Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κρίσιμος παράγοντας για την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος και την ικανότητά του να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και να στηρίζει την πραγματική οικονομία, υπογράμμισε ο Γιάννης Στουρνάρας κατά την ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής», που έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε για σημαντικό βήμα, που όμως δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι τα κόκκινα δάνεια ανήλθαν σε περίπου 75 δισεκ. ευρώ στα μέσα του 2019, που αντιστοιχούν στο 43,6% του συνόλου των δανείων. «Αν και η οικονομία επανήλθε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017, ωστόσο, για να επιτευχθούν υψηλότεροι και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης, χρειάζεται να αναθερμανθεί η πιστωτική επέκταση. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητη η απαλλαγή των ισολογισμών των τραπεζών από τα επισφαλή δάνεια, σε συνδυασμό με αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» σημέιωσε.
Για το σχέδιο Ηρακλής, που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ, στο ασφαλέστερο (senior) μερίδιο σημείωσε πως «είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος».
Δεδομένου όμως του μεγέθους του προβλήματος, πρόσθεσε, «το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος».
Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, όπως είπε, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.