Την περαιτέρω ανάκριση για τον γνωστό ενεχυροδανειστή Ριχάρδο στο σκέλος της λαθρεμπορίας διέταξε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, παρά την πρόταση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε κρίνει ότι πρέπει να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Συγκεκριμένα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, με το υπ’ αριθμόν 4735/2019 βούλευμα, αποφάσισε ότι ο φάκελος δεν πρέπει να κλείσει και πως η υπόθεση πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο για το σκέλος της λαθρεμπορίας.
Για λανθασμένη κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών κάνει λόγο ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας.
Όπως αναφέρει σχετικά, «σήμερα εξεδόθη το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών), το οποίο, κατά την νομική κρίση μας, αξιολογώντας λανθασμένα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να απαλλάξει τον Ριχάρδο και τους συγκατηγορουμένους του και να αποφασίσει την αμετάκλητη αθώωσή τους, η οποία είναι πασιφανής, αποφάσισε την περαιτέρω ταλαιπωρία τους, διατάσσοντας συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις επί διαφόρων θεμάτων, για τα οποία όμως ήδη υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις υπέρ των κατηγορουμένων».
Παράλληλα, ο συνηγορος του γνωστού ενεχυροδανειστή, αφού εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση των δικαστών, επισημαίνει ότι ο εντολέας του δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα και πως η σύλληψή του ήταν λάθος της αστυνομίας. Όπως αναφέρει το δικηγορικό γραφείο του κ. Κούγια, «την άποψή μας περί της αθωότητας του συγκεκριμένου κατηγορουμένου διατύπωσε και ο επικεφαλής του γραφείου μας, κ. Αλέξιος Κούγιας, όταν με γραπτή του δήλωση, η οποία διενεμήθη στον Τύπο, διαμαρτυρόταν για τη σύλληψη του Ριχάρδου, για την παράνομη κράτησή του, διατυπώνοντας ευθέως την άποψη ότι όλη αυτή η υπόθεση είχε πολιτικό υπόβαθρο και ότι το τεκμήριο αθωότητας του Ριχάρδου δεν το σεβάστηκαν ο τότε Πρωθυπουργός, κ. Αλέξιος Τσίπρας, και η τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κα Όλγα Γεροβασίλη, από κακές συμβουλές των νομικών τους συμβούλων και για λόγους μόνο πολιτικής εκμεταλλεύσεως, εξαιτίας του αντιπαθούς επαγγέλματος του Ριχάρδου.
Οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση αυτή μας δικαίωσαν και μετά από λίγες ημέρες ο Ριχάρδος αποφυλακίσθηκε από τις φυλακές, όπου κρατείτο παρανόμως, και μαζί του αποφυλακίστηκαν και 90 ακόμη συγκατηγορούμενοί του, τους οποίους παρανόμως κατηγόρησαν, συνέλαβαν και φυλάκισαν οι δικαστικές αρχές.
Η ανάκριση ολοκληρώθηκε προ μηνών και ακολούθως ο Εισαγγελέας, ο οποίος ανέλαβε την μελέτη της δικογραφίας και την ευθύνη της προτάσεως προς το Δικαστικό Συμβούλιο, στην απόλυτα δικαιολογημένη και με νομική αξιοπρέπεια πρότασή του ζήτησε την νομική απαλλαγή του Ριχάρδου και των υπολοίπων συγκατηγορουμένων του, λόγω του ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας προέκυπτε ότι δεν υπήρχε καμία παράνομη πράξη, την οποία να διέπραξαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι αδίκως κατηγορήθηκαν και αδίκως φυλακίσθηκαν».