Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διοργάνωσαν τον αγώνα δρόμου Μνήμης και Τιμής, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, τιμώντας τη μνήμη των Ελλήνων πατριωτών που κρατούνταν στη διάρκεια της κατοχής στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι και εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Πρόκειται για αγώνα δρόμου απόστασης 14,1 χιλιομέτρων, με σημείο εκκίνησης το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου – ΜΠΛΟΚ 15 και τερματισμό το Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Φέτος συμμετείχαν 320 δρομείς ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλοί σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στην τελετή εκκίνησης στο Χαϊδάρι και στην τελετή τερματισμού, παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής Σπύρος Τζόκας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας και Χαρά Καφαντάρη, o εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χρυσοβαλάντης Αθανασίου κ.ά.
«Με τον αγώνα δρόμου πάνω στη διαδρομή, πάνω στα χνάρια των αγωνιστών που οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα, δηλώνουμε ένα ηχηρό παρών στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης και τιμής, σε όσους έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το μεγάλο δέντρο της λευτεριάς», επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του πριν την εκκίνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.
«Το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, το εμβληματικό κτίριο του Μπλοκ 15, τα 14 χιλιόμετρα της διαδρομής από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, έχουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο, συναισθηματικό, ιστορικό και πολιτικό. Προστατεύουμε αυτό το μνημείο με δέος και με σεβασμό, ώστε να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο ανοιχτό σχολείο ιστορίας. Εδώ ακριβώς, μπορεί κάποιος να πάρει μαθήματα πραγματικού πατριωτισμού, δημοκρατίας και αγώνα ενάντια στο φασισμό. Δεν μπορούμε, αλλά ούτε και πρέπει να επιτρέψουμε στη λήθη να δώσει έδαφος στην αναβίωση φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων», τόνισε.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κατέστησε σαφές ότι «η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα αποτελεί μια ενεργή διεκδίκηση». «Άρρηκτα δεμένη με την ιστορική μνήμη είναι και η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα που αποτελεί μια ενεργή διεκδίκηση.
Μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.
Στο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής, Σπύρος Τζόκας, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ξεκινούν από το Χαϊδάρι για την Καισαριανή. Και εκδρομή και νεκροπομπή. Έφυγαν! Έφυγαν από το στρατόπεδο. Χάθηκαν στη στροφή. Έστριψαν αριστερά από το στρατόπεδο. Διαδρομή θανάτου στους έρημους δρόμους της Αθήνας. Από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή… στην ηρωική Καισαριανή.
Ο ήλιος έδινε μάχη με τα σύννεφα. Άλλοτε έβγαινε νικητής και άλλοτε χαμένος. Εκείνοι προς τη μεριά του τραβάγανε. Τον πλησιάζανε. Απέναντι τους ήταν. Κόντρα στην πορεία τους. Όταν κέρδιζε τη μάχη από τα σύννεφα ήταν εκτυφλωτικός. Μαγιάτικος ήλιος.
Και ο Υμηττός φάνταζε τώρα απειλητικός. Το βουνό που αντίκρισε τους πρώτους ανθρώπους, που είδε τον αγώνα τους να επιβιώσουν, να καλυτερεύσουν τη ζωή τους, που παρακολούθησε την Ιστορία του ανθρώπου, το μεγαλείο του, δεν μπορούσε να ανεχθεί τώρα αυτή τη μικρότητα, την αδικία. Ήταν απειλητικός…. σκοτεινός, δυσοίωνος. Ποτέ η φύση δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτόν τον ευτελισμό της ζωής.
Και στους πρόποδες του Υμηττού, η Καισαριανή. Μια συνοικία ηρωική, αντάρτισσα, ταλαιπωρημένη. Με ανυπότακτους ανθρώπους. Το χώμα της για μία ακόμη φορά θα βαφόταν κόκκινο… θα φιλοξενούσε παλικάρια, αγωνιστές.
Κάπου εκεί στο Παγκράτι, κοντά στο Παναθηναϊκό Στάδιο, είδαν μια ομάδα ανθρώπων με εκδρομικά σακίδια… για εκδρομή μαγιάτικη ετοιμάζονταν. Η βαθιά αντίθεση, το μαύρο με το άσπρο. Ο θάνατος απέναντι στη ζωή. Κοιτούσαν έντρομοι τα γερμανικά καμιόνια.
Ο Ναπολέων, βλέποντας την εικόνα αυτή, αισθάνθηκε περίεργα… χαρά για τη ζωή που βλέπει και απελπισία που την στερείται. Παρακαλούσε να είναι μακρύς ο δρόμος. Να αργήσουν να φτάσουν. Να κερδίσουν χρόνο ζωής. Να δούνε ακόμα λίγο τους ανθρώπους να κυκλοφορούν στους δρόμους… να αισθανθούν ακόμα λίγο τη ζωή.
Τότε την Πρωτομαγιά του 1944… μια τέτοια μέρα; Με τόσους συμβολισμούς, με τόσους νεκρούς, με τόσους αγώνες; Διακόσια παλικάρια στον τσάμικο της λευτεριάς. Όνομα επώνυμο “ΠΑΡΟΝ”. Όνομα επώνυμο “ΠΑΡΟΝ”. Διακόσιοι… “ΟΛΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ”. Σε όλη τη γειτονιά ακούσθηκε. Και έμεινε αυτός ο ήχος. Οι φασίστες πίστεψαν πως τους εκτέλεσαν. Έτσι νομίζουν αυτοί ότι εξοντώνεται ο άνθρωπος…».
Η εκκίνηση δόθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας στις 09.15 το πρωί, μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων Μπλοκ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’» και ο τερματισμός έγινε στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές. Μετά τον τερματισμό οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο εκτελέσεων και κατέθεσαν λουλούδια.
Οι τρεις πρώτοι στην κατηγορία των ανδρών ήταν: Πρώτος, ο ΕΠΟΠ Λοχίας Κωνσταντίνος Δρόσος με χρόνο 49 λεπ. και 54«. Δεύτερος, ο Γεώργιος Ρουκλιώτης με χρόνο 52 λεπτ. και 15». Τρίτος, ο Αλέξης Γωργούλιας με χρόνο 57 λεπ. και 17″.
Οι τρεις πρώτες στην κατηγορία των γυναικών ήταν: Πρώτη, η Αλεξάνδρα Παναγιώτου με χρόνο 1 ώρα 5 λεπ. και 49«. Δεύτερη, η σπουδάστρια της ΣΜΥ Αντιγόνης Πολυχρονίδου με χρόνο 1 ώρα 7 λεπ. και 45».Τρίτη, η Μαρίνα Τερζή με χρόνο 1 ώρα 9 λεπ. και 28″.