PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών



Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».

«Ακραίος ο λόγος του κ. Μητσοτάκη»

Όπως είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «για άλλη μια φορά μιλήσατε με ένα λόγο απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό απέναντι στους βουλευτές και στην κυβέρνηση».

«Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μια ακραίας ρητορικής και στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, με μηνύματα, αφίσσες και γίναμε μάρτυρες ταγμάτων εφόδου και ομάδων εμπρησμού που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον Πρωθυπουργό, διότι έχει ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της Συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία, είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο “διαμέρισμα”».

Μιλώντας για το Σκοπιανό, είπε ότι «αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας».

«Η αδράνεια, η ατολμία, η αναβλητικότητα που είχε γίνει δόγμα εξωτερικής πολιτικής, είχε ως αποτέλεσμα τις διαρκείς διπλωματικές ήττες από την ελληνική πλευρά, με αποτέλεσμα περισσότερες από 130 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, να την αναγνωρίζουν με τη συνταγματική της ονομασία, αλλά και ο Τύπος και το σύνολο της κοινής γνώμης την αποκαλούν “Μακεδονία” χωρίς άλλο προσδιορισμό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών»

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «πριν λίγα χρόνια, παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς».

«Όπως και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση».

Αποκορύφωμα, είπε ο Αλ. Τσίπρας «η μαξιμαλιστική θέση που συμφωνήθηκε στο περίφημο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 -πλην του ΚΚΕ – περί μη χρήσης του όρου Μακεδονία ή παράγωγού του από τη γειτονική χώρα». Τόνισε όμως ότι «αυτή η θέση έτρεφε τις φαντασιώσεις αρκετών όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκε από καμία κυβέρνηση στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, στις διαπραγματεύσεις τα επόμενα χρόνια».

«Πρώτα ο κ. Σαμαράς, ο πρώτος μακεδονομάχος αποδέχθηκε τον όρο Μακεδονία, το 1991. Έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον κοινοτικό κανονισμό 3567 για εμπορικές Συμφωνίες, στις 2 Δεκέμβρη του 1991 με τον οποίο για πρώτη φορά αναγνωριζόταν Δημοκρατία της Μακεδονίας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Η Ελλάδα πρότεινε πρώτη τη σύνθετη ονομασία»

Επιπλέον, επεσήμανε πως η Ελλάδα ήταν αυτή που πρώτη πρότεινε τη σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία», με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1993 και πως τον όρο «Μακεδονία» τον «αποδεχτήκαμε έστω και ως προσωρινό όνομα, που κράτησε όμως 25 χρόνια, με τη λεγόμενη ενδιάμεση Συμφωνία, που συνήφθη μόλις 3 χρόνια μετά από το περίφημο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής που ήταν τότε κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, όπου αποδεχθήκαμε το ΠΓΔΜ».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας το 2007 αποκρυσταλώθηκε η λεγόμενη εθνική γραμμή, δηλαδή, «σύνθετη ονομασία με τον όρο Μακεδονία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων».

Μια θέση -όπως είπε- που την υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις από το 2007 ως σήμερα ανεξαιρέτως και που την ανήγγειλαν δεκάδες φορές σε προγραμματικές δηλώσεις και σε διεθνή φόρα, ακόμα και η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά και ο κ. Αβραμόπουλος.

«Η εθνική γραμμή είναι μια θέση που δεν την παρήγαγε η σημερινή κυβέρνηση, αλλά που συνέχισε με αυτή», πρόσθεσε.

«Τα κέρδη που αποκομίσαμε»

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία:

  • «Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από “Δημοκρατία της Μακεδονίας”, σε  “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα “Μακεδονία” και να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια».
  • «Πετύχαμε το erga omnes – έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας».
  • «Καταφέραμε οι γείτονες μας με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να τροποποίησουμε τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται».
  • «Καταφέραμε η χρήση του όρου “Μακεδονία” και “μακεδονικός” σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν “Αεροδρόμιο Μακεδονία”, ούτε “Πανεπιστήμιο Μακεδονία”, ενώ η Ελλάδα μπορεί».
  • «Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο».

«Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται», υπογράμμισε.

«Όταν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να γίνουν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της χώρας, τότε ο κ. Μητσοτάκης άρχισε να μιλά για εκχώρηση γλώσσας και εθνότητας και όταν οι ίδιοι οι γείτονές μας διευκρίνισαν στη ρηματική διακοίνωση ότι η Συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα αλλά ιθαγένεια και η γλώσσα τους είναι Σλαβική, τότε ανακάλυψε το οξύμωρο ότι παραχωρούμε λαό», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας «το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς».

«Τη φέρνουν οι προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς μόνιμους ιδιοκτήτες», σημείωσε απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά.

Μιλώντας για τη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, ο Πρωθυπουργός τη χαρακτήρισε υποκριτική, καταλογίζοντας του διαρκείς αλλαγές σε αυτή την πορεία.

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης είδε ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει σύνθετη ονομασία erga omnes, άλλαξε και έθεσε ως απαράβατο όρο να κατοχυρωθεί αυτή και με αναθεώρηση της συνταγματικής ονομασίας». Όταν είδε, συνέχισε, πως «και αυτό επιτυγχάνεται, έβαλε ως προϋπόθεση να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση πριν από την κύρωση της συμφωνίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Στέλνατε κ. Μητσοτάκη εκείνες τις μέρες την κυρία Σπυράκη να πηγαίνει να συναντά σε κρυφά καφέ στις Βρυξέλλες τον κ. Ζάεφ, λέγοντας του: σταμάτα, μην πας αυτούς, εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά μην πας με αυτούς», ανέφερε.

«Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, ούτε μακεδονική εθνότητα»

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις περι εκχώρησης γλώσσας και εθνότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν εκχωρήσαμε μακεδονική γλώσσα, διότι δεν είχαμε μακεδονική γλώσσα για να την παραχωρήσουμε, ο Αριστοτέλης δίδασκε τον Μέγα Αλέξανδρο στην ελληνική και όχι στη μακεδονική γλώσσα. Ούτε είχαμε μακεδονική εθνότητα για να την εκχωρήσουμε οι Μακεδόνες που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα είναι Ελληνες, τόνισε ο κ. Τσίπρας».

«Η ίδια η λέξη εκχώρηση, που χρησιμοποιείτε διαρκώς, χωρίς να κατανοείτε τι ακριβώς κάνετε, παραπέμπει σε παραλήρημα μεγαλείου που προφανώς προκύπτει από την εθνικιστική σας στροφή όλο τον τελευταίο χρόνο», είπε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Όμως αυτό ανήκει στη σφαίρα της ψυχανάλυσης και σίγουρα δεν επιδιώκω να αναλάβω το ρόλο του ψυχαναλυτή σας», τόνισε και συνέχισε πως «σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας νομίζω ότι όλοι θα αποδεχόσασταν το προφανές ότι δηλαδή δεν μπορείς να αναγνωρίσεις κάτι που είναι ήδη αναγνωρισμένο».

«Και, πλέον, όλοι γνωρίζουν, αν και πολλοί κάνουν πως δεν το καταλαβαίνουν, ότι η μακεδονική γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα ήδη κατά την Τρίτη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων που έλαβε χώρα στην Αθήνα το 1977. Ενώ η Ελλάδα δεν προέβαλε και καμία επιφύλαξη ή αντίρρηση ούτε το 1994, αφού είχε προκύψει η διαφορά με τους γείτονες όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίσημη κωδικοποίηση των ονομάτων των γλωσσών των κρατών μελών του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!


Κάντε εγγραφή στο κανάλι του PeristeriNews.gr στο Viber ή επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας εδώ





Related posts

Μήνυση κατέθεσε η Αθηνά Λινού σε βάρος του Παύλου Πολάκη

Peristeri News

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, στη θέση του το ΠΑΣΟΚ

Peristeri News

Ν. Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης

Peristeri News

Leave a Comment