Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ είναι χωρίς περιεχόμενο αν δεν επισκεφτεί κανείς το Πατριαρχείο κι αν δεν προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο. Ευχαριστώ τον Θεό που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα ως πρωθυπουργός της χώρας, στο πρώτο επίσημο ταξίδι μου -την μετά κορωνοϊό εποχή- να έρθω στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλο Γ΄, αμέσως μετά το προσκύνημά του στον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου.
«Θέλω να γνωρίζετε και εσείς αλλά και η αδελφότητα του Αγίου Τάφου ότι το ελληνικό κράτος θα είναι πάντα κοντά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στην πολύ σπουδαία αποστολή την οποία επιτελεί σε αυτή την δύσκολη αλλά συνάμα συναρπαστική πόλη και περιοχή. Να γνωρίζετε ότι η αγάπη και η στήριξή μας είναι δεδομένη και έμπρακτη», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και τον γιο του Κωνσταντίνο.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε όλους τους χώρους του Ναού και συναντήθηκε με μέλη της Ιεράς Αγιοταφικής Αδελφότητας.
Συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης
Κλείνοντας την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στο Ισραήλ ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ηγέτη του κόμματος Yesh Atid, Yair Lapid.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξαιρετικά καλές σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, οι συνέπειες του κορωνοϊού για τις δύο χώρες καθώς και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Συναντήσεις Μητσοτάκη με επενδυτές και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό
Συναντήσεις με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές που είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είτε επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα μας είχε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Erel N. Margalit, πρόεδρο και ιδρυτή της JVP Partners, κορυφαίας εταιρείας επενδυτικών κεφαλαίων που περιλαμβάνει 9 funds συνολικής αποτίμησης 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και συζήτησαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην Ελλάδα επενδυτικός κόμβος για την Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της AMPA Capital, Shlomi Fogel, με τον οποίο συζήτησαν τις ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στη συνάντησή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Elbit Systems, Bezhalel Machlis, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δυνατότητα συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία, καθώς η Elbit είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες αμυντικού υλικού, εισηγμένη στο NASDAQ και με 16.000 υπαλλήλους ανά τον κόσμο.
Στις συναντήσεις καταγράφηκε επίσης έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της κυβερνοασφάλειας και της αγρο-τεχνολογίας.
Παράλληλα, εκφράστηκε ευρύτερο ενδιαφέρον για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.
Παρόντες, από την πλευρά της κυβέρνησης, ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Παναγιώτης Σαρρής κι ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Benjamin Gantz.
Συζήτησαν στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς, επίσης, τη διμερή συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ στον αμυντικό τομέα. Παρούσα στην συνάντηση ήταν η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.
Κ. Μητσοτάκης: Θα κάνω «διορθωτικές κινήσεις»
Την απάντησή του στα σενάρια σχετικά με ανασχηματισμό της κυβέρνησης έδωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν το ταξίδι του στην Ιερουσαλήμ.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, κληθείς να σχολιάσει τα σχετικά σενάρια, απάντησε με χιούμορ ότι «εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…». Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι επέμεναν και τότε ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να τους διορθώσει, λέγοντας ότι «χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, τόνισε ότι «όπου χρειάζεται θα γίνουν οι αναγκαίες οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές, δεν χρειάζεται σαρωτική αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης, καθώς θεωρούμε ότι σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει», υπογραμμίζοντας ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μετά την 1η Ιουλίου.
Κοινή διακήρυξη για στενότερη ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
Κοινή Διακήρυξη για θέματα ενεργειακής συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κι ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Yuval Steinitz, στο πλαίσιο της προώθησης κοινών projects που ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών.
Οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν την ισχυρή στήριξη των δύο χωρών στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που αποτελεί βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού ενδιαφέροντος για όλοκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισραηλινή πλευρά έχει ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης της Διακυβερνητικής Συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που υπεγράφη στις 2 Ιανουαρίου, ενώ η Ελλάδα κύρωσε τη Συμφωνία στις 14 Μαΐου.
Οι κ. Χατζηδάκης και Steinitz ανέδειξαν τη σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτη)-Κύπρου-Ισραήλ, που υλοποιείται ως Εργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) από τον EuroAsia Interconnector, που υπέβαλε στις 27 Μαϊου αίτηση για χρηματοδότηση του έργου από το ευρωπαϊκό ταμείο Connect Europe Facility.
Στην ατζέντα βρέθηκε, επίσης, η εμβάθυνση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μέσα από την πρωτοβουλία 3+1 (που περιλαμβάνει και τις ΗΠΑ), καθώς και μέσα από το East Med Gas Forum, για το οποίο συζητήθηκε το ενδεχόμενο διεύρυνσής του σε έναν μόνιμο οργανισμό ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στην Κοινή Διακήρυξη γίνεται επίσης αναφορά στην προοπτική επενδύσεων κι ανταλλαγής τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, τις λύσεις αποθήκευσης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, τα εναλλακτικά καύσιμα.
O κ. Χατζηδάκης συναντήθηκε και με τη νέα υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ, Gita Gamliel, με την οποία έθεσε τις βάσεις για σχέδια συνεργασίας στον χώρο της πράσινης καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Είχε επίσης συνάντηση και με τον υπουργό Ανώτερης Εκπαίδευσης και Υδάτων, Ze’ev Elkin, με τον οποίο συζήτησε συμπράξεις σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και η αφαλάτωση των υδάτων.
Μετά το πέρας των συναντήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε πως «η Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας και Ισραήλ για την ενέργεια είναι αρκετά εύγλωττη. Οι σχέσεις των δύο χωρών συνολικά, αλλά και ειδικά στον ενεργειακό τομέα, ποτέ δεν ήταν σε καλύτερο επίπεδο. Προχωρούμε αποφασιστικά για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Με την ίδια βούληση θα προχωρήσουμε μαζί με τη Κύπρο για τη κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης, Κύπρου και Ισραήλ. Οι ΑΠΕ και οι νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο ανοίγουν νέα πεδία συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Το ίδιο ισχύει και για την περιβαλλοντική πολιτική, με έμφαση στη συνεργασία σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και αφαλάτωσης».