Συγγνώμη από τους πολίτες για τα δυσάρεστα νέα που μεταφέρει καθημερινά ζήτησε κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
«Πριν μιλήσω με κάποια αισιοδοξία θέλω να σας ζητήσω και μια μικρή συγγνώμη γιατί πολλές φορές με αυτά που ανακοινώνω – όπως κι εγώ έτσι και εσείς- είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθανόμαστε θλίψη, στρες ακόμη ίσως και σύγχυση. Οι απαντήσεις δεν είναι ξεκάθαρες, σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως σε όλες τις στρατηγικές υπάρχει μια αβεβαιότητα. «Το σημαντικότερο είναι οι ζωές που κερδήθηκαν. Με τη συνεργασία όλων σας γλιτώσαμε τα χειρότερα. Πάμε καλά, αυτό οφείλεται στα μέτρα. Το R0 είναι σημαντικά κάτω από το 1 και μας δίνει περιθώριο σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων. Έχουν αναπτυχθεί μαθηματικά μοντέλα που θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε τη χαλάρωση και το πώς θα γίνεται αυτή», είπε.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν νέα μέτρα που αφορούν την μερική χαλάρωση των περιορισμών, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.
Ο κορωνοϊός συμπεριφέρθηκε σε έναν μήνα, όπως η γρίπη σε 3,5 μήνες
Σε μία σύγκριση της εποχιακής γρίπης με τον νέο κορωνοϊό προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ερωτώμενος για τη μεγάλη συζήτηση που υπάρχει σχετικά με τον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από την γρίπη, σε σχέση με τον κορωνοϊό, και αν τα συγκριτικά δεδομένα για το 2020 δικαιολογούν τα μέτρα που ελήφθησαν, είπε:
«Η γρίπη είναι το πιο συχνό νόσημα του αναπνευστικού που αντιμετωπίζουμε κάθε χειμώνα. Είναι ο κοινός παγκόσμιος εχθρός. Σύμφωνα με τον περιοδικό Λάνσετ, η απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ετήσια, φτάνει άνω των 600.000».
Τόνισε, ωστόσο, πως ο κορωνοϊός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με τη γρίπη.
«Είναι κάτι διαφορετικό, κάτι που διαδίδεται με μεγάλη, σχεδόν αστραπιαία, ταχύτητα στους πληθυσμούς που δεν έχουν ανοσία, ούτε εμβόλιο».
Συμπλήρωσε πως ο άνθρωπος δεν είχε καμία απολύτως ανοσία στον ιό, η οποία θα μπορούσε να έχει αποκτηθεί από κάποιο άλλο κρυολόγημα ή γρίπη.
Παράλληλα, σημείωσε πως «τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, τα οποία έχω μελετήσει, δείχνουν ότι είχαμε 400 διασωληνωμένους και πάνω από 100 νεκρούς» και εξήγησε πως ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε σε έναν μήνα, όπως συμπεριφέρεται η γρίπη σε 3,5 μήνες.
«Το γεγονός αυτό, καταδεικνύει πόσο γρήγορα και επιθετικά, ο ιός αυτός, διεισδύει στις κοινωνίες», είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ήταν λογικό, να ληφθούν σκληρά περιοριστικά μέτρα, καθώς αφενός δεν είχαμε ανοσία, αφετέρου, δεν υπήρχε εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εφόσον δεν έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων, δεν μπορούμε να πούμε πολλά για τον νέο κορωνοϊό, τόνισε ο κ. Τσιόδρας.
«Αν δε βρει εντελώς απροετοίμαστο, σε διαλύει», είπε σε επίπεδο μέτρων.
Τι είπε για τον θάνατο του 35χρονου
Οι λόγοι που οδηγείται ένας νέος άνθρωπος στο θάνατο μπορεί να ποικίλουν, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σχετικά με τον θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη.
«Αν και η κλινική εικόνα των παιδιών με την νόσο είναι πολύ πιο ήπια σε σχέση με τους ενήλικες και των νέων ενηλίκων ηπιότερη σε σχέση με τους ηλικιωμένους δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας», ανέφερε.
Όπως είπε ο καθηγητής, «το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με άλλα νοσήματα του κατώτερου αναπνευστικού όπως πνευμονίες και την γρίπη όπου καταγράφουμε τέτοια σοβαρά περιστατικά. Σε μεγάλη μελέτη που αφορούσε παιδιά από την Κίνα καταγράφηκε μόλις 1 θάνατος μεταξύ 2.135 παιδιών που ήταν θετικά», είπε.
Όπως είπε σε ορισμένες περιπτώσεις αποκαλύπτονται υποκείμενα νοσήματα, σε άλλες παραμένουμε με το ερωτηματικό.
«Παίζει ρόλο και ο γονιδιακός παράγοντας. Και η μικρή άμυνα αλλά και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν σε αυτόν τον ιό. Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου εμφανίζουν μικρή δύσπνοια αλλά έχουν σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση και φτάνουν στα τελικά στάδια ανεπάρκειας πνευμόνων. Η παραμικρή δύσπνοια πρέπει να αξιολογείται ιατρικά», συνέχισε.
Ο καθηγητής ανέφερε ως παράδειγμα τον έρπητα, λέγοντας πως είναι από τις λοιμώξεις που κάποιος την περνάει ελαφρά αλλά σε κάποιους προκαλεί εγκεφαλίτιδα με σοβαρές επιπλοκές, μέχρι και θάνατο.