά ένα προειδοποιητικό μήνυμα για το ενδεχόμενο – το οποίο δεν ήταν ενδεχόμενο τελικά, αλλά πραγματικότητα – εμφάνισης τσουνάμι, κάτι το οποίο συνέβη και στη Σάμο. «Μάλιστα, έχουμε και ζημιές σε μια σειρά από επιχειρήσεις, από το κύμα αυτό ευτυχώς όμως καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής» τόνισε.
«Είμαστε μία σεισμογενής χώρα, δεν είναι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός αυτός ο οποίος έγινε στην Ελλάδα. Αυτό το ξέρουμε κι οφείλουμε σε επίπεδο πολιτικής προστασίας να έχουμε στη διάθεσή μας όλα εκείνα τα μέσα για να μπορούμε εκεί που υπάρχει η δυνατότητα, και στην περίπτωση του τσουνάμι υπάρχει, να ειδοποιούμε τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας. Χρειάζεται, όμως, και μία μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το πώς πρέπει να αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις» επισήμανε.
Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους επειδή κατέρρευσε από ένα ακατοίκητο κτίσμα ένας τοίχος, ο οποίος μπορεί να έπεφτε και σε έναν σεισμό πολύ μικρότερο από αυτόν. Νομίζω ότι έχουμε ένα χρέος ως Πολιτεία και ως τοπική αυτοδιοίκηση να ξαναδούμε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο μας επισημαίνεται πάρα πολύ συχνά από ειδικούς. Ξέρουμε ότι τα καινούρια κτίσματα που φτιάχνονται αντέχουν στους σεισμούς και πολύ μεγαλύτερους από αυτόν που βιώσαμε χθες. Αυτό, όμως, δεν ισχύει για παλιά ακατοίκητα κτήρια, τα οποία ενέχουν έναν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα από το παρελθόν που κληρονομούμε, θα σκύψουμε πάνω και σε αυτό το πρόβλημα και θα το αντιμετωπίσουμε, νομίζω το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των δύο νέων παιδιών».
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Καρλόβασι, όπου περιηγήθηκε και συνομίλησε με τον δήμαρχο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις ζημιές στην περιοχή, και κατέληξε μπροστά στην κατεστραμμένη εκκλησία.
Πηγή: ΑΜΠΕ