Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.134.
Εξ αυτών το 55.2% άνδρες αφορά άνδρες, ενώ 697 (22.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.781 (56.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 74 ετών. 4 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 184 θανάτους συνολικά στη χώρα. 56 (30.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Τι φοβούνται οι επιστήμονες από την έλευση των τουριστών
Ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας από το καλοκαίρι δημιουργεί η αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουνίου, με επίκεντρο την Ξάνθη, αλλά και το σημερινό άνοιγμα των συνόρων και η υποδοχή στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης του πρώτου κύματος τουριστών από 29 χώρες.
Εκτός αυτών, περιστατικά όπως αυτά στη Μύκονο ή στο Γκάζι, με συνωστισμό κόσμου σε νυχτερινά κέντρα ή σε beach bars προκαλούν προβληματισμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους για τη χαλαρότητα που έχει δημιουργηθεί στους πολίτες, έπειτα από τους δύο «σκληρούς» μήνες της καραντίνας.
Είναι γεγονός ότι μετά την άρση των lockdowns και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε όλον τον κόσμο, σε πολλές χώρες του πλανήτη – όπως στη Νότια Κορέα, το Ισραήλ και τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία – παρατηρήθηκε γρήγορα ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης των κρουσμάτων. Παράλληλα, άλλες χώρες παίρνουν αυτήν την περίοδο την πρώτη πικρή γεύση του τι εστί κορωνοϊός – τέτοιες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και πολλές χώρες της Αφρικής.
Με δεδομένο ότι η χώρα μας έχει ήδη άρει το lockdown εδώ και ένα μήνα, καθώς και το γεγονός ότι τουρίστες θα αρχίσουν από σήμερα να συρρέουν στην Ελλάδα, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Επιπλέον, οι ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο εφησυχασμός και οι εξάρσεις κρουσμάτων μπορούν να οδηγήσουν σε τοπικά lockdown, όπως και έγινε στην περίπτωση του Έχινου στην Ξάνθη.
Η καλή είδηση είναι ότι η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία που επικρατούν το καλοκαίρι δημιουργούν μη ευνοϊκές συνθήκες για τη διασπορά του κορωνοϊού.
Μένει να δούμε κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικό το σχέδιο της κυβέρνησης για τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα νησιά, πόσοι τουρίστες θα έρθουν στη χώρα μας και κατά πόσον θα συνεχίσουν να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης από τον κόσμο. Μέχρι τότε, οι επιστήμονες εφιστούν την προσοχή και τη σύνεση των πολιτών.