Τις «κινηματογραφικές» συνθήκες υπό τις οποίες διεξήχθη το πρωί η αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση τριών κτηρίων που τελούσαν υπό κατάληψη στο Κουκάκι, στις οδούς Ματρόζου 45, Αρβάλη 3 και Παναιτωλίου 21, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, έκανε γνωστές η αστυνομία, που παρουσίασε την υπόθεση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, Θεόδωρο Χρονόπουλο, για το οίκημα της Ματρόζου, ιδιοκτησίας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στις 6:30 το πρωί οι αστυνομικοί πριν την επιχείρηση ρώτησαν κάτοικο διπλανής οικίας αν υπάρχει πρόσβαση από το σπίτι του στο διπλανό κτήριο κι έλαβαν αρνητική απάντηση.
Όπως αναφέρει η ΕΛΑΣ, κατά την προσπάθειά τους να μπουν στο υπό κατάληψη κτήριο της Ματρόζου, οι αστυνομικοί δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από τους καταληψίες του κτηρίου, οι οποίοι εκσφενδόνιζαν από το μπαλκόνι του πρώτου ορόφου πέτρες, ξύλα, καρέκλες, πυροσβεστήρες, μεταλλικά και άλλα αντικείμενα.
«Μετά την είσοδο των αστυνομικών δυνάμεων, άτομα προσπάθησαν να διαφύγουν στη γειτονική ταράτσα, ακολουθούμενοι από αστυνομικούς. Παράλληλα, άλλοι αστυνομικοί χτύπησαν το κουδούνι της γειτονικής οικίας και ζήτησαν από γυναίκα που τους άνοιξε να τους επιτρέψει να ανέβουν στην ταράτσα. Η γυναίκα ζήτησε την παρουσία εισαγγελέα. Αστυνομικοί με την παρουσία του εισαγγελέα εισήλθαν στην οικία και ανέβηκαν στην ταράτσα όπου υπήρχαν τρία άτομα. Και οι τρεις ακινητοποιήθηκαν και δεσμεύτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στην ταράτσα» περιέγραψε ο κ. Χρονόπουλος.
Όπως εξήγησε, πρόκειται για τον κάτοικο της διπλανής οικίας (αυτόν που ρωτήθηκε στις 06:30) και τους δύο γιους του, οι οποίοι συνελήφθηκαν, ο μεν πατέρας για αντίσταση στις αστυνομικές δυνάμεις και τα δύο παιδιά για συμμετοχή στην κατάληψη. Ο ίδιος διευκρίνισε πως «δεν υπήρχε γυναικεία παρουσία στην ταράτσα, δεν υπήρξε κουκούλα και δεν ασκήθηκε βία κατά των ήδη δεσμευμένων ατόμων».
Ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ ενημέρωσε πως στη μεταλλική σκάλα που οδηγεί από το κτήριο της κατάληψης στην ταράτσα είχε προσαρμοστεί ειδική κατασκευή με καρφιά-βίδες, για να αποκλείεται η πρόσβαση στην ταράτσα. «Η κατασκευή αυτή είναι πραγματικά παγίδα θανάτου, καθώς λειτουργεί με μηχανισμό καταπέλτη, ικανό να προκαλέσει ακόμα και θάνατο από τα καρφιά-βίδες που προεξέχουν περισσότερο από δέκα πόντους, τα οποία πέφτουν με δύναμη με την ενεργοποίηση του μηχανισμού» είπε ο κ. Χρόνόπουλος, σημειώνοντας ότι κατά την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων έγινε χρήση της κατασκευής αυτής.
Παράλληλα, επισήμανε ότι πίσω από τις πόρτες είχαν εγκατασταθεί ειδικοί μεταλλικοί σιδηροδοκοί για να αποτρέπουν την είσοδο ατόμων στον χώρο. Οι αστυνομικοί βρήκαν στις καταλήψεις και σημείωμα οδηγιών στα αγγλικά, που πρέπει να ακολουθηθούν από τους καταληψίες σε περίπτωση επέμβασης της αστυνομίας. «Οι καταληψίες της Ματρόζου ακολούθησαν κατά γράμμα το εν λόγω σημείωμα, το οποίο και σας διαβάζω σε μετάφραση:
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΜΥΝΑΣ σε περίπτωση ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ 21
1. Κλείνουμε την πόρτα και τα παράθυρα. Αμπαρώνουμε την πόρτα με ξύλα, σίδερα, τραπέζια κλπ
2. Κλείνουμε τις δύο εσωτερικές πόρτες, παίρνουμε τους πυροσβεστήρες, σωλήνες και ανεβαίνουμε στην ταράτσα
3. Κάνουμε κάλεσμα στις άλλες καταλήψεις για να λάβει δημοσιότητα η προσπάθεια εκκένωσης
4. Στην ταράτσα, χρησιμοποιούμε πέτρες, μπογιά, πυροσβεστήρες στους μπάτσους
5. Δεν πανικοβαλλόμαστε, αντιστεκόμαστε μαζί μέχρι να μας βγάλουν έξω (ή και όχι)
Στο μεταξύ, ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ με όλη μας τη δύναμη για να ειδοποιήσουμε/ξεσηκώσουμε τη γειτονιά. Καταγράφουμε την εκκένωση σε βίντεο, φωτογραφίες κλπ».
Επίσης επισημαίνεται ότι σύμφωνα με υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ που εκλήθησαν στο συγκεκριμένο κτίριο, η ηλεκτροδότηση του κτιρίου γινόταν παράνομα μέσω καλωδίου διακλάδωσης από το εξωτερικό δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
Συνολικά και από τις τρείς καταλήψεις συνελήφθησαν εννιά άτομα και συγκεκριμένα επτά Έλληνες και δύο αλλοδαποί. Επίσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τραυματίσθηκαν τρείς αστυνομικοί.
Στην κατάληψη της οδού Παναιτωλίου υπήρξε αντίσταση και τραυματισμός του ενός αστυνομικού.