PeristeriNews.gr
Διεθνή

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στον Αμαζόνιο



Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στον Αμαζόνιο, ο οποίος πλήττεται από εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές, σε μία από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών.

Τα νέα πύρινα μέτωπα «ξεφυτρώνουν» σα μανιτάρια, με τη διεθνή κοινότητα να κλιμακώνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μποσονάρου, προκειμένου να αναλάβει δράση.

Το ζήτημα άλλωστε, βρίσκεται στην ατζέντα της εν εξελίξει συνόδου κορυφής των G7, η οποία λαμβάνει χώρα στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στην περιοχή του Αμαζονίου έχουν εκδηλωθεί από τον Ιανουάριο συνολικά 78.383 φωτιές, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία 6ετία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, για τις περισσότερες πυρκαγιές ευθύνεται η αποψίλωση του δάσους, καθώς όταν μία έκταση εκχερσώνεται, η βλάστηση καίγεται κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την Πέμπτη και την Παρασκευή στην περιοχή της Αμαζονίας εκδηλώθηκαν πάνω από 1.663 εστίες φωτιάς.

Η μεγάλη οικολογική καταστροφή εξελίσσεται σε αρκετά κράτη της Νότιας Αμερικής, καθώς το δάσος του Αμαζονίου εκτείνεται σε Βραζιλία, Κολομβία, Περού, Βολιβία, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Σουρινάμ και Εκουαδόρ.

Την ίδια στιγμή, οι πυκνοί καπνοί έχουν σκεπάσει μεγάλες εκτάσεις της Νότιας Αμερικής, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων.

«Ανησυχώ πολύ για το περιβάλλον και την υγεία μας», δήλωσε η Ντελμάρα Σίλβα, κάτοικος στο Πόρτο Βέλο της Βραζιλίας. «Έχω μια κόρη που έχει αναπνευστικά προβλήματα και με τις πυρκαγιές υποφέρει περισσότερο».

Βασική αιτία η παγκόσμια δίψα για το βοδινό κρέας και τη σόγια από τη Βραζιλία, σύμφωνα με τους ειδικούς

Το βοδινό κρέας και η γενετικά μεταλλαγμένη σόγια που αγοράζουν αφειδώς όλες οι χώρες του κόσμου: αυτές είναι οι γεωργικές δραστηριότητες που καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και, σύμφωνα με όλους τους ερευνητές, εξηγούν τη δραματική αύξηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος.

Βοδινό

«Η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου. Λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια», εξηγεί ο Ρομούλο Μπατίστα, ερευνητής της Greenpeace.

H Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ.

Πίσω από την πρώτη θέση της Βραζιλίας βρίσκονται λίγο περισσότερα από είκοσι χρόνια ιδιαίτερα εντυπωσιακής ανάπτυξης. Από το 1997 ως το 2016, για παράδειγμα, η χώρα δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας (σε βάρος όσο και σε αξία).

Στην αγορά κυριαρχούν τρεις μεγάλες εταιρείες: η JBS, η Minerva και η Marfrig.

Σόγια

Οι γεωργικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν σχεδόν το 6,5% των αποψιλωμένων εκτάσεων του Αμαζονίου.

Ήδη πρώτος εξαγωγέας σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από τη Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.

Οι εξαγωγές σόγιας από τη Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι.

Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Όμως το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι «μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές», επισημαίνει ο Μπατίστα.

Η Ευρώπη επίσης αγοράζει βραζιλιάνικη σόγια, την οποία χρησιμοποιεί κυρίως για ως τροφή για τα ζώα εκτροφής, σύμφωνα με τη Greenpeace. Η ΜΚΟ είχε καταγγείλει τον Ιούνιο «τον εθισμό» της Ευρώπης στις εξαγωγές σόγιας από τη Λατινική Αμερική.

Η καλλιέργειας σόγιας στη Βραζιλία γνώρισε τεράστια άνοδο τη δεκαετία του 1970 με τη μετακίνηση των παραγωγών από το νότιο τμήμα της χώρας προς τα κεντροδυτικά, την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τη χρήση ζιζανιοκτόνων.

 

Με πληροφορίες από AFP, ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Μυστηριώδης ιός στην Κίνα γεμίζει τα νοσοκομεία

Peristeri News

Ρωσία: Έκλεισε προσωρινά το αεροδρόμιο στην Αγία Πετρούπολη

Peristeri News

Η Γροιλανδία θα επιδιώξει ανεξαρτησία από τη Δανία

Peristeri News

Leave a Comment