Πέρασε ένα εξάμηνο που αφήσαμε και τυπικά μια δύσκολη περίοδο οκτώ χρόνων, μία ημερομηνία που αποτέλεσε μια αφετηρία για μία νέα εποχή. Μία νέα εποχή για Ελλάδα, την κυβέρνηση, την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
«Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών», σημείωσε και ανέφερε: «Καταφέραμε να βγούμε από τα μνημόνια, με σχέδιο, όραμα και ιεραρχήσεις. Και πάνω απ’ όλα, με την κοινωνία όρθια»
«Καταφέραμε την ολοκλήρωση του προγράμματος και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από σκληρές μάχες. Αποδείξαμε ότι υπήρχε και υπάρχει εναλλακτικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο Πρωθυπουργός «αυτά τα τέσσερα χρόνια εργαστήκαμε με εντιμότητα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά. Δεν αρνηθήκαμε την ιστορική ευθύνη. Είχαμε πάντα ως στόχο τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα προγράμματα. Στοχεύσαμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι σε τερατώδη μέτρα λιτότητας. Καταφέραμε εκεί όπου απέτυχαν οι τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κατορθώσαμε το ΚΕΑ και την είσοδο των ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η υπεραπόδοση της οικονομίας μεταφράστηκε στην παροχή της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος, την τελευταία τριετία».
«Επαναφέραμε τις συνθήκες εργασιακής κανονικότητας, προστατέψαμε τη λαϊκή κατοικία, μειώσαμε την ανεργία, αυτά είναι τα αποτελέσματα μίας εναλλακτικής πολιτικής σε ένα δύσκολο πλαίσιο. Εργαστήκαμε και έντιμα. Όσο και αν ψάξει κανείς δεν θα βρει στον ΣΥΡΙΖΑ μαύρα ταμεία, offshore και παράνομο πλουτισμό», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «επί των ημερών μας, η δικαιοσύνη λειτουργεί σε καθεστώς πλήρους ελευθερίας και ανεξαρτησίας από την εκτελεστική εξουσία. Όλα είναι πλέον στο φως. Από τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το όργιο διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος στην Υγεία, τους χρυσοκάνθαρους των offshore και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάθε σκελετού που έκρυβε στο ντουλάπι ο πάλαι ποτέ κραταιός δικομματισμός για τέσσερις δεκαετίες. Είμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι».
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε, ακόμη, πως «έχουμε μπροστά μας πολλά περισσότερα. Ήδη προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις και στη ΔΕΘ εξαγγείλαμε μέτρα που ανήκουν στον δικό μας πυρήνα. Και σε έξι μήνες όλα όσο ειπώθηκαν ψηφίστηκαν στη Βουλή, υλοποιήθηκαν και άλλα υλοποιούνται. Όλες οι εξαγγελίες μας θα υλοποιηθούν».
Ειδικότερα ανέφερε:
- Ακυρώσαμε τις περικοπές στις συντάξεις
- Επαναφέραμε σε ισχύ τις βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων
- Προχωρήσαμε στην αύξηση κατώτατου μισθού κατά 11% φθάνοντας τον κατώτατο στα 650 ευρώ.
- Καταργήσαμε την επαίσχυντη διάταξη για τον υποκατώτατο μισθό, με άμεση συνέπεια την αύξηση του κατώτατου μισθού για τους νέους ως 25 ετών, κατά 27%
- Νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία και χαμηλή ιδιοκτησία, ως και 50% για την καινούργια χρονιά.
- Υλοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για μια σειρά ελεύθερων επαγγελματιών
- Νομοθετήσαμε την επιδότηση ενοικίου που αφορά 667.000 συμπολίτες μας
- Επιταχύνουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή.
- Υλοποιούμε την αναβάθμιση του «Βοήθεια στο Σπίτι», με τις προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
«Αυτά είναι τα παράσημα μας, από τις μάχες που δώσαμε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Θα προχωρήσουμε στη νομοθέτηση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε 350.000 οφειλέτες να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία και σε όσα έχουμε εξαγγείλει για να μπορέσουν οι οφειλέτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους με σχήματα δόσεων προς τα ταμεία και την εφορία χωρίς όπως λένε κάποιοι να διαταράσσει την κουλτούρα των πληρωμών αλλά αντιθέτως να δημιουργεί κουλτούρα πληρωμών».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «τα ελλείμματα έγιναν προς χάριν μιας κρατικοδίαιτης ελιτ που σήμερα ζητά να πάρει τη ρεβάνς γιατί τόσα χρόνια έμεινε έξω από το μεγάλο φαγοπότι. Ο κ. Μητσοτάκης ένιωσε άβολα όταν η χώρα βγήκε από το μνημόνιο και δεν σταμάτησε ούτε μια στιγμή να μιλά για τέταρτο μνημόνιο, για τον πολύ απλό λόγο ότι το πρόγραμμά που θέλει να υλοποιήσει δεν μπορεί να δικαιολογηθεί έξω από τα μνημόνια. Δεν έχει πώς να δικαιολογήσει το δικό του μνημόνιο ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».
«Ο Κ. Μητσοτάκης», συνέχισε, «έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Προπαγανδίζει απολύσεις στον δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αυτές που μετά από μάχη με τους θεσμούς καταφέραμε, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5».
«Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου», τόνισε.
Κάλεσμα συμπαράταξης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών
«Είναι φανερό ότι συγκροτείται ένας ακραία αντιευρωπαϊκός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα, ως η απάντηση στην κρίση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «ο δήθεν αντισυστημισμός των ακροδεξιών λαϊκιστών, εκεί που αποκτούν πολιτική δύναμη είναι η ασυδοσία των απολύσεων στην Ουγγαρία. Οι διώξεις έναντι σε πολίτες με διαφορετική καταγωγή, θρησκεία ή σεξουαλικό προσανατολισμό και τα τείχη και οι φράχτες απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου στους οποίους χρεώνουν την ευθύνη της κρίσης».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το πλαίσιο της μάχης των ευρωεκλογών είναι ξεκάθαρο και εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να γίνει το θετικό προοδευτικό αντιπαράδειγμα της Ευρώπης, μαζί ίσως με τη Πορτογαλία και την Ισπανία».
«Σε αυτή τη μάχη, ο ΣΥΡΙΖΑ περήφανα και πρόθυμα θα σταθεί απέναντι στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Και δεν πρέπει να σταθεί μόνος στην προμετωπίδα ενός συλλογικού αγώνα τον οποίο θα δώσουμε μαζί με συλλογικότητες, πολίτες, πρωτοβουλίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που αντιλαμβάνονται ότι η χώρα σήμερα έχει μια ιστορική ευκαιρία», πρόσθεσε.
«Σας ζητώ λοιπόν», υπογράμμισε, «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας. Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».
«Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν, που η Ελλάδα των λίγων θα πάρει τη θέση της στο περιθώριο, και η Ελλάδα των πολλών θα γράψει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου της νέας εποχής τις λέξεις: Προοπτική, δικαιοσύνη, δημιουργία», κατέληξε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.