Σαφής είναι η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.
Η ένταση του δευτέρου κύματος της πανδημίας, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο και καταγράφονται 500.000 κρούσματα ανά ημέρα. Στην Ευρώπη καταγράφονται 200.000 κρούσματα ανά ημέρα, 1.500 θάνατοι και πολλά κράτη λαμβάνουν πλέον αυστηρότερα μέτρα προστασίας οπό τον κορωνοϊό.
Διπλασιασμό των κρουσμάτων έχουμε και στην Ελλάδα, όπου μεσοσταθμικά ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 10 και των δασωληνωμένων τους 90 ασθενείς.
Στην Αττική είπε ότι παρουσιάστηκε αύξηση των διαγνώσεων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο συμπλήρωσε πως η αύξηση εκτός Αττικής έχει πιο επιθετικά χαρακτηριστικά, γι’ αυτό μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής του Λεκανοπεδίου στα συνολικά κρούσματα.
Σε ό,τι αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων επισήμανε ότι οι νέοι μεταξύ 19 και 40 χρόνων μολύνονται δύο φορές πιο εύκολα από άλλες ηλικιακές ομάδες, τονίζοντας ότι οι νέοι θα πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι άτρωτοι.
Αναφερόμενους στο εμβόλιο της γρίπης είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί περισσότερα από 2,3 εκατ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εκατ. εμβόλια.
Η ηλικιακή ομάδα 19-40 ετών συνεχίζει να οδηγεί την επιδημία
Η επιδημία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, επεκτάθηκα με μια ώση που διπλασίασε τον αριθμό διαγνώσεων ανά ημέρα. Η ηλικιακή ομάδα 19-40 ετών συνεχίζει να οδηγεί την επιδημία, μολύνεται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση και θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική και να τηρεί τα μέτρα προστασίας, τα οποία λειτουργούν σαν εμβόλιο για τους ηλικιωμένους, ανέφερε ο καθ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν με covid-19 αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσασταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο ρυθμός των διασωληνωμένων αγγίζει τους 90. Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλικιακά χαρακτηριστικά, είπε. Συγκεκριμένα είδαμε μια σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη παρουσίασε εκθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες.
40% αύξηση των διαγνώσεων στην Αττική
Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες. «Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.
Ηλικιακά χαρακτηριστικά
Τα ηλιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται, με την ηλικιακή ομάδα των 19 έως 40 ετών να συντηρεί αυξημένη δυναμική. Οι 19 έως 40 ετών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες, και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται την προηγούμενη εβδομάδα.
«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέχει πάρα πολύ αυτή η ηλικιακή ομάδα, να μην θεωρεί τον εαυτό της άτρωτο, να χρησιμοποιεί τη μάσκα να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και να προστατεύσει τα πιο ευπαθή τμήματα του πληθυσμού».
Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο
Η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών έχει 40% λιγότερη μόλυνση και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα φαίνεται ότι κινείται πτωτικά. Αυτό όμως δεν αποκλείεται να αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Επανέλαβε με έμφαση, ότι αυτό το ηλικιακό γκρουπ που οδηγεί αυτή την στιγμή την επιδημία, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό, διότι κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί και θα μολύνουν τους παππούδες τους και τις γιαγιάδες τους. «Η χρήση μάσκας λειτουργεί σαν εμβόλιο γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Εάν καταφέρουμε και διατηρήσουμε αυτό το ποσοστό χαμηλά, είναι σαν να τους έχουμε εμβολιάσει. Η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου περιμένουμε να είναι 70%. Εάν καταφέρουμε και το διατηρήσουμε και λίγο πιο κάτω, θα είναι σαν να έχουν εμβολιαστεί. Τόσο αποτελεσματικό θα είναι αν χρησιμοποιούν οι νέοι μάσκα και κρατούν τις αποστάσεις από τους ηλικιωμένους» υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης. Αναφερόμενος στο εμβόλιο της γρίπης, είπε ότι έχουν συνταγογραφηθεί 2,3 εκ. δόσεις και έχουν εκτελεστεί 1,7 εμβόλια. Ο αριθμός που αφορά τους άνω των 60 ετών, ήταν πάνω από ένα εκατομμύριο.
Η πανδημία σε αριθμούς
Η ένταση του δεύτερου κύματος σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύεται, αγγίζοντας πλέον τις 500.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με sars-cov-2, δείχνει σημεία αύξησης ξεπερνώντας τα 6000 ανά ημέρα. Στην Ευρώπη η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται, με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να ξεπερνά τις 200.000 ανά ημέρα και συνεπώς αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός των ανθρώπων που καταλήγουν, ξεπερνά τους 1500 ανά ημέρα. Σε επίπεδο μέτρων, αρκετές χώρες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα σε μια προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του ιού.